Selanik- İzmir Arası Havayolu Tamam, Sıra Denizyolunda - Son Dakika
Yerel

Selanik- İzmir Arası Havayolu Tamam, Sıra Denizyolunda

Selanik- İzmir Arası Havayolu Tamam, Sıra Denizyolunda

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir-Selanik arasında karşılıklı havayolu seferlerinin başlamasının ardından denizyolu seferlerinin de başlamasını beklediklerini belirterek, “İki kentin işbirliği yapabileceği çok alan var. Selanik, İzmir’in Balkanlara ve Avrupa’ya açılan kapısı olabilir” dedi.

11.11.2015 14:22

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir- Selanik arasında karşılıklı havayolu seferlerinin başlamasının ardından denizyolu seferlerinin de başlamasını beklediklerini belirterek, "İki kentin işbirliği yapabileceği çok alan var. Selanik, İzmir'in Balkanlara ve Avrupa'ya açılan kapısı olabilir" dedi.

İzmir Ticaret Odası'nın 9- 10 Kasım tarihlerinde 138 kişilik heyet ile Selanik'e düzenlediği ziyaret kapsamında, İTO heyeti, Selanik Esnaf Odası Başkanı Panayotis Papadopulos, Selanik Ticaret Odası Başkanı Dimitris Bakatselos ve Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris ile biraraya geldi. Görüşmelerde, iki kent arasında yapılabilecek işbirlikleri görüşüldü. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanistan Havayolu şirketi Ellinair'in İzmir-Selanik arasındaki seferleri başlatması ile birlikte çok önemli bir adım atıldığını belirterek, "Bu yıllardır beklediğimiz ve istediğimiz bir olaydı. Sefer 45 dakika sürdü. Hostesler servisi zor yetiştirdi, bu da ne kadar yakın olduğumuz gösteriyor. Şimdi sıra denizyoluyla iki kent arasında seferlerin başlamasında" diye konuştu. Demirtaş, seferlerin başlaması için Türk tarafında tüm hazırlıkların yapıldığını, Yunan armatörlerin seferleri başlatmak için çalışıp her seferinde vazgeçtiğini hatırlatarak, "Cesur, fedakar ve girişimci bir Yunanlı armatör bu seferleri başlatmalı" dedi.

"KAPIDA VİZE VERİLMELİ"

Demirtaş, şöyle konuştu: "İzmir ile Selanik iki kardeş ve birbirine çok benzeyen kent. Ayrıca, İzmir ve çevresinde çok sayıda kökeni Selanik olan vatandaşımız var. Denizyoluyla da seferler başladıktan sonra daha da yakınlaşacağız. Selanik, İzmir'in Balkanlar ve Avrupa'ya açılan kapısı olabilir. Havayolunun ardından denizyolu seferlerinin başlamasıyla birlikte turizmin tetiklediği, ticaretle gelişerek artan bir işbirliğimiz olabilir. İzmir üzerinden denizyolu ile başlayarak Selanik'e ulaşan ve tren yoluyla Avrupa'ya ulaşan entegre bir taşımacılık geliştirmeliyiz. Ama bunun için vize sorunu konusunda daha fazlasını yapmalıyız. Nasıl Yunan Adaları'na girişte kapıda vize veriliyor ise, Selanik'e girişlerde de kapıda vize verilmeli. Bu iki kent arasındaki ilişkileri daha da geliştirir. Ayrıca Türkiye'de 600 Yunanlı firma var, Yunanistan'da ise 20 Türk firması var. Bu da kafalarda hala bazı bariyerlerin olduğunu gösteriyor. Bunların bir kısmını yıktık ama hala yıkmamız gereken bariyerler var." İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak da iki kent arasındaki entegre taşımacılığın geliştirilmesi için her türlü hazırlığı yaptıklarını belirterek, "Bu hat üzerinden sadece iki ülke malları ve turistleri değil çok daha fazlası taşınır, çok daha fazla düşünmek lazım. Balkanlara açılan kapı olur. Bu nedenle çok daha geniş kapsamlı düşünmek lazım" ifadelerini kullandı.

SELANİK BELEDİYESİ, 8-10 ARALIK'TA İZMİR'E GELİYOR

Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris ise havayolu seferlerinin başlamasının çok önemli olduğunu ve seferleri desteklediklerini söyledi. İzmir ile ilişkilere çok büyük önem verdiklerini belirten Butaris, "Selanik'in tanıtımı için özel bir grup kurduk ve komşu ülkelerdeki önemli kentlerde tanıtımımız yapıp, kent diplomasisi yürütüyoruz. 8-10 Aralık tarihlerinde de İzmir'e gelip kentimizi tanıtacağız. Bu konuda desteğinizi bekliyoruz. Vize konusunda bizim de girişimlerimiz ve çalışmalarımız var, şikayetlerinizde son derece haklısınız. Ben mesela okullar için grup vizesi istiyorum ama yine her öğrenciye tek vize veriyorlar. Bu konuyu tekrar Dışişleri Bakanımıza sunacağız. Kruvaziyer turizm ve diğer konularda her zamanki gibi Ekrem Demirtaş ve İTO'nun tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz" diye konuştu. Demirtaş, Selanik'in İzmir'deki tanıtım toplantısına tam destek vereceklerini söyledi.

"DEMİRTAŞ'A ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ"

Selanik Ticaret Odası Başkanı Dimitris Bakatselos, Demirtaş ile ilk defa 2000 yılında Selanik'te bir araya geldiklerini belirterek şunları söyledi: "O zamanki görüşmemizde Ekrem Demirtaş bana iki ülke arasındaki ticaretin 1 milyar dolara çıkartılabileceğini söylemişti. Bugün 4.5 milyar dolar rakamını telaffuz ediyoruz. Yunanistan'ın krizden çıkmasıyla birlikte 10 milyar dolar rakamını rahatlıkla konuşabiliriz. Bunun için de iki taraf olarak da Ekrem Demirtaş'a çok şey borçluyuz." Bakatselos da vize konusunda AB'nin Schengen prosedürüne takıldıklarını ama Türk vatandaşlarına daha kolay vize verilmesi için yaptıkları girişimleri sürdüreceklerini, daha fazla Türk işadamı ve turist ağırlamak istediklerini söyledi. Selanik Esnaf Odası Başkanı Panayotis Papadopulos ise, İzmir ile çok iyi ilişkileri olduğunu ve bunu İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'a borçlu olduklarını dile getirdi. Papadopulos, yakın zamanda kalabalık bir heyetle İzmir'e geleceklerini belirterek, Selanikli ve İzmirli işadamlarını bir araya getireceklerini kaydetti. Demirtaş, Selanik Esnaf Odası'nın ziyaretini birlikte organize edeceklerini ifade etti. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Selanik- İzmir Arası Havayolu Tamam, Sıra Denizyolunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement