Sinop Valiliğince, suda boğulma olaylarına karşı önlemler alındığı bildirildi.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Hikmet Tosun, yaptığı yazılı açıklamada, turizmin yoğun sirkülasyonunun olduğu yaz mevsiminde Sinop'ta olumsuz, istenmeyen vakaların yaşanmaması ve vatandaşların can güvenliğinin korunmasına yönelik Sinop Valiliğince bir dizi önlem alındığını belirtti.
Alınması gereken tedbirlerin sahil şeridinde hizmet sunan işletmelere tebliğ edildiğini ifade eden Tosun, "Denize kıyısı bulunan özel ve kamu kuruluşları, kıyıda işletmesi bulunmayan halk plajları için belediyelerince cankurtaran bulunduracaktır veya tabelalarla halkımız uyarılacaktır. Denetimler, İl Turizmi Geliştirme, Denetim ve Kontrol Komitesince yapılacak olup, halkın can güvenliğini sağlamayan işletmeler hakkında yasal işlem yapılacaktır" dedi.
Karadeniz'deki boğulmaların çoğunluğunun çeken akıntının bilinmemesinden kaynaklandığını vurgulayan Tosun, şunları kaydetti:
"Çeken akıntı özellikle güçlü kuzey rüzgarları estiğinde meydana gelir. Fırtınalı havalarda deniz dibinde oluşan kum tanecikleri, sahile dalgalarla ulaşan suyu geri çekilme esnasında dar bir boğazdan geçmeye zorlar. Bu esnada sahilden açığa doğru çekilen suda güçlü bir akıntı oluşur. Bu akıntının ortalama hızı saatte 5 kilometreden 10 kilometreye kadar çıkabilmektedir. Bu akıntı denize doğru devam eder ve sahile çok açık olmayan bir noktada sona erer. Olay anında girilen psikolojik şok nedeniyle, boğulmaların başlıca nedeni paniktir. Çeken akıntının etkili olduğu bölgelerde denize yalnız girilmemelidir."
Denizde can güvenliği tehlikede olan vatandaşların Alo 158 Sahil Güvenlik ücretsiz hattını kullanarak yardım isteyeceklerini belirten Tosun, şöyle devam etti:
"İlimizde denize girilebilecek plajlar, İl Sportif Turizm Kurulunun belirlediği Sinop Merkez plajları, Akliman, Karagöl, Köy Hizmetleri Altı, Stad Altı, CD Motel Önü, Kumkapı, Karakum, Özel İdare Karakumı, Kadınlar, Bahçeler, Orman, Yuvam, Öztürkler, Kumsal, Mavi Ay, Mobil, DSİ plajlarıdır. Su üstü sporları icrasıyla ilgili olarak yapılan denetimlerde, denizde can ve mal emniyetinin sağlanması maksadıyla alınan tedbirlere uygun hareket edilmediğinin anlaşılması halinde durum tanzim edilen tutanakla tespit edilerek, 2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu ve 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve SAB Kanunu hükümleri gereğince yasal işlem yapılması gerekenler İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine gönderilecek, 4922 Sayılı Denizde Can ve Mal Emniyeti Hakkında Kanun hükümlerine göre eksik ve aksak hususları tespit edilenler hakkında yasal işlem yapılması gerekenler, Liman Başkanlıkları ve Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkililerince Cumhuriyet Savcılığına bildirileceklerdir."
Tosun, "Sektör yetkililerinin ve ilgili kamu kuruluşlarının zor duruma düşmemeleri, ilimizin olumsuz tanıtılmasına ve telafisi mümkün olmayan olayların yaşanmaması için gerekli önlemleri alacaklarını umuyorum" ifadelerini kullandı. - Sinop
Son Dakika › Yerel › Sinop'ta Suda Boğulma Olaylarına Karşı Önlemler Alındı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?