Antalya'da "mavi ışık hastalığı" diye tabir edilen Crigler Najjar sendromlu 4,5 aylık Poyraz bebeğe karaciğerini vermek için çok sayıda vatandaş gönüllü oldu.
Muratpaşa ilçesinde bir markette çalışan baba Servet Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Poyraz bebeğin son sağlık kontrollerinin iyi olduğunu belirtti.
Nakil için gönüllü olan kızkardeşi Serpil Arıcan'ın ailevi nedenlerle nakilden vazgeçtiğini hatırlatan Ergün, Sağlık Bakanlığının ulusal organ bekleme listesine yazıldıklarını, kadavradan gelecek karaciğeri beklediklerini ifade etti.
Bu sırada Poyraz'ın haberini okuyan vatandaşların kendisine ulaşarak destek verdiğini dile getiren Ergün, şöyle konuştu:
"Hiç tanımadığım insanlar beni arayarak karaciğerini vereceklerini belirtti. Türkiye'nin farklı illerinden yaklaşık 15 farklı kişi arayarak iletişim numaralarını bıraktı. Bu telefonlar beni çok duygulandırdı. Doktorlarla görüşüyorum. Tıbbi ve yasal boyutu da uyarsa Poyraz'a hiç tanımadığımız birisinin karaciğeri nakledilebilir. Cezaevinden bile arayanlar oldu. Bu kişiler insanlığın ölmediğini bize gösterdi."
Ergün, nakil aşaması için Poyraz'ın biraz daha kilo almasını bekleyeceklerini bildirerek, nakil olacağı güne kadar çocuğunun günde 10-12 saat mavi ışık almaya devam edeceğini kaydetti.
"Poyraz'ın yüzünü güldürmek istiyorum"
Poyraz bebeğe karaciğerini vermek için gönüllü olanlardan Eskişehir'de yaşayan 29 yaşındaki Serdar Berk, doktorların uygun görmesi halinde karaciğerini seve seve Poyraz'a verebileceğini söyledi.
Kendisinin yıllardır gönüllü organ bağışçısı olduğuna işaret eden Berk, "Poyraz'ın haberlerini başından bu yana takip ediyorum. Küçük bedeninin bu kadar acı çekmesi beni çok üzmüştü. Poyraz'ın yüzünü güldürmek istiyorum. Ona yardımcı olabilirsem çok mutlu olurum" dedi.
Nakil prosedürü
Öte yandan Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi'ne göre canlıdan canlıya organ ve doku nakli, alıcının dördüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından yapılabiliyor. Bu kapsam dışında kalan verici adayları etik kurula giriyor, kurulun onay vermesi halinde nakil gerçekleştirilebiliyor.
Poyraz bebeğin tedavi süreci
Muratpaşa ilçesi Ermenek Mahallesi'nde yaşayan Servet-Zeliha Ergün çiftinin 3 aylık bebekleri Poyraz'a doğumundan üç gün sonra Crigler Najjar sendromu teşhisi konulmuştu. Teşhisin ardından hastanede yer bulunamaması üzerine baba Ergün, 10 bin lira değerindeki fototerapi cihazını sanayide yaptırmıştı.
Konuyla ilgili haberlerin yayınlanması üzerine Sağlık Bakanlığı devreye girmiş ve bebek, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınmıştı. Poyraz bebek, 9 günlük tedavinin ardından taburcu edilmişti. Poyraz bebeğe karaciğerini vermek için halası Serpil Arıcan gönüllü olmuş ancak daha sonra vazgeçmişti.
Son Dakika › Yerel › Poyraz Bebeğe Karaciğer Vermek İçin Gönüllü Oldular - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?