MUSA ÖZYÜREK - Uluslararası ticaretin sistematik olarak ilk yapıldığı merkez bilinen Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'nde ticaretin ilk dönemini aydınlatacak yeni bir kazı çalışması başlatıldı.
Japon arkeolog Prof. Dr. Ryoichi Kontani'nin koordinatörlüğünde yürütülen kazıda uluslararası ticaretin ilk dönemine ait bulgulara ulaşılması hedefleniyor.
Kontani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültepe'de kazı çalışmalarının başladığı 1948'den beri saray olarak bilinen bölgede çalışma yapıldığını, ilk defa bu alanın yaklaşık 300 metre kuzeyinde halkın yaşadığı bölgede çalışma başlattıklarını söyledi.
Kontani, "Başlattığımız çalışmayla Kültepe'de ticaretin 6 bin 500 - 7 bin yıl öncesine yani ticaretin ilk başladığı dönemlere, temeline inmek istiyoruz. Şu ana kadar günümüzden 4 bin 500 yıl öncesine ulaştık. Burası halkın yaşadığı yerleşim yerinin bodrum katını oluşturuyor. İlk çalışmalarda 4 bin 500 yıl öncesine ait tandır ortaya çıkardık ve korumaya aldık. Geçiş dönemlerine ait mermerden yapılmış Kültepe İdolü olarak da bilinen idol parçaları bulduk. Bizim için ilginç olan, bu idoller saray ve saray alanındaki mabetlerin içinde çıkmıştı. Saray alanından 300 metre uzaklıkta halkın yaşadığı bölgede de bunların ortaya çıkması Kültepe İdolü'nün sadece üst tabaka için değil alt tabakadaki insanlar için de dini önem taşıdığının göstergesi oldu" dedi.
Kültepe Orta Doğu'nun ticaret merkezi
Kültepe'de ticaretin 6 bin yıl öncesine dayandığına dair rivayetler olduğunu ancak bunun ispatlanmadığını belirten Kontani yaptıkları kazılarda bu delillere ulaşmaya çalışacaklarını ifade etti.
Kültepe'nin tarihte Orta Doğu'nun ticaret merkezi olduğuna işaret eden Kontani, "Burası medeniyetlerin geçiş bölgesi olduğu için tahminimizden çok daha eskiye gidilebilir. İlk etapta günümüzden 6 bin 500 - 7 bin yıl öncesine inmeyi hedefliyoruz ama bu aşamaya ulaştıktan sonra da çalışmalarımız devam edecek. Çünkü burada çok fazla medeniyet kurulmuş, tabaka tabaka medeniyetler oluşmuş. Her katmanda farklı bir medeniyetin izlerine rastlıyoruz. Bu da Kültepe'nin sadece Anadolu'nun değil, Orta Doğu'nun ticaret merkezi olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.
Bu aşamada 4 kişilik ekiple yaklaşık 30 metrekarelik bir alanda kazı çalışması yaptıklarını anlatan Kontani, alanı küçük tutarak daha kısa sürede eski çağlara ulaşmayı hedeflediklerini fakat önümüzdeki yıllarda daha kalabalık ekiple geniş bir alanda kazı çalışması yapacaklarını bildirdi.
Son Dakika › Yerel › Kültepe'deki Kazılar Uluslararası Ticaretin Başlangıcını Aydınlatacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?