Sarıkamış'a Çevreci Proje - Son Dakika
Yerel

Sarıkamış'a Çevreci Proje

Sarıkamış Atık Su Arıtma Tesisi ve Atık Su Kolektör Hattının temeli atıldı.

04.07.2014 11:39

Sarıkamış Atık Su Arıtma Tesisi ve Atık Su Kolektör Hattının temeli atıldı.

Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, şehitler diyarı ve turizm cenneti olan Sarıkamış için çok önemli bir proje olduğunu belirterek, insan sağlığı, doğa ve çevre açısından bu projenin mutlak suretle hayata geçmesi gerektiğini söyledi.

İlçenin kanalizasyon şebeke hattının kent merkezinden geçen Sarıkamış deresine aktığını bu nedenle çevrenin çok kirlendiğini vurgulayan Toksoy, "Yeni yapılacak kolektör hattı ile atık su arıtma tesisine gelen atık sular, burada arıtıldıktan sonra temiz su olarak doğaya bırakılacak. Yani çevreyi korumuş olacağız, dereleri kirletmemiş olacağız. Bu anlamda çok önemli, insan sağlığı açısından önemli, çevre açısından çok önemli ve bu dere temiz olarak aktığı zaman ilerideki köyler de bu dereden rahatlıkla faydalanacak" dedi.

Sarıkamış'ta 50-60 yıllık eski bir kanalizasyon şebekesi olduğunu, bu şebekenin potansiyeli kaldırmadığını belirten Toksoy, şunları kaydetti:

"Biz İller Bankası'na müracaat ederek Sarıkamış'taki kanalizasyon şebekesini ve kolektör hatlarını yenilemek istedik. Sarıkamış'taki kanalizasyon şebekesinin tamamı da bu kapsamda yenilenecek. Yeni şebekeyle atık suları toplayıp kolektör hattına alacağız ve biyolojik arıtma tesisinde arıttıktan sonra dereye temiz su olarak vereceğiz. Bu proje şehir şebekesiyle birlikte bir buçuk yıl içinde tamamlanacak. Sarıkamış'ta artık dereler tertemiz akacak. Sarıkamış'tan Kars'a doğru yer alan güzergahtaki Yağbasan, Çatak, Yenigazi köylerine tertemiz arıtılmış su akacak. Köylülerimiz bahçelerinde, tarlalarında ve hayvanları için bundan faydalanmış olacak. Şimdi kirli olduğu için bu akan suyu kullanamıyorlar. Artık devletimiz de bu projelerin gerçekleşmesini istiyor. Bütün il, ilçe, belde ve köyler dahil atık su tesisi kurmaları gerekiyor. Çünkü çevremizi koruyalım ve tabiata zarar vermeyelim. İnsanlar kolay bir şekilde, sağlıklı bir şekilde doğadan istifade etsin."

Törene, belediye meclis üyeleri, vatandaşlar ve yüklenici firma yetkilileri katıldı. Dualar eşliğinde kesilen kurbanın kanı temele akıtıldı.

Sarıkamış Belediyesi tarafından İller Bankası'nın Belediyelerin Su ve Kanalizasyon Altyapı Projesi (SUKAP) kapsamında yüzde 50 hibe desteğiyle 14 milyon liraya mal olan tesis yaklaşık 60 kilometre uzunluğunda olacak. - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sarıkamış'a Çevreci Proje - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement