ABDULLAH DOĞAN - Konya'da teknik eğitim fakültesi mezunu Abdullah Sinan Kaçmaz, 2010 KPSS'de alanında bin 150'nci olmasına rağmen atanamadı. Sınavda şaibe olduğuna dair şüpheleri artan Kaçmaz, kendi imkanlarıyla yaptığı araştırmada matematikte tüm sorulara doğru cevap veren bazı tarih ve Türkçe öğretmenlerinin aynı dershanede görev yaptıklarını öğrendi.
Selçuk Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Sistemleri mezunu 29 yaşındaki Abdullah Sinan Kaçmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010'da okuldan mezun olduğunu ve o yıl KPSS'ye girdiğini söyledi.
Sınavı başarılı şekilde tamamladığını aktaran Kaçmaz, eğitim bilimleri bölümünün iptal edildiğini dile getirdi.
"Kendi alanıma atanamadım"
Kaçmaz, daha sonraki sınavda daha yüksek puan almasına karşın sıralamasının gerilediğini belirterek, şöyle konuştu:
"Alanımda 100-150 kişi önüme geçti. İlk sınavda atanma şansım varken ikinci sınavda çok az bir farkla atanamadım. O yıl mağduriyet yaşadım. Sonraki yıl atandım. Onda da 2010'da bilgisayar öğretmeni olarak atanacakken 2011'de alım olmadığı için teknoloji tasarım öğretmeni olarak göreve başlamak zorunda kaldım. İki yıl bu şekilde çalıştım. Sonrasında alan değişikliğiyle kendi alanıma dönebildim. Bu iki yılda mağduriyetim oldu."
Atanamadığı yıl sınavla ilgili bazı kuşkularının olduğunu anlatan Kaçmaz, şöyle devam etti:
"Kafamda, 'Ne oldu, neden oldu?' diye sorular vardı. Bazı isimler, özellikle karı koca tam puan almış. Tarih ve Türkçe bölümü mezunları matematikten ful çekmiş. Bunlar dikkatimi çekti. Merakla inceledim, araştırdım. Tam puan alan bazı kişilerin sigorta dökümlerine baktım. Hepsi aynı kuruluşun dershanelerinde 5-6 yıl görev yapmış kişilerdi. Bu şekilde 10 kişiyi tespit ettim. Büyük bir haksızlık yaşandı. Bugün bu haksızlığa geç de olsa müdahale ediliyor."
Kaçmaz, 2010'da 950 civarında bilgisayar öğretmeni atandığına işaret ederek, "Benim sıralamam, iptal edilen sınavda 850 civarıydı. Sonraki eğitim bilimleri sınavında puanım artmasına rağmen, sıralamam bin 150'ye kadar geriledi. O yüzden o yıl atanamadım. Demek ki iptal edilen sınavdan sonra bazı arkadaşlar daha iyi çalışmış!" diye konuştu.
Müdahil olmayı düşünüyorum"
Atanamadığı yıl muhasebe bürosunda çalıştığını aktaran Kaçmaz, "Sınavdaki usulsüzlüğe ilişkin şikayetçiyim. Hak arama sürecine ben de müdahil olmayı düşünüyorum. Hukuki sürece dahil olacağım. Mezun olduğum bölümde benim gibi en az 20-25 kişinin mağdur olduğunu düşünüyorum. Başlatılan soruşturmadan ümitliyim" ifadelerini kullandı.
Eğitim-Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer ise 2010'daki KPSS'de mağdur olan onlarca kişinin kendilerine müracaat ettiğini söyledi.
"Başka sınavlarla ilgili de şaibe var"
KPSS haricinde bazı kurumların sınavlarında da şaibe olduğuna dair duyumlar aldıklarını dile getiren Karlıer, "Sadece memur ve öğretmen alımlarında değil, polislik sınavlarında da sınav sorularının verildiğine dair bilgiler geliyor. 2010 KPSS'deki usulsüzlükle birçok kişinin haksız kazanç elde ettiğini düşünüyoruz. Bu haksızlığın biran evvel giderilmesini ve hak sahiplerine verilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.
Karlıer, sendika olarak süreci yakından takip ettiklerinin altını çizerek, şunları kaydetti:
"Mağdurların mağduriyetini giderecek çalışmalar içindeyiz. Bize müracaat ettiklerinde hukuki alanda yardımcı oluyoruz. Hiç kimse mağdur olmasın. Bu soruşturmanın genişletilerek devam etmesini istiyoruz. Kariyer basamak sınavı denilen, görevde yükselme sınavlarının da bu soruşturmanın içine alınmasını özellikle istiyoruz. Devletin üst kademesinde yükselmeler oldu. Bunlar büyük haksızlığa neden olmuştur. Yapılan soruşturmanın mağduriyeti gidereceğine, hükümetin de bu konuda adım atacağına inanıyorum."
Son Dakika › Yerel › KPSS Mağduru Şaibeyi 'Sigorta Dökümlerinde' Görmüş - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?