Plastik Ürünler Sağlıya Zararlı Değil - Son Dakika
Yerel

Plastik Ürünler Sağlıya Zararlı Değil

Kayseri Plastikçiler Derneği Başkanı Yusuf Özkan, çeşitli basın organlarında yer alan, plastik bardakların kansorejan madde içerdiği ve erkeklerde hormonal dengeyi bozarak kısırlığa yol açtığı haberlerine tepki gösterdi.

08.03.2012 11:20  Güncelleme: 12:12

Kayseri Plastikçiler Derneği Başkanı Yusuf Özkan, çeşitli basın organlarında yer alan, plastik bardakların kansorejan madde içerdiği ve erkeklerde hormonal dengeyi bozarak kısırlığa yol açtığı haberlerine tepki göstererek, "Plastik bardakların içindeki hammaddelerin herhangi bir şekilde içeceklere karışması ihtimal dahilinde olmadığı için, plastik maddelerin kansere, kısırlığa ya da başka bir sağlık sorununa yol açması mümkün değil" dedi.

Başkan Yusuf Özkan, konuyla ilgili olarak, basın açıklaması düzenledi. Plastik ürünlerle ilgili çıkan haberlere destek veren bazı akademisyenleri de eleştiren Özkan, bu durumun kendisini şaşkınlığa düşürdüğünü belirterek, "Bilimsellikten uzak, aradığımda da (Ben böyle biliyorum) diye basit bir açıklamayla geçiştirmesi de bir bilim adamamına yakışmayan ve sadece kendi kanaatini haberleştirerek kamuoyunun kafasını karıştırması ayrı bir handikap" diye konuştu.

Bahse konu olan benzen maddesinin her yerde kullanılan tek kullanımlık plastik bardakların hammaddesi olmadığını ifade eden Özkan, "Plastik bardaklar, Polistiren, Polipropilen ve Pet hammaddesinden üretilir. Bunların içinde direkt benzen bulunmaz. Plastik bardakların yapımında kullanılan Polistren'in hammaddesi ise Stiren'dir" dedi.

Stiren'in çilek, şeftali, kimyon, yer fıstığı, kahve çekirdeğinde de bulunduğunu ifade eden Başkan Özkan, şöyle devam etti:

"Stiren, insanoğlunun hayatını sürdürmesi için gerekli olan havada bile bulunur. Plastik bardakları ve diğer plastik ürünleri üretirken kullandığımız hammaddeler, belli kontrollerden geçiriliyor. Üretim sırasında kullanabileceğiniz değerler ve özellikler tek tek kontrolden geçiriliyor. ABD'de FDA, Avrupa'da EFSA, Türkiye'de ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kontrolünde ve izniyle hammaddeleri ithal edebilirsiniz. Plastik bardakların, içlerine konulan sıcak sıvılar yüzünden eriyerek sıvıya karışması ihtimal dahilinde değildir. Suyun 100 derecede kaynadığını düşünürsek, bardağın monomerlerine ayrılması için gereken sıcaklık 200 derecedir."

Yapılan açıklamalarda bilimsel ve teknik açıdan yanlışların bulunduğunu dile getiren Yusuf Özkan, plastik ürünlerde Flalein isimli kimyasal madde kullanıldığının iddia edildiğini söyleyerek, "Flalein isminde bir kimyasal, ne yeryüzünde ne de literatürde mevcut. Bu maddenin plastik üretimiyle bir ilişkisi yok. Bu madde, kimyasal testlerde kullanılan bir madde" şeklinde konuştu.

- KAYSERİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Plastik Ürünler Sağlıya Zararlı Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement