Ören Köyü'nde geçtiğimiz günler tilki, keçi ve köpek boğuşması sırasında yaralanan keçinin kuduz olmasının ardından köy karantinaya alınırken Fethiye Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri köylülerle bir toplantı yaptılar.
Kuduz hastalığı konusunda yapılması gerekenler hakkında köy halkına bilgiler aktarıldı.
Yapılan toplantıya Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'ne bağlı Veteriner Hekimler İlknur Özdemir, Adem Ballıca ve Hayvan Sağlığı ve Su Ürünleri yetkilisi İbrahim Özdal vatandaşlara kuduz hastalığının belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında bir sunum yaptılar.
Köylülerin ilgi gösterdiği toplantıda kuduz hastalığına karşı sürekli aşılamalar yapılacağı, 3 ay karantina süresi olduğu, en küçük konuda yetkililere başvurulması gerektiği, sahipsiz hayvanlara çok dikkat edilmesi gerektiği gibi konularda bilgiler aktarıldı.
Toplantıda köylülere yönelik olarak konuşan Veteriner Hekim İlknur Özdemir, "Geçtiğimiz günlerde bir tilkinin keçiye saldırması sonrasında keçide kuduz olduğu tespit edildi. Bu nedenle Ören Köyü 3 ay karantina alındı. Bu süre zarfında kesinlikle köyden hayvan giriş çıkışları yasaklanmıştır.
Ayrıca Ören Köyü'nde ne kadar kedi ve köpek varsa tamamı aşılanacaktır. Sahipsiz olan kedi ve köpekler ise köy muhtarlığı tarafından toplanacak bir alanda muhafaza edilerek aşılanmaları yapılacaktır. Köyden hayvan giriş çıkışlarının yasaklanmış olmasından dolayı hayvan giriş çıkışı yapmak isteyenlere ağır para cezaları uygulanacaktır.
Evlerinizde bulunan hayvanların hareketlerinde değişiklik hissetmeniz durumunda durumu hemen ilgililere bildirmeniz gerekmektedir. Kuduz hastalığı insana salya yoluyla yada ısırması hayvanın ısırması sonucu bulaşır. Bu gibi durumlarda vatandaşlarımız muhakkak ev yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar. Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürlüğü olarak önümüzdeki hafta aşılar gelecek aşılar geldikten sonra köyde bulunan tüm kedi köpek, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların aşılanması yapılacaktır. Bunun yanında süt ve süt mamulleri tüketmemeye özen gösterilmelidir. Kuduz Hastalığı çiğ süt ile de bulaşmaktadır. Mümkün oldukça süt kullanmak isteyenler iyice kaynattıktan sonra kullansınlar" diye konuştu.
Köy Muhtarı Mehmet Çakıcı ise "Ören köyümüzde Nadir Cerit'e ait keçi, Tilki ve köpek boğuşması sırasında tilki keçiyi ısırmış. Keçinin kafası kesilerek İzmir Bornova Araştırma Enstitüsüne gönderilmiş ve keçide kuduz çıkınca köyümüz karantina kapsamına alındı.
Bugünde Gıda tarım Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri ve Fethiye Toplum Sağlığı Merkezi ilgilileri köyümüze gelerek vatandaşlarımıza kuduz hastalığının belirtileri bulaşma yöntemleri ve korunma yöntemleri ile ilgili olarak bilgiler verdiler" dedi. - MUĞLA
Son Dakika › Yerel › Kuduzdan Korunma Yöntemleri Anlatıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?