Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)
İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, zeytinyağı sektörünün sorunlarını meclis gündemine taşıdı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na 2 ayrı soru önergesi veren Tanrıkulu, zeytinyağında tağşiş uygulaması yapıldığı yönünde sektörden ve tüketicilerden gelen şikayetlerin sürekli arttığına dikkat çekti. Tanrıkulu, önergesine ilişkin yaptığı açıklamada; 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki Kanunun son 10 yıldır başta Maden Kanunu Değişikliği çerçevesinde olmak üzere birçok kez AK Parti Hükümeti tarafından değiştirilmek istendiğini belirterek, 26 Haziran 2010 tarihinde de çıkarılan Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 5995 Sayılı Kanun ile Zeytincilik Kanunu'nun değiştirilmek istendiğini, fakat TBMM Genel Kurulu'ndan bütün partilerin oy birliği ile yapılmak istenen değişiklik hükümlerinin reddedildiğini hatırlattı.
Bugüne kadar TBMM'de 3573 Sayılı Zeytincilik Kanunu'nda yapılmak istenen değişiklik girişimlerinin 4 kez reddedildiğine dikkat çeken Tanrıkulu, "Zeytincilik sektörüne getirilmek istenen olumsuzlukları Kanun değişikliği ile çözemeyen ve madencilik lobisine teslim olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu kez Yönetmelik değişikliği ile bu olumsuzlukları '3 Nisan 2012 tarihinde Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile hayata geçirmiştir" dedi.
Bakanlık tarafından yapılan bu değişikliklerle bundan sonra zeytinlik sahaları içinde 'madencilik, petrol ve doğal gaz arama ve işletme, savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar' faaliyetlerinde bulunulabileceklerini, Diğer yandan da; son günlerde zeytinyağda görülen tağşiş (bir şeyin için, başka bir şey karıştırarak saflığını etkileme) uygulaması nedeniyle sektörden ve tüketicilerimizden gelen şikayetlerin
sürekli arttığını anlatan Tanrıkulu, "Zeytinyağdaki tağşiş; hem üreticilerimizi haksız rekabet şartları oluşturması nedeniyle, hem de tüketicilerimizi sağlık, ayıplı mal satışı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın vermiş olduğu üretim izinlerinin güvenilirliği vb. yönlerden olumsuz etkilemektedir.Sektördeki çok önemli bu sorunların çözümü hakkında TBMM'de Bakanlığa vermiş olduğum yazılı önergem ile; sektörün yalnız olmadığını, onların her türlü sorunu için bundan önce olduğu gibi gerekli çalışmalarımızı sunacağımızı belirtmek isterim" diye konuştu.
Zeytinyağı sektörünün hak ettiği noktada olmadığını belirterek, sektör için gerekli tüm düzenleme ve desteklerin hayata geçirilmesini isteyen Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı'na Bakan Eker'in
yanıtlaması istemiyle sunduğu yazılı soru önergesinde şu soruları yöneltti: "Madencilik lobisinin isteği doğrultusunda 4 kez Kanun değişikliği ile denenip, en son yönetmelik değişikliği ile yürürlülüğe geçirilen ve zeytinciliğimize büyük sekte vuracak bu değişikliklerin Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 5995 Sayılı Kanun yapılmasının nedeni nedir?
Zeytin ve zeytinyağı sektörü temsilcileri Bakanlığınıza hangi tarihlerde bu yönetmelik ile ilgili şikayetlerini iletmişler, bunların sonucunda hangi işlemler yapılmıştır?, Yönetmelikteki değişiklere itiraz eden zeytin ve zeytinyağı sektörü temsilcilerinin bu itirazları neden dikkate alınmamıştır?
Yönetmelik ile getirilen değişiklikleri konu alan ve iptali yönünde birçok yargı kararı bulunmasına rağmen, böyle bir değişiklik ile hukuk kararları hiçe mi sayılmaktadır? Yönetmelikteki değişikliklere gerekçe gösterilecek hangi bilimsel çalışma, kimler tarafından hangi bilimsel kriterlere göre nerelerde yapılmış, sonucu ne olmuştur? Yönetmeliği zeytin ve zeytinyağı sektör temsilcilerinin isteği doğrultusunda tekrar ne zaman değiştirmeyi düşünmektesiniz? Gıda ürünlerinin üzerindeki Bakanlığınızın vermiş olduğu üretim izninin güvenilirliği, hangi sıklıkla ve hangi metotlarla denetlenmektedir Zeytin yağdaki tağşiş konusunda Bakanlığınıza hangi tarihte, nerelerden hangi şikayetler gelmiş, sonuçları ne olmuştur? Zeytinyağdaki tağşiş hakkında Bakanlığınız hangi önlem ve tedbirleri almış veya alacaktır? Piyasada tüketicilerimize satılan zeytinyağın saflığını tüketicilerimiz ne şekilde anlayacaklardır? Tağşiş yüzünden ihracat yapılan ülkelerden, ülkemiz herhangi bir uyarı almış mıdır? 2002 yılından bu yana hangi firmalara, hangi kriterler kapsamında, hangi tarihlerde üretim izni verilmiştir?"
(HE-ERG-
27.04.2012 11: 39: 06
TSI
NNNN - İZMİR
Son Dakika › Yerel › MHP'li Tanrıkulu, Zeytinyağı Sektörünün Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?