Sütün Kalbi Ödemiş'te Atıyor - Son Dakika
Yerel

Sütün Kalbi Ödemiş'te Atıyor

Sütün Kalbi Ödemiş\'te Atıyor

Türkiye'nin ve İzmir'in önemli süt üretim merkezleri arasında yer alan Ödemiş'te ilk kez düzenlenen Süt Ürünleri Festivali bugün başladı.

31.05.2013 18:05

Türkiye'nin ve İzmir'in önemli süt üretim merkezleri arasında yer alan Ödemiş'te ilk kez düzenlenen Süt Ürünleri Festivali bugün başladı. Festival etkinliklerine Ödemiş Belediyesi Nikah Sarayı ve Kongre Merkezi ile 125. Yıl Kültürpark ev sahipliği yapıyor.

Festival açılışına İzmir Vali Yardımcısı Mehmet Suat İlhan, Ödemiş kaymakamı Abdullah Dölek, Beydağ Kaymakamı Ali Çergibozan, Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Garnizon Komutanı Personel Yüzbaşı Hasan Yüzüak, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Adalet Komisyonu ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Selim Var, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Yılmaz Şayan, İlçe Emniyet Müdürü Adil Metin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu, Ödemiş Ticaret Borsası Başkanı Latif Aka, Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Kasım Sevin, Ödemiş Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halil Deveci, Bademli Fidancılık, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, AK Parti İlçe Başkanı Ali Hadim, CHP İlçe Başkanı Mehmet Eriş, siyasi partilerin temsilcileri, belde belediye başkanları, daire müdürleri, oda ve dernek başkanları, sektör temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda sunuculuğu Hakan Doğanay yaptı. Açılışta konuşma yapan Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu, "Düne kadar Türkiye'nin sütünü bozuk diye almayan Avrupa, yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye'den süt ithal etmeye başladı. Bu önemli bir gelişme" dedi.

"AB BİZİM BÜYÜK PAZARIMIZ OLACAK"

Koyuncu, konuşmasına şöyle devam etti: "Bugün Avrupa ülkelerinde nüfus hızla yaşlanmakta. Macaristan'da bile dev gibi çiftlikler artık gün geçtikçe boşalmakta ve gençler de ana ve babaları gibi tarım ve hayvancılık yapmaktan kaçınıyor. Bu yüzden genç nüfusa sahip Türkiye'nin gelecekte sütün merkezi, Ödemiş'in de sütün diyarı olacağını ve sütün geleceğinin parlak olduğunu şimdiden görüyoruz. Gelecek 10 yılda Türkiye üretim üssü olacak. Bunun için de örgütlenmemiz lazım."

Birlik Başkanı Ali Koyuncu, "İzmir bölgesinde süt alımında müteahhitlik sistemi var. Bu da sektöre zarar veriyor. Sütün fiyatını sanayici belirliyor, sanayici üreticiyi de düşünmeli. Bu durumda üretici de kar etmeli, sanayici de kar etmeli. Bu dengenin sağlanması gerekli. 1 litre süt ile 1,5 kilo yem alabiliyorsak o zaman kar ederiz. Yoksa zararına üretim gelecekte bölgenin hayvancılığını yok eder, para kazanamayan üretici elindeki hayvanı sattığı zaman bu sektörde yok olup gider. Bu nedenle fiyatlar üretici birlikleri aracılığı ile sağlanmalı" diye konuştu.

"ET VE SÜT BİRLİKLERİ KURUYORUZ"

Türkiye'de et ve süt üreticileri birliği olarak ortak protokol hazırladıklarını ve bunu yakında hayata geçireceklerini kaydeden Koyuncu, "Türkiye'nin birçok yerinde marketler açarak doğrudan üreticiden birliklerimiz aracılığı ile ürünleri halka ulaştıracağız" dedi.

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin de, "Belediyecilik artık eski kalıplaşmış yapısından çıkarak, Günümüzün şartlarına uygun üretim politikalarına destek vererek, halkımızın gelirini artırıcı çalışmaları artırmak politikamız oldu. Ödemiş Belediyesi olarak süt ve hayvancılığın önünü açmak için mandıralarımızın atık sularının arıtılması için kurdukları ortak arıtma tesislerine 8,5 kilometre boru hattı döşedik. Biyogaz tesisleri ile 3 megavatlık elektrik üretiminde hayvanların atıklarını değerlendirerek enerji elde edeceğiz. İZKA projesi ile de ön arıtmadan geçen mandıra suları da sulama suyu seviyesine getirilerek tekrar ekonomiye kazandırılacak" diye konuştu.

"4 MİLYON LİRAYA ET ENTEGRE TESİSLERİ KURULACAK"

Keskin, "Daha önce gündemimizde olan et entegre tesislerinde 750 büyük baş ve 255 küçük baş hayvan kesimi, soğuk hava tesislerini de İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile yakında 4 milyon liraya ihaleye çıkılacak" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da, yaptığı konuşmada, "İl Müdürlüğü olarak hayvancılık hedefimizde sütle ilgili çalışmamız vardı. Sütün merkezi ilimizin daha kaliteli süt üretimi konusunda 2010 yılında başlatmış olduğumuz ve eski İzmir Valimiz Sayın Cahit Kıraç'ın da destek verdiği soğuk süt zincirinde bugün yüzde 100 hedefe ulaştık ve bu çalışma bölgemize olan ilgiyi de artırdı. Şimdi bir adım öteye giderek çiftliklerde birebir eğitim çalışmaları ile sütün kalitesini ve verimini artıracak eğitim çalışmalarımız birebir sürmekte. 2013-2014 eylem planımızda bunu tüm bölgeye yayacağız" ifadelerini kullandı.

Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, "Günlük 833 ton süt üretilen bir havzanın kaymakamı olarak sütün kalitesi kadar da pazarı ve ambalajı ile de ürünlerimizi ülkenin her yerinde vitrinlerde görmek arzumuz. Ürünü kaliteli yaptığımız kadar ambalaj konusunda da iyi bir çalışma yapalım. Bu sene ilkini düzenlediğimiz Süt Festivali bölgemize ekonomik kazançlar sağlasın" şeklinde konuştu.

Vali Yardımcısı Mehmet Suat İlhan ise, yaptığı konuşmada, "İzmir'in süt üretiminde, Türkiye üretiminin yüzde 3'ünü, İzmir süt üretiminin yüzde 24'ünü karşılayan Ödemiş'te festival heyecanını paylaşmaktan dolayı mutluyuz. Bu festivalin pazara katkı sunmasını temenni ediyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri açılış kurdelesini kesti. Süt Festivali'nde stant açan üretici firmalar gezildi. Firmalar fuar ziyaretçilerine bol bol ikramlarda bulundular.

Etkinlikler peynir yeme yarışması, Birgi-Gölcük ziyaretlerinin yanı sıra halka açık Tolga Çandar konseri ve Bremen Mızıkacıları perküsyon grubunun gösterileri ile devam edecek.

Festival kapsamında yarın da, Ödemiş Belediyesi Nikah Sarayı ve Kongre Merkezi'nde paneller düzenlenecek. Festival etkinlikleri 2 Haziran Pazar günü resim yarışması ödül töreniyle son bulacak. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sütün Kalbi Ödemiş'te Atıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement