Melikşah Üniversitesi'nde Şair Nabi Konferansı - Son Dakika
Yerel

Melikşah Üniversitesi'nde Şair Nabi Konferansı

Melikşah Üniversitesi\'nde Şair Nabi Konferansı

Melikşah Üniversitesi Beşinci Mevsim Kültür-Edebiyat Kulübü Şair Nabi'nin vefatının 300'üncü yıl dönümü münasebetiyle Nabi Konferansı düzenledi.

24.12.2012 16:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Melikşah Üniversitesi Beşinci Mevsim Kültür- Edebiyat Kulübü Şair Nabi'nin vefatının 300'üncü yıl dönümü münasebetiyle Nabi Konferansı düzenledi.

Sempozyuma, Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Atabey Kılıç'ın moderatörlüğünde Fatih Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Mahmut Kaplan, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. İsmail Hakkı Aksoy ve Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Dr. Abdülkadir Dağlar konuşmacı olarak katıldı.

Şair Yusuf Nabi'nin hayatı hakkında konuşmasını yapan Prof. Dr. Mahmut Kaplan, şairin Şanlıurfa'da doğup İstanbul'da kendi kabul ettirip Halep şehrine şiirleri ile damga vurduğunu belirtti. Kaplan, Kendisinin de Şanlıurfalı olup Kayseri'de Melikşah Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Şair Nabi adına sempozyum düzenlenmesinden iftihar duyduğu söyledi. Nabi'nin ne kadar meşhur bir şair olsa da hayatının bilinmezliklerle dolu olduğunu vurgulayan Kaplan, "Bilinmezliklerle dolu bir hayatı tüm yönleri ile öğrenmek için bir sene Halep şehrinde kaldım.

Ve bugün bombaların altında kalan birçok Osmanlı mirasını barındıran şehirde Nabi'ye ait eserler yıkılmaya yüz tutmuştur." dedi.

Prof. Dr. İsmail Hakkı Aksoy ise konuşmasında geçmişte yaşamış saygı değer insanları anlatmanın ve onları hayırla yad etmenin çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi, "Bu seneyi UNESCO Nabi yılı ilan etti. ve bu şekilde bizlere Nabi ve Itri gibi şairlerimizi anma fırsatı veriyor. Tabi biz bunu UNESCO 'ya da bırakmamız lazım bu insanlar tarihimizde büyük öneme sahiptirler. 8 bin kadar kayıtlı şairimiz var. Bunlar bizleri bir araya getiren değerlerdir ve bugünkü bu kalabalık öğrenci topluluğu bunun en büyük kanıtıdır." dedi.

Genelde şairlerimize normal gözle bakıldığını belirten Aksoy, Divan şairleri üzerine bunlardan bir tanesinin okunması ile hepsinin okunmuş sayılacağına dair toplumda yanlış bir kanın olduğunu ve bunun hızlı bir şekilde düzeltilmesi gerektiğini en azından yeni yetişen gençlere doğru bir şekilde öğretilmesi gerektiğini vurguladı.

Özel ilgi alanı olan mizah ve mektuplardan dolayı Nabi üzerine araştırmalar yaptığını belirten Dr. Abdülkadir Dağlar 'da iki mektupla çalışmalarına başladığını ve Nabi'nin 150 kadar maşaatına rastladığını ve bu rakamın çok büyük olduğunu vurguladı.

Sempozyum sonunda Katılımcılara Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şen ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Vatansever plaket takdim etti.

(SK)

24.12.2012 16: 03: 48

TSI

NNNN - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Melikşah Üniversitesi'nde Şair Nabi Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement