Sağlık Gönüllüsü Doktorlar Somali'den Döndü - Son Dakika
Yerel

Sağlık Gönüllüsü Doktorlar Somali'den Döndü

Sağlık Gönüllüsü Doktorlar Somali\'den Döndü

Balıkesir'den gönüllü olarak Somali'ye gidip sağlık hizmeti veren 3 doktor memleketlerine döndü.

13.03.2013 14:43

Balıkesir'den gönüllü olarak Somali'ye gidip sağlık hizmeti veren 3 doktor memleketlerine döndü. Doktorlar yaptıkları insanlık hizmetinden son derece memnun olduklarını belirtti.

Balıkesir Sağlık Gönüllüleri Derneği (BALSADER) üyesi 3 doktor Somali'nin başkenti Mogadişu'da 15 gün boyunca gönüllü olarak sağlık hizmeti verdi. Kimse Yok mu Derneği, TİKA ve Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED) ile yapılan işbirliği çerçevesinde 14 Şubat tarihinde "Somali'ye Sağlık Yardımı Projesi" kapsamında bu ülkeye giden gönüllü doktorlar görevlerini tamamlayarak Balıkesir'e döndü. 1 Mart 2013 tarihinde Türkiye'ye dönen Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Bali, Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şaban Uğurlu ve Anestezi Uzmanı Kasım Gürel'den oluşan sağlık ekibi iki hafta boyunca Somali'de ücretsiz sağlık hizmeti verdi. BALSADER Başkanı Dr. Fatih Erden, dernek üyesi doktorların başkent Mogadişu'daki Benadir Hastanesi, Sağlık Bakanlığı'na ait Sahra Hastanesi ve Yeryüzü Doktorları Hastanesinde ihtiyaç duyulan noktalarda hizmet verdiklerini, aynı zamanda çeşitli ameliyatları da gerçekleştirdiklerini söyledi. BALSADER başkanı Fatih Erden, "Balıkesir'den Somali'ye giden doktor arkadaşlarımıza Afyon ilinden de diş tabibi, genel cerrahi ve dahiliye uzmanı üç arkadaş daha katılarak birlikte gidip döndüler. Orada hastalara ücretsiz olarak sağlık hizmeti verdiler" dedi.

SOMALİ'YE DEVA OLACAK

Fatih Erden, Somali'de yapımı devam eden Deva Eğitim Araştırma Hastanesi hakkında da bilgi verdi. Erden, "Deva Türkiye-Somali Eğitim ve Araştırma Hastanesinin inşaatı bütün hızıyla devam ediyor. Hastane inşaatının mayıs ayında bitirilmesi planlanıyor. 3 bin metrekare kapalı alana sahip olan prefabrike hastane 60 yatak kapasiteli olacak. Tam teşekküllü hastanede ilk etapta sekiz branşta uzman doktor ve MR cihazlarına kadar her türlü tıbbi cihaz bulunacak. Ayrıca hastanede iki adet ameliyathane de yer alacak. Hastanede görev yapacak olan 25 Somalili personel 5 ay boyunca Türkiye'de eğitim aldı. Ayrıca ülkemizden de hastaneye kalıcı olarak 8 personelin gitmesi planlanıyor" dedi.

SOMALİ'DE HAYATLAR BİRKAÇ LİRALIK MALZEMEYE BAĞLI

Mogadişu'da gönüllü sağlık hizmeti veren doktorlardan Hüseyin Bali, gördükleri karşısında çok etkilendiklerini söyledi. Bali, "Somali'de kısa süre kalmamıza rağmen gördüğümüz manzara karşısında çok etkilendik. Öyle ki, birkaç liralık tıbbi malzemelerin olmaması nedeniyle hayatlar kaybediliyor. Bu insanlık açısından çok üzücü bir durum. Bir an önce bu konuda çalışılması gerekiyor" dedi.

Uzm. Dr. Şaban Uğurlu DA Somali'de bulundukları süre içerisinde hem göz operasyonları hem de oradaki yerel personele eğitim verdiklerini söyledi. Uğurlu, "Somali insanı Türkiyeyi ve Türkleri çok seviyorlar. Mogadişu'daki Deva Eğitim Araştırma Hastanesinin devreye girmesiyle daha kalıcı sağlık ve eğitim hizmeti verilecektir" dedi.

Gönüllü sağlık ekibinden Anestezi Uzmanı Kasım Gürel ise Somali'de sağlık alanında ciddi eksikler olduğunu belirtti. Gürel, "İnsanlar, doktor, tıbbi cihaz ve ilaç yokluğu gibi nedenlerle hayatlarını kaybediyor. Diğer doktor arkadaşları da bir insanlık görevi olarak bu tür organizasyonlarda aramızda görmeyi arzu ediyoruz" diye konuştu.

BALIKESİR'DE TIP BAYRAMI

BALSADER koordinatörü Mehmet Uçak ise Tıp Bayramı Etkinliği çerçevesinde 29 Mart Cuma akşamı Balıkesir'deki sağlık çalışanlarına yönelik bir program düzenleyeceklerini, burada derneğin yurt içi ve yurt dışında yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi vereceklerini kaydetti. Sunuculuğunu Asım Yıldırım'ın yapacağı programda sanatçı Gökmen'in sahne alacağı bildirildi.

(YU)

13.03.2013 14: 22: 11

TSI

NNNN - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sağlık Gönüllüsü Doktorlar Somali'den Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement