Bağcılar'daki 14'üncü Gençlik Şurası'nda öğrenciler kültür erozyonunun ülkenin geleceğini tehdit ettiğini belirtti. Gençler arasında şiddet eğiliminin arttığına dikkat çeken öğrenciler, "Erkekler kızlara göre daha çok şiddet uyguluyor. Çocukluk döneminde şiddet gören çocuklar eşine ve çocuklarına da şiddet uyguluyor. Kız çocukları daha çok şiddet görüyor" dediler.
Bağcılar Belediyesi Gençlik Meclisi 14'üncü Gençlik Şurası'nda sunum yapan öğrenciler, kültürel yozlaşma, değerler eğitimi ve şiddet konularıyla ilgili yaptıkları çalışmaları sinevizyon eşliğinde anlattılar.
Halk Sarayı'ndaki programın açılış konuşmasını yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, gençlerin aydınlık Türkiye'nin teminatı olduğunu ifade etti. Bağcılar'ı 2023 vizyonuna hazırlamanın heyecanını yaşadıklarını belirten Çağırıcı, "Sizler de ülkemizi 2071'e hazırlayacaksınız. Bir sonraki nesle güzel bir ülke emanet edeceksiniz" dedi.
Bağcılarlı gençlerin sorunlarını çözmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Gençlik Meclisi Başkanı Ömer Faruk Taş ise yapacakları çalışmaları anlatarak, "Okullarımızla öğrencilerimizle gençlik çalıştayları düzenleyeceğiz. Gençlik Merkezi'nde söyleşi ve akademik programlar ile atölye çalışmaları yapacağız. Gençlik Dergisi gençlerin sesi olacak. Türkiye'nin her köşesindeki gençlerimizle kardeş okul projemiz kapsamında işbirliği yapacağız. Kültürel ve tarihi gezi programları düzenleyeceğiz" dedi.
"ÖĞRENCİLERİN SUNUMLARI DİKKATLE DİNLENDİ"
"Kültürel Yozlaşma" konulu sunumlarını sinevizyon eşliğinde yapan Dündar Dündar Uçar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Gizem Arda, Tolga Susam, Esra Topalaklı ve Samet Aslan, sokak röportajlarına yer vererek önemli tespitlerde bulundu. Günümüzde bayram günleri tatile gidildiğini, büyüklerin ziyaret edilmediğini anlatan öğrenciler, büyüklere saygı gösterilmediğini anlattılar. 'Bir tas çorba pişirildiğinde komşuyla paylaşılırdı' diyen öğrenciler, "Eskiden insanlar dilenmez ve hırsızlık bilmez, sabrederdi. Oysa şimdi aynı apartmanda oturanlar birbirlerini tanımıyorlar. Maddiyat arttıkça maneviyat azalıyor. Esnaf kültürü, komşuluk kültürü bitmek üzere" dediler.
"EVLATLAR YAŞLI ANNE VE BABALARINI SOKAĞA TERK EDİYOR"
Hikmet Nazif Kurşunoğlu Kız Teknik Mesleki Lisesi'nden Büşra Öztürk, Buket Kazal, Beyza Üstündağ ile Devrim Çapak ise "Değerler Eğitimi ve Gençlik" konulu sunumlarında merhamet ve yardımseverliğin evrensel değerler olduğunu vurguladılar. Milli ve dini bayramların birlik ve beraberlik duygusunu geliştirdiğini anlatan öğrenciler, ancak çoğu yaşlı anne ve babaların evlatları tarafından sokağa terk edildiğini belirtti.
Toplumda şiddetin arttığını da anlatan öğrenciler, "Değerlerimiz yozlaşıyor, sahtekarlık artıyor, iş ahlakı düşüyor ve toplumsal bilinç azalıyor" uyarısında bulundular. Öğrenciler, TV, bilgisayar oyunları, sosyal çevre, internet, sinema ve reklamlarda şiddete karşı bilinç oluşturulması gerektiğini anlattılar. Karakter Okulu Projesi'ni de tanıtan öğrenciler, "Kitap okuma teşvik edilecek. Değerleri arttıran filmler gösterilecek, örnek şahsiyetler anlatılacak, anma programları ve kültürel yarışmalar düzenlenecek" dediler.
"KÜLTÜR EROZYONU GELECEĞİ KARARTIR"
Orhan Gazi Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden İlknur Okur, Başak Özhan ve Fatma Nur Tosun da "Kültür Erozyonu ve Gençlik" konulu sunum yaptılar. Kültürün erozyona uğramasının dini ve ahlaki duyguları olumsuz etkileyeceğini söyleyen öğrenciler, Türk kültürünün erozyona uğratıldığını söylediler. Görgü kurallarına uyulmasının önemini anlatan öğrenciler, "Peygamberimiz (s.a.v), 'veren el alan elden evladır' diyor. Yapılan yardım gizli kalmalıdır. Komşularımıza ikramda bulunmalıyız. Sadakamızı yerine ulaştırmalıyız" diye konuştu.
Kitle iletişim araçlarının faydalı kullanılması gerektiği uyarısında da bulunan öğrenciler, kültür erozyonuna uğrayan toplumların gençliğini ve geleceğini kararttığını kaydettiler. Akşemsettin Anadolu Lisesi'nden Serhat Demirtaş, Busenur Topuz ve Dilara Çalışan ise "Şiddet ve Gençlik" konulu sunumlarında fiziksel ve zihinsel şiddetin insanlar üzerinde kalıcı hasarlara sebep olabileceğini vurguladılar. Öğrenciler, "Eşinden şiddet gören genç mağdurların sayısı artıyor. Gençler arasında da şiddet artıyor. Şiddet görenlerde 14 yaşından sonra fiziksel, zihinsel ve cinsel sorunlar ortaya çıkıyor. Genç suçluların oranı yetişkinlere göre daha çok olduğu biliniyor" şeklinde konuştu.
"KIZ ÇOCUKLAR DAHA ÇOK ŞİDDET GÖRÜYOR"
Erkeklerin kızlara göre daha çok şiddet uyguladığını belirten öğrenciler, çocukluk döneminde şiddet gören çocukların eşine ve çocuklarına şiddet uyguladığını söylediler. Yapılan araştırmada üniversiteli gençlerin çoğunluğunun ailesinden şiddet gördüklerini belirttiklerini kaydeden öğrenciler, son yıllarda ateşli silahla işlenen cinayet ve yaralama olaylarının artmasına da dikkat çektiler. Öğrenciler, çocuk ıslahevlerindeki çocukların da değişik sebeplerle fiziksel ve zihinsel şiddete mazur kaldıklarını sözlerine eklediler. - İSTANBUL
Son Dakika › Yerel › Öğrenciler, 14'üncü Gençlik Şurası'nda Konuştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?