Kadınların Yaşamını Bezden Bebeklerle Hikayeleştiriyor - Son Dakika
Yerel

Kadınların Yaşamını Bezden Bebeklerle Hikayeleştiriyor

Eskişehir'de, "bez bebek sanatı"nda uzmanlaşmak için mühendislik mesleğini bırakan Arzu Öner, kadınların toplumda karşılaştığı birçok olay ve sorunu gözlemleyerek eserlerine yansıtıyor.

07.03.2015 12:32

ZEHRA AYDIN - Eskişehir'de, "bez bebek sanatı"nda uzmanlaşmak için mühendislik mesleğini bırakan Arzu Öner, kadınların toplumda karşılaştığı birçok olay ve sorunu gözlemleyerek eserlerine yansıtıyor.

Öner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 yıl inşaat mühendisi olarak çalıştığını, meslekte yaşadığı sıkıntılar ve sanata duyduğu ilgi nedeniyle bunu bırakıp yaklaşık 6 ay önce bez bebek yapmaya başladığını söyledi.

Resim, seramik gibi sanatların birçok dalıyla ilgilendiğini fakat bu uğraşların kendisini mutlu etmediğini belirten Öner, "Bebek sanatı üzerine araştırma yaptım. Başladığımda ilk bir ay dikiş dikmeyi, makine kullanmayı bilmiyordum. Sonra deneyerek en güzel bebek yapma şeklini bulmaya çalıştım. Hala da en güzelini yakalamaya çalışıyorum. Günde 18 saat çalışıyorum" diye konuştu.

Öner, kadınların, yaşadığı toplumların sosyokültürel yapısı nedeniyle karşılaştığı birçok olayı, sorunu gözlemlediğini anlattı. Bunları, her birine isim verdiği bez bebeklerle yansıtmaya çalıştığını dile getiren Öner, şöyle konuştu:

"Kadınların hepsi birbirinden çok farklı, hepsinin farklı bir yaşamı, hikayesi var. Kadınların kıyafetleri, konuşma tarzları, duruşu ve gözlerinden iç dünyaları, neler yaşadıkları çok belli oluyor. Her kadın farklı bir dünya ve yaptığım her bebek bir kadın yaşamını anlatıyor. Bebeklerle kadınların hikayelerini yazıyorum. Günlük yaşantımda beni etkileyen herhangi bir olayı yaptığım bebeklerle anlatıyorum. Geçenlerde haberlerde Meclis'teki kavgayı izledim. O gece hemen kalkıp 'korkan bebekler' adını verdiğim bez bebekleri yaptım. Her bebeğin hikayesi kendiliğinden ortaya çıkıyor. Yaptığım bebeklerden bazılarının ağzı yok, bazılarının ise ağzında fermuar var. Kadınların toplumda fikirlerini açıkça söyleyememesini eleştirmek amacıyla bu şekilde yaptım."

Bebek yapmaya başlarken gözlemlediği, hayalinde canlandırdığı yaşamları kağıda çizdiğini anlatan Öner, daha sonra bunu evindeki atölyesinde eser haline dönüştürdüğünü belirtti.

Geri dönüşüme katkı

Geri dönüşüme katkı sağlamak için bebekleri yaparken pet şişe, kağıt, yumurta ve doğal yapıştırıcı gibi malzemeler kullandığı bilgisini veren Öner, şunları kaydetti:

"Çöpü dışarı çıkarırken pet şişeleri ayrı koyuyorduk ama kapıcımız bu şişeleri götürüp geri dönüşüm kutusuna atmıyordu. Ben de tepki olsun diye pet şişeleri de kullanmaya başladım. Bebek yapımında daha çok kumaş, elyaf, kağıt yumurta, plastik, pet şişe gibi malzemeler kullanıyorum. Başladığı günden bu yana yaklaşık bin bebek yaptım. İlk kişisel sergimde bir gecede 200 bebeğim satıldı. Yurt dışından çok fazla talep geliyor. Fransa, Kanada gibi birçok ülkeye bebek gönderdim. Koleksiyon yapan insanlardan da çok fazla talep geliyor. Benimle internet aracılığıyla iletişime geçiyorlar. Şimdiye kadar bir kişisel sergi açtım. Ayrıca iki karma sergiye katıldım. İkinci kişisel sergimi 9 Mart'ta açacağım."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kadınların Yaşamını Bezden Bebeklerle Hikayeleştiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement