- "Bankalarla ilgili gerekçeli kararımızın hukuken ve iktisaden, tabiri caizse sağlam olması lazım"
"Bugünün dünyasının gerçekleriyle barışık olmak, dünyaya bütünleşmek istiyorsak, rekabet olgusunu ve bu rekabet hukukunun kurallarını iyi bilmek zorundayız"
Kaldırımcı, Gaziantep Sanayi Odası'nda düzenledikleri yönetim kurulu toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, yönetim kurulu toplantısının Ankara ve İstanbul dışında ilk defa Gaziantep'te gerçekleştirildiğini belirtti.
Gazetecilerin, "Rekabet Kurulu'nun bankalara yönelik gerekçeli kararını ne zaman açıklayacağı" yönündeki sorusu üzerine Kaldırımcı, şöyle konuştu:
"Bankalarla ilgili gerekçeli kararımız yakında tabii ki tekamül edecektir. Bu karar önemli bir karar. İnce elenip sık dokunarak hazırlanıyor. Gerekçeli kararımızın hukuken ve iktisaden tabiri caizse sağlam olması lazım. Çünkü bu kararı bütün üyeler tek tek her sayfasını imzalamakta, gözden geçirmekte. Titiz bir çalışma yürütülmekte. Bu yüzden kararımız her ne kadar şubat sonunda alınmışsa da yakında çıkacaktır. Hep birlikte kamuoyuyla paylaşacağız."
Kaldırımcı'nın açıklamasının ardından sanayici ve iş adamlarına yönelik düzenlenen "Türkiyede rekabet ortamı ve sürdürülebilirliği" konulu toplantıya geçildi.
Toplantıda, Gaziantep'te çok ciddi yatırımlar bulunduğunu ve ciddi bir ihracat yapıldığını ifade eden Kaldırımcı, "Gaziantep'in istikrarı var. Sosyal barış atmosferi var burada. Uzlaşamayan bir arada yaşayamayan sosyal gruplar söz konusu değil. Gaziantep'te huzur bozulmuyor. Gaziantep istikrarı temsil ediyor. Bunu memleket çapında büyütmek lazım" dedi.
"Bugünün dünyasının gerçekleriyle barışık olmak, dünyaya bütünleşmek istiyorsak, rekabet olgusunu ve bu rekabet hukukunun kurallarını iyi bilmek zorundayız" diyen Kaldırımcı, ticaretin artık uluslararası nitelik kazandığını ve bunun da bir hukuku olduğunu dile getirdi.
"Rekabet hukukunun yaygınlaşması"
Rekabet hukukunun varlığının, Türkiye'nin geliştiğinin ve değiştiğinin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Kaldırımcı, Türkiye'nin rekabeti kurumsallaştırmaya ve rekabet hukukunu etkin şekilde uygulamaya çalıştığını kaydetti.
Kaldırımcı, "Rekabet hukukunun yaygınlaşmasının, bir ülkede gelişme anlamına, hayat kalitesinin yükselmesi anlamına, işletmelerin daha başarılı olması için zeminin uygun olması anlamına geldiğini unutmamak gerekiyor" diye konuştu.
Türkiye'de rekabet hukuku denildiğinde üç konunun öne çıktığını ve kendilerinin de bu üç konuda karar verdiklerini hatırlatan Kaldırımcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birisi, küçük büyük bütün şirketler arasındaki anlaşmalar rekabete aykırıysa müdahale ediyoruz. En çok da buradan şikayet alıyoruz. İkincisi, hakim durumda olan şirketlerin, hakim durumlarını, bu güçlerini kötüye kullanmaları. Türkiye'de özellikle belirli sektörlerde bu konuda şikayetler geliyor. Biz bunları soruşturmalarla açığa çıkarmaya çalışıyoruz. Ceza verdiğimiz örnekler var. Üçüncüsü de devralmaları inceliyoruz. Rekabet Kurumu incelemesine tabii izin vermesi gerekiyor kurumun."
Kaldırımcı, haksız rekabet konusuna ise fazla müdahil olamadıklarını sözlerine ekledi.
"Adil bir rekabet ortamı"
GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da sanayici için ülke içinde rekabet ortamını iyileştirmenin ve adil bir rekabet ortamı sağlamanın beraberinde verimliliği, refah seviyesinin artmasını getireceğini söyledi.
"Gerek ulusal gerekse uluslararası rekabet ortamında her zaman bir adım önde olmalıyız"' diyen Konukoğlu, adil rekabet ortamını sağlayacak hukuki ve ekonomik altyapı kadar firmaların da değişimi takip etmesinin, beşeri sermayeye yatırım yapmasının inovasyona ve yeniliğe önem vermesinin, teknolojilerini geliştirmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye'de, Gaziantep kadar rekabeti iyi anlayan başka bir şehir bulunmadığını savunan Konukoğlu, GSO olarak sanayicinin vizyonunu açmak ve rekabet gücünü artırmak için "Kalite Seferberliği, Marka Şehir Gaziantep, İnovasyon Vadisi Gaziantep, Ar-Ge'de Gaziantep, Yenilenin Yenilmeyin" gibi birçok önemli proje gerçekleştirdiklerine dikkati çekti.
Konukoğlu, sanayicilere rekabetin ne kadar önemli olduğu, rekabetin yalnızca fiyatla yapılamayacağı, kalite ve servisin de önemli olduğu konusunda çalışma yaptıklarını anlattı.
Gaziantep'in geçen yıl 177 ülkeye 6 milyar dolara yakın ihracat yaptığının altını çizen Konukoğlu, 2023 ihracat hedeflerinin 30 milyar dolar olduğunu anımsattı.
GSO'nun, Gaziantepli işadamlarının yanı sıra bölge iş adamlarına büyük rekabet avantajı sağlamak ve yatırımlarının önünü açmak için projeler yürüttüklerini ifade eden Konukoğlu, 1998'de 3 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunan kentte şu anda 5 OSB bulunduğunu, Şahinbey-Polateli OSB'yi kurma çalışmalarının en kısa zamanda tamamlayacaklarını kaydetti.
"Ülkemizin büyümesinin sürdürülebilirliği açısından sanayide rekabet önemli, ama rekabetin adil ortamda yapılması gerek" diyen Konukoğlu, merdiven altı üretimlerin haksız rekabet yarattığını belirtti.
Konukoğlu, piyasalarda rekabetin sağlanması, korunması ve geliştirilmesi misyonuyla hareket eden Rekabet Kurumu'nun kurulduğundan beri çok önemli işler başardığını sözlerine ekledi.
Toplantı, soru cevap bölümüyle tamamlandı. - Gaziantep
Son Dakika › Yerel › Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?