Organ Bağışı Türkiye'de Yüzde 24'te Kaldı - Son Dakika
Yerel

Organ Bağışı Türkiye'de Yüzde 24'te Kaldı

Organ Bağışı Türkiye\'de Yüzde 24\'te Kaldı

Bursa'da "Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Sertifika Eğitim Programı" yapıldı.

05.12.2012 10:28  Güncelleme: 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uludağ Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nün işbirliği kapsamında düzenlenen "Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Sertifika Eğitim Programı" yapıldı. Törende konuşan Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Arif Kapuağası, İspanya'da organ bağışının yüzde 85 olduğuna dikkat çekerken, Türkiye'de bu oranın yüzde 24'te kaldığını söyledi.

Kapuağası, sertifika alacak olan kursiyerlere seslenip, "Organ nakli bir zincir halkası gibi.

Bu halkanın en önemli kısmı da yoğun bakımcılar ve organ nakli koordinatörleri. Bu iki kısım çok iyi koordine olduğu zaman otomatikman cerraha organ çıkıyor. Bu başarılamazsa maalesef cerrah ta iş yapamaz hale geliyor. Mecburen canlıdan nakile yöneliyorlar. İnsanlarımız kendi canından organ veriyor, ölmüşünün organını maalesef vermiyor.

'Peki burdaki kilit rol ne ?' Koordinatörlerle yoğun bakımcıların çok iyi çalışması. Diyelim ki, yoğun bakımda hastanız var. Hastanın gidişatını çok iyi biliyorsunuz. Emin olduğunuz doktorunuzun, yapacağı işi çok iyi bilen koordinatörüyle uyum içinde hizmet veriyorlar. Profesyonel bir durum. Bu durumda beyin ölümü gerçekleşince, o aile zaten hazır oluyor. Yani ailede yıkılmış olmuyor. Şok evresini daha kısa zamanda atlatmış oluyor. Koordinatör de işini çok iyi yaptığı zaman organ bağışı beyin ölümünden gerçekleşmiş oluyor." dedi.

İspanya'da ki beyin ölümlerinin yüzde 85'inde organ bağışı olduğunu Türkiye'de ise bu oranın yüzde 24 olarak gerçekleştiğini belirten Kapuağası, "Ülkemizdeki rakam çok düşük. Aslında bizde bu oranı yüzde 75-80'e çıkartabiliriz. Potansiyelimiz var. Bunu da buradaki kursiyerler yani sizler başarabilirsiniz. Yoğun bakımcılarla çok iyi koordine olmanız gerekiyor. Vitrini de cerrahlar oluşturuyor" dedi.

konuşmaların ardından eğitim, Organ Nakli Koordinatörü Sahriye Keskin' in Uludağ Üniversitesi'nin başarılarını anlatan sunumunu yapmasıyla başladı.

(ET)

05.12.2012 10: 00: 55

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Organ Bağışı Türkiye'de Yüzde 24'te Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement