Malatya Valisi Ulvi Saran 2011 Yılını Değerlendirdi - Son Dakika
Yerel

Malatya Valisi Ulvi Saran 2011 Yılını Değerlendirdi

Malatya Valisi Ulvi Saran, 2011 yılında Malatya'da Kayısı Akreditasyon Kurumu'nun kuruluşunu tamamlandığını, Gıda ve Tarım Teknokenti'nin kurulma aşamasına getirildiğini söyledi.

03.01.2012 10:27

Malatya Valisi Ulvi Saran, 2011 yılında Malatya'da Kayısı Akreditasyon Kurumu'nun kuruluşunu tamamlandığını, Gıda ve Tarım Teknokenti'nin kurulma aşamasına getirildiğini söyledi.

Vali Saran, geçen bir yılı AA muhabirine değerlendirdi.

Turizmde Malatya'nın potansiyelini geliştirmek üzere önemli adımlar attıklarını kaydeden Saran, birçok ilçe ve beldede sokak sağlıklaştırması başlattıklarını anlattı.

Saran, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçeleri ile Yeşilyurt ilçesinin Gündüzbey ve Darende ilçesinin Balaban beldelerinde tarihi Malatya evlerini restore ettiklerini, bazı sokakları sağlıklaştırdıklarını bildirdi.

Birçok tarihi eserin restorasyonu için faaliyet başlattıklarını aktaran Saran, bazı tarihi eserlerin de restorasyon projelerini tamamladıklarını dile getirdi.

Saran, Taşhoron Kilisesi ve Sevserek Han'ın restorasyon projesini hazırlamak için çalışma başlattıklarını ifade etti.

Poyraz, Arpacı, Lütfiye Sarıtaş Konakları, Bahri Camisi ve Battalgazi ilçesindeki Tarihi Malatya Kalesi'nin surlarında restorasyon çalışması başlattıklarına değinen Saran, "Doğal alanlarımızdan Levent Vadisi'nde, Girmana Vadisi'nde düzenleme ve rekreasyon hizmetlerine yönelik çalışmalar başlatmış bulunuyoruz" dedi.

- Nemrut Dağı yolu 86 kilometreye düşürüldü-

Karakaya Baraj Gölü'nde sosyal amaçlara hizmet verecek gezinti amaçlı bir teknenin yapımına başladıklarını kaydeden Ulvi Saran, tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan Nemrut Dağı yolunun genişletilmesi, kısaltılması ve asfaltlanması yönündeki çalışmaların neticelendiğini, 94 kilometre olan yolun çalışmalar sonucu 86 kilometreye düşürüldüğünü belirtti.

Saran, "Bu yolu bu yıl bir alternatif yol çalışması yaparak 8 kilometre daha kısaltma arzusundayız" diye konuştu.

Tarımda çok önemli iki adım attıklarını dile getiren Vali Saran, boş duran geniş mera arazilerini 13 büyük hayvancılık işletmesine et ve süt hayvancılığı yatırımı yapmak üzere tahsis ettiklerini bildirdi. Saran, "Bu işletmelere 25 bin dönüm arazi tahsis edildi. 20 bin büyükbaş hayvan yetiştirilmesi söz konusu olacak. Bu doğudaki en büyük hayvancılık atağı" ifadelerini kullandı.

Ulvi Saran, bu işletmelerde yetiştirilecek sığırların kültür ırkı olacağını anlattı.

Malatya Gıda ve Tarım Teknokenti'ni kurulma aşamasına getirdiklerine işaret eden Saran, bunun için Akçadağ ilçesinde 3 bin 500 dönüm araziyi tahsis ettiklerini söyledi.

Malatya Gıda ve Tarım Teknokenti'nin Bakanlar Kurulu kararının ardından faaliyete geçeğini bildiren Saran, Kayısı Akreditasyon Kurumunun da kuruluşunu tamamladıklarına değindi. Saran, şu bilgileri verdi:

"Kayısı Akreditasyon Kurumu bu yıl çalışmalarına başlayacak. Dalından başlayarak son aşamasına kadar kayısının yetiştirilmesinde sorumlu olan tüm aktörlerin uygulamalarını ve süreçlerini izleyip, bunları gözden geçirip belgelendirecek olan bir yapı. Amacımız hijyen ve kalite niteliklerini en üst seviyeye çıkarmak. Ulusal ve uluslararası pazarda kayısımızın itibarını daha da artırma ve değerini yükseltme gayesindeyiz."

"Bu Türkiye'de bir gıda ürünü ile ilgili yapılan ilk uygulama" diyen Saran, kayısı yetiştirenler, kurutanlar, muhafazasını sağlayanlar, alım satımını yapanlar ve fabrikaların denetimden geçeceğini ve akredite edileceğini bildirdi.

İlgili kuruluşlara denetimin ardından akreditasyon belgesi verileceğini kaydeden Saran, 40 bin ailenin geçimini sağlayan kayısı için önemli çalışma olduğunu anlattı.

Saran, erozyona karşı mücadele ve ağaçlandırma çalışmalarında önceki yıllarda olduğu gibi yine Türkiye birincisi olmayı beklediklerini dile getirdi.

-Kayaları delerek orman kurdular-

Beydağı'nda kayaları delerek oluşturdukları saksılara ağaç dikmek sureti ile 300 bin fidanlık orman kurduklarını anımsatan Saran, kurak dönemlerde ağaçların sulanması için 4 büyük depo yaptıklarını, gelecek yıllarda da Beydağı'nın arka yamaçlarını ağaçlandıracaklarını kaydetti.

Malatya Okuyor Kampanyası'na işaret eden Saran, "Geçen yıl öğrenci başına 14 kitap ortalaması ile 2 milyonun üzerinde kitap okunmuştu. Bu yıl ise 3 milyon kitap okumayı hedefliyoruz" dedi.

Yeni Kongre ve Kültür Merkezi'nin yanına kuracakları tarihi Malatya Mahallesi'ne değinen Saran, burada bir meydan ve birkaç sokaktan oluşan bir mahalle kurulacağını ve kerpiç yapı ölçeğinde tarihi Malatya evleri inşa edeceklerini belirtti.

Bu projenin ihale edildiğini ve bu yıl inşasına başlanacağını kaydeden Saran, Aslantepe Ören Yeri'nde bir açık hava müzesi açtıklarını ve dünyanın ilk sarayını ziyaretçilere açtıklarını ifade etti.

Buraya günde 150 civarında yerli ve yabancı turistin geldiğine dikkati çeken Saran, Malatya Uluslararası Film Festivali'nin de 2'ncisini yine 2011 yılında yaptıklarını kaydetti.

Saran, Orduzu mevkisine yapılacak olan Turgut Özal Tabiat Parkı'nın ise ihaleni yaptıklarını, nisan ayında yapımına başlanacağını sözlerine ekledi.

- MALATYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Malatya Valisi Ulvi Saran 2011 Yılını Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement