Selçuk'ta Nevruz Coşkusu - Son Dakika
Yerel

Selçuk'ta Nevruz Coşkusu

Selçuk\'ta Nevruz Coşkusu

Selçuk Üniversitesi (SÜ)’nin kuruluşunun 40. yılı etkinlikleri kapsamında Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen “Geleneksel Nevruz Bayramı Şenlikleri” coşkuyla kutlandı.

23.03.2015 16:42

Selçuk Üniversitesi (SÜ)'nin kuruluşunun 40. yılı etkinlikleri kapsamında Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen "Geleneksel Nevruz Bayramı Şenlikleri" coşkuyla kutlandı.

Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Kampüsü Çim Sahası'nda gerçekleştirilen etkinliğe Vali Yardımcısı İbrahim Hayrullah Sun, Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan ve Prof. Dr. Mustafa Şahin, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

"GÜN KARDEŞLİK GÜNÜDÜR"

"Yeni gün" anlamına gelen Nevruz'un, baharın gelişinin, doğanın yeniden canlanışının ve uyanışının müjdecisi olduğunu söyleyen Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, "Baharın başlangıcını temsil eden Nevruz Bayramı, sevgi, saygı, hoşgörü ve dayanışmanın sembolü olarak yüzyıllardır Dünya'nın çeşitli noktalarında olduğu gibi coğrafyamızda da büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır. Bir şölen havasında geçen, milletimiz için adeta neşe ve umut kaynağı haline gelen Nevruz'un tarihi de anlamı kadar derinlere uzanmaktadır. Orta Asya'dan Balkanlar'daki milletlere kadar çok geniş bir coğrafyada yerel renk ve geleneklerle kutlanan Nevruz, her milletin kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, doğanın yeniden coşkuyla yaşam bulduğu bir başka deyişle zenginleştiği bir günün başlangıcıdır. Aynı zamanda gece ile gündüzün eşitlendiği bugün, adaletin ve eşitliğin simgesi olup farklılıkların ayrıştırılması yerine bütünleştirilmesi gereğinin bilincini uyandırmak gibi özel bir anlam taşımaktadır. Gün kardeşlik günüdür, sevgi, barış, coşku ve her şeyden önemlisi de hoşgörü günüdür. Bu duygu ve düşüncelerle Selçuk Üniversitemizin öğrencileri ve personeli başta olmak üzere tüm halkımızın Nevruz Bayramı'nı en içten dileklerimle kutlar, Bayramın birlik ve beraberliğimizin güçlendiği, huzur, barış ve mutluluğun egemen olduğu daha güzel günlerin başlangıcı olmasını dilerim" dedi.

SÜHOT'TAN 40 KİŞİYLE DANS GÖSTERİSİ

Şenliğin açılışını Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı verdiği mini konserle yaptı. Ardından etkinliğe Nevruz'un anlamına uygun olarak birbirinden renkli kıyafetleriyle katılan Selçuk Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu (SÜHOT) üyeleri, Selçuk Üniversitesi'nin kuruluşunun 40. yılına özgü hazırladıkları birbirinden güzel yöresel oyunlarını 40 kişiden oluşan ekipleriyle sahneledi. Selçuk Üniversitesine eğitim görmek için çeşitli ülkelerden gelen öğrencilerden oluşan Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları Grubu da kendi ülkelerinin yöresel kıyafetleriyle ülkelerine ve kültürlerine ait yöresel oyunları sahneledi.

VALİ YARDIMCISI VE REKTÖR YUMURTA TOKUŞTURDU

Daha sonra geleneksel nevruz ateşi yakıldı. Rektör Prof. Dr. Gökbel, akademisyenler ve öğrenciler nevruz ateşinin üzerinden teker teker atlayarak baharın gelişini kutladı. Rektör Prof. Dr. Gökbel ve Vali Yardımcısı Sun nevruz geleneği olan yumurta tokuşturarak örste demir dövdü. Son olarak da Rektör Gökbel ve Vali Yardımcısı Sun, etkinliğe katılanlara kendi elleri ile kavurma pilav ikram etti. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Selçuk'ta Nevruz Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement