Muş'un Bulanık ilçesinde yaklaşık bir ay içerisinde 10 büyükbaş hayvan sığır çiçeği hastalığından telef oldu.
Bulanık ilçesine bağlı Rüstemgedik beldesinin Örenkent köyü ve Bahçelievler Mahallesi'nde yaklaşık bir ay içerisinde sığır çiçeği hastalığından dolayı 10 büyükbaş hayvan telef oldu. Hayvanları telef olan çiftçilerden Cevdet Yılmaz, müracaat ettikleri halde zamanında sığır çiçeği hastası olan hayvanlara müdahale edilmediğini iddia ederek, bu nedenle 4 hayvanının telef olduğunu ve hastalığın ahırdaki diğer hayvanlara bulaştığını söyledi. Köyde en az bu hastalıktan dolayı 10 hayvanın telef olduğunu belirten Yılmaz, "Bu hastalık yaklaşık bir aydır köyümüzde bulunuyor. Aynı hastalıktan dolayı birkaç komşumuzun da hayvanları telef oldu. Benim şu anda 5-6 hayvanım hasta. Müracaat ettiğimiz halde zamanında gereken müdahale yapılmadı. Zamanında gereken müdahale yapılmış olsaydı, belki bugün bu hayvanlarımız telef olmayacaktı. Aynı zamanda ölen hayvanlarımızdan da hastalığın tespiti için zamanında gereken kan ve doku örneği alınmadı" dedi.
Telef olan hayvanların gömülmediğini belirten Yılmaz; "Sığır çiçeği hastalığı bulaşıcı bir hastalık. Telef olan hayvanların İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bağlı veterinerler eşliğinde kireçlenip gömülmesi gerekir. Ama telef olan hayvanlar gömülmüyor. Açık havada köpeklerin önüne atılıyor. Hatta bir leş okula yakın bir bölgede. Yerleşim alanının içinde. Bu da hem hayvanlarımız hem de kendi sağlığımız için risk oluşturuyor" ifadelerini kullandı.
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Naci Zırhlı ise, bu hastalığın Türkiye ve ilçede ilk olmadığını, yaklaşık iki yıldır sığır çiçeği hastalığıyla mücadele ettiklerini belirtti. Çalışmalar kapsamında bugüne kadar 40 bin hayvanın aşılandığını belirten Zırhlı, "Ekiplerimiz gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürüyor. Sığır çiçeği hastalığı birkaç yıldır ülkemizde bulunuyor ve bundan dolayı telef olan hayvanlar oluyor. Biz ilçemizde 2 yıldan fazladır bu hastalıkla zaten mücadele ediyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar 40 binden fazla hayvanı aşıladık. İşin güzel yanı sığır çiçeği aşısı yapılan hayvanlarda aşılama neredeyse yüzde 100 etki yapıyor. Aşılama tamamen hastalığın önünü alıyor. Sadece bu hastalıkla değil aynı zamanda yine bulaşıcı olan kuduz ve şap hastalığıyla da mücadele ediyoruz. Bu kapsamda yine ekiplerimiz köy köy, mahalle mahalle dolaşıp aşılamaları yapıyorlar. Bu aşılamalar için 50 kuruş gibi çok cüzi bir rakam alıyoruz. Ama ona rağmen her köy aşılama konusunda aynı hassasiyeti göstermiyor. Burada iş biraz muhtar ve çiftçilere de düşüyor" diye konuştu.
Sığır çiçeği ve kuduzdan ölen hayvanların tazminatının devlet tarafından ödendiğini belirten Zırhlı, "Bugüne kadar ilçemizde kuduzdan telef olan hayvan sayısı çiçek hastalığından daha fazla. Devlet bu iki hastalıktan telef olan hayvanlar için hayvan sahiplerine tazminat ödüyor. Bu kapsamda bugüne kadar ilçemizde bakanlığımız 56 bin 856 TL bu kapsamda hak sahiplerine ödeme yaptı" şeklinde konuştu.
Bulaşıcı hastalık taşıyıp telef olan hayvanları imkanlar dahilinde gömdüklerini belirten Zırhlı, "İlk önce belirtmek isterim ki sığır çiçeği hastalığı kesinlikle insanlara bulaşmaz. Fakat hayvanlar arasında kan yolu ile bulaşma riski mevcuttur. Biz bulaşıcı hastalıktan dolayı telef olan hayvan sahiplerini ilk önce bu hastalığın bulaşıcı olduğu konusunda uyarıyoruz ve bunun için kireçlenip gömülmesi gerektiğini söylüyoruz. Aynı şekilde bu konuda muhtarları da uyarıyoruz. Hatta çoğu zaman bu işi ekiplerimiz yapıyor. Ama bu konuda her köye ekiplerimizin yetişmesi imkansız. Bu hayvanların saklanması sırasında ekiplerimiz hazır bulunabilir, ama kendisi yer kazıyıp saklayamaz. Bu işi muhtarların gerekli yerlerle diyaloga geçip gereken işlemleri yapması gerekir" diye belirtti. - MUŞ
Son Dakika › Yerel › Sığır Çiçeği Hastalığından 10 Hayvan Telef Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?