Bilecik'te, "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun Getirdikleri" konulu seminer düzenlendi.
Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda, ortak sağlık ve iş güvenliği hizmetleri veren özel bir şirket tarafından düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Dr. Özgür Düzgün, Türkiye'de önce kanunların çıktığını, daha sonra yönetmelik ve işlerin o kanuna adapte edilmeye çalışıldığını ifade etti.
Türkiye'de diğer ülkelerden farklı bir işleyiş olduğunu aktaran Düzgün, "Gerekli araştırmalar yapılmadan, doktor sayıları, iş güvenliği uzmanı sayıları hesaplanmadan, istatistikler yapılmadan kanunlar çıkarılıyor. Sonra bir şekilde buna adapte edilmeye çalışıyor sistem ya da işyerleri uydurulmaya çalışılıyor. Böyle olmayınca da yönetmeliklerde bir takım değişiklikler oluyor. Bu da insanlarda kafa karışıklığına yol açıyor. Bu konuda yanlış yorumlar çıkıyor ortaya ve herkes gidip bir yerlere, birilerine soruyor. Kanunlar iptal edildi, geri çekildi gibi algılamalar ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.
İSG Uzmanı Mustafa Özesen ise 2012 yılında yürürlüğe giren "6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu" gereği, "İş yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Hizmetleri" kapsamında verilmesi gereken başlıca hizmet, görev ve yükümlülükleri, iş hayatından örnekler vererek anlattı.
"İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun Getirdikleri" konulu sunumunda Özesen, tüm çalışanların iş sağlığı güvenliği kapsamına alındığını kaydederek, şöyle devam etti:
"Bu işin yöneticisi, işçisi yok, mühendisi yok. Herkes, bu kanunun kapsamında hatta bence 5 yıl içerisinde firmaların iş sağlığı güvenliği politikası olup olmaması bile bir iş kazası ve olumsuzluktaki kusur oranlarını etkileyecek. İş sağlığı güvenliğinin sağlanmasında yeni bir yaklaşım getirildi. Bu yaklaşım, önleyici yaklaşım. Tüm iş yerlerinde İSG profesyonellerinin görevlendirilmesi sağlandı. Profesyonellerin çalışma usullerini belirlediler ve mikro işletmelere İSG hizmetleri konusunda destek sağlayacaklar ama bunun daha nasıl olacağı belli değil. Çalışanların tamamı sağlık gözetimine tabi tutulacak. İş kazası ve meslek hastalıklarının kayıtları etkin olarak tutulacak. Tüm işyerleri acil durumlara karşı hazırlıklı olacak. Dünyanın en güzel acil durum planını yapalım ama yastığımızın altına koyup 20 yıl uyuyalım, onun bize bir faydası yok. Yaptığımız acil durum planını ve risk değerlendirmesini uygulamak, oradaki tedbirleri ve bize söylenen tavsiyeleri yerine getirmek gerekir. Bu kanun, kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve iş yerlerine, bu iş yerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dahil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır."
Seminer sonunda katılımcıların soruları yanıtlandı. - Bilecik
Son Dakika › Yerel › 'İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun Getirdikler' Konulu Seminer - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?