HALUK YÜKSEL - Kiraz üretiminde dünya ikincisi olan ve ihracatta zirve için ABD ile yarışan Türkiye'de bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle erken çiçek açan meyve ağaçlarının don riskine açık hale gelmesi, ihracatçıları endişelendiriyor.
Uludağ Yaş Meyve, Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede bu yıl, mart ayında yağışlar görülse de kuraklığın etkili olduğunu, yağışlardaki azlığın lokal bakımdan bazı bölgeleri etkilediğini söyledi.
Çalı, buna rağmen genel olarak bakıldığında kiraz için çok büyük bir problemden bahsedilemeyeceğini anlatarak, kiraz ağaçlarındaki çiçeklenmenin rakımı düşük yerlerde hemen hemen tamamlandığını, yüksek rakımlı bahçelerde ise yeni başladığını bildirdi.
Türkiye'nin, kiraz bakımından dünyada söz sahibi ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Çalı, şunları kaydetti:
"Türkiye'de yılda yaklaşık 450 bin ton kiraz üretiliyor. Dünyada kiraz üretiminde birinciyiz, ihracatta ise ABD ile yarışıyoruz. Geçen yıl 55 bin ton Türk kirazını 30'a yakın ülkenin insanına yedirdik. Kirazdan, 150 milyon doları aşkın döviz girdisi sağladık. Şartlar iyi giderse geçen yılki rakamları rahat yakalarız hatta geçeriz. Kirazda üretimde de ihracatta da iddialıyız ama özellikle önümüzdeki nisan ayında, meyve bağlama döneminde yaşanabilecek bir don olayı üretimi olumsuz etkileyebilir. Şu an için rekolteyi etkileyebilecek bir olumsuzluk görünmüyor."
Çalı, Türk kirazının ihracat payının daha fazla artması için çalıştıklarını ve bu potansiyele fazlasıyla sahip olduklarını dile getirerek, kirazı en çok Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç ettiklerini sözlerine ekledi. - Bursa
Son Dakika › Yerel › Kiraz İhracatçısını 'Don Riski' Korkutuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?