Marka Taşımacılık Kümesi Açıldı - Son Dakika
Yerel

Marka Taşımacılık Kümesi Açıldı

Marka Taşımacılık Kümesi Açıldı

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nca (MARKA), taşımacılık sektörünün sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayacak mekanizmaları geliştirmek amacıyla oluşturulan ve kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarını da bünyesinde barındıran...

28.02.2013 15:42

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nca (MARKA), taşımacılık sektörünün sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayacak mekanizmaları geliştirmek amacıyla oluşturulan ve kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarını da bünyesinde barındıran "Doğu Marmara Taşımacılık Kümesi"nin açılışı gerçekleşti.

Kocaeli Uluslararası Gençlik Merkezi'nde düzenlenen açılış toplantısında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Barış Tozar, Doğu Marmara Taşımacılık Kümesinin altyapısının oluşturulmasında önemli bir payı olan InTraRegio projesinin AB'nin 7. çerçeve programının bilgi bölgeleri programı kapsamında finanse edildiğini anlattı. TRaceM kısaltmasıyla tanıtımı yapılan Doğu Marmara Taşımacılık Kümesinin, Avrupa'nın 5 farklı bölgesinde bulunan taşımacılık kümelerinin uluslararası alanda rekabet güçlerinin artırılmasını amaçlayan InTraRegio projenin ilk ayağı olduğunu belirtti. Tozar ayrıca, 15 trilyon dolarlık hacme sahip olan dünya ticareti içinde deniz ticaretinin 9 trilyon dolar ile yüzde 60'lık paya sahip olduğunu belirtti. Bu sebeple bölgenin taşımacılık sektörünün planlı bir şekilde gelişmesine büyük katkı sağlayacak taşımacılık kümesinin limanlardan başlatılacak olmasının isabetli bir karar olduğunu vurguladı.

Tozar, Türkiye'nin uyguladığı ihracata dayalı büyüme modeli kapsamında toplam dış ticaretin hızla yükseldiğine işaret ederek, ülkenin dışarıya açılan kapıları olan limanların yük ve konteyner elleçlemelerinde hemen hemen her yıl rekor kırdığını belirtti. Limanlarda 2003 yılına göre toplam yük elleçlemesinde 2012 yılı itibariyle yüzde 104, konteyner elleçlemesinde yüzde 189 oranında artış gerçekleştiğini ifade eden Tozar, denizcilik konusundaki gelişmelerin, gemi inşa sektöründe 71'si aktif, 52'si yatırım aşamasında tersane ile faaliyetlerini sürdürdüğünü bildirdi.

Tozar, Türkiye gemi inşasında siparişlere göre adet bazında dünyada 5'incilik seviyesine kadar yükseldiğine vurgu yaparak, "Türkiye'nin dostane yaklaşımı ve son dönemde uyguladığı yenilikçi politikalarla değişik sektörlerde büyük fırsatlar yakalamıştır. Ülkemizin ana hedefi, bölgesinde lider bir denizcilik ülkesi olmak ve uluslararası yatırımları ülkemiz denizcilik sektörüne doğru çekmektir. Denizcilik alanında ülkemizdeki liberalizasyon süreci yabancı yatırımlarda da büyük bir katkı sağlamaktadır" diye konuştu.

Geçmişte, gemi ve deniz araçlarının kullandığı yakıttan ÖTV alındığını, 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren başlayan uygulamayla ÖTV'siz yakıt kullanımına başlandığını hatırlatan Tozar, "ÖTV muafiyeti uygulamasıyla maliyette ciddi azalmalar olmuş ve rekabet gücü elde edilmiştir. ÖTV'siz yakıt uygulamasının başladığı tarihten 2012 yılına kadar, 2 milyon 735 bin metrik ton ÖTV'siz yakıt teslimatı yapılmış ve sektöre 3 milyar liralık ÖTV tahsil edilmeyerek büyük bir katkı sağlanmıştır" şeklinde konuştu.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu da kümelemenin sanayiye önemli avantajlar sağlayacağını dile getirerek, taşımacılık sektörünün performansının tüm sektörlerin rekabetçiliğini belirleyecek en önemli yapı olduğunu kaydetti.

MARKA Genel Sekreteri Fatih Akbulut ise

bölgede taşımacılık sektörü ile ilgili kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarını da bünyesinde barındıran kümelenme girişiminin, Türkiye'de bir ilk olduğunu kaydetti. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Marka Taşımacılık Kümesi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement