Minik TEMA projesi ile Aydın'daki 17 okul ve 48 sınıfta 967 çocuğun doğayla arasında bağ kurulması, bu bağın olabildiğince güçlendirilmesi ve onlara oyun haklarının geri verilmesi hedefleniyor.
Günümüz çocukları sokağa çok az çıkıyor, vaktinin büyük çoğunluğunu evde bilgisayar veya televizyon başında, okulda ise sınıflarda geçirerek 'Kutulanmış Çocuklar' haline geliyor.
Araştırmalar, toprağa dokunan, doğayı gözlemleyen, hisseden, koklayan, merak ederek keşfeden, doğayla temas eden çocukların, bedensel sağlıklarının, duyularının güçlendiğini, özgüvenlerinin arttığını, okul başarılarının ve yaratıcılıklarının geliştiğini gösteriyor. Ama; anneleri, babaları dışarıda oyun oynamış olan günümüz çocukları, kapalı ortamlarda vakit geçiriyor, bilgisayar, televizyon ya da cep telefonlarının başında 'doğal' değil, 'sanal' oyunlar oynuyor.
Çocuklar, artık bitkileri, böcekleri, çiftlik hayvanlarını, dereleri sadece kitaplarda, televizyonda ya da internette görüyor, onlarla birebir temas etmiyor, doğanın birer parçası olduklarının farkına varamıyor. Oysa çocuklarımızın doğaya ihtiyaçları var.
TEMA Vakfı tarafından 2010 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Okul Öncesi Eğitimini Geliştirme Derneği işbirliğinde yürütülen Minik TEMA, okul öncesi ve ilkokul çocuklarına yönelik bir doğa eğitim programı. Program sayesinde iki yılda 40 ilde 20.000'ı aşkın çocuk doğayla buluştu, doğada hissederek, dokunarak, koklayarak, duyarak, ilk elden deneyimler yaşadı ve doğanın bir parçası olduklarını hissetti.
Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteği ile TEMA Vakfı tarafından uygulanan Minik TEMA Projesi ile Aydın'da veliler ve öğretmenler ile 48 sınıfta 967 öğrenci doğayla, toprakla buluşacak. TEMA Vakfı Aydın İl Temsilciliği ve İlçe Gönüllü Sorumluları tarafından 967 öğrencimize ulaşılacak.
TEMA Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, yaptığı açıklamada; "TEMA Vakfı olarak,
çocuklarımızın doğada oyun oynama haklarını onlara geri vermemiz gerektiğini düşünüyoruz. 'İçeride Çocuk Kalmasın' ve 'Toprak Dersem Çık' sloganlarımızla, çocuklarımızı daha çok dışarı çıkmaya, oyunla ve keşfederek öğrenmeye; öğretmenlerimizi ise açık hava etkinlikleri uygulamaya teşvik etmek istiyoruz.
Çünkü doğa bize oyunu, tüm heyecan ve sevinciyle birlikte verir. Her oyun, gönüllü bir eylemdir. Her oyun bir öğrenmedir. Her oyuncu, oyununu kendi oluşturur. Her oyun bir keşiftir. Doğada oyun vardır, keşif vardır, yaratıcılık vardır, heyecan vardır, tutku vardır. Tutkunun olduğu yerde başarı kendiliğinden gelir. Minik TEMA sayesinde oynarken öğrenen, öğrendikçe kendine güveni artan mutlu ve sağlıklı çocuklarımız, en büyük kazancımız olacaktır" dedi. - AYDIN
Son Dakika › Yerel › Kutulanmış Çocuklar Doğayla Buluşuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?