Tarla Farelerine Karşı "Biyolojik" Başarı - Son Dakika
Yerel

Tarla Farelerine Karşı "Biyolojik" Başarı

İç Anadolu Bölgesi'nin önemli hububat ekim merkezlerinden Kırşehir'de tarla farelerine karşı yürütülen biyolojik mücadelede leylekler, tilkiler ve yılanlardan istifade edilerek başarı sağlandığı bildirildi.

06.09.2015 12:29

ABDULLAH YILDIZ - İç Anadolu Bölgesi'nin önemli hububat ekim merkezlerinden Kırşehir'de tarla farelerine karşı yürütülen biyolojik mücadelede leylekler, tilkiler ve yılanlardan istifade edilerek başarı sağlandığı bildirildi.

Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kenan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hububatta hasat döneminin sona ermesinin ardından tarla fareleri ile mücadelenin başladığını söyledi.

Farelere karşı bugünlerde biyolojik, ocak ayından itibaren de kimyasal mücadele yapıldığını ifade eden Şahin, özellikle "çöl bölgesi" denilen Mucur ve Boztepe ilçeleri arasındaki arazilerde başarı elde edildiğini belirtti.

Bu bölgedeki çiftçilerin yüzde 50'sinden fazlasının beygir gücü yüksek traktörler kullandığını dile getiren Şahin, arazilerin derin şekilde sürülmesiyle tarla farelerinin yuvalarının bozulduğunu ve toprak üstüne çıktıklarını, bu aşamadan sonra devreye giren "çiftçi dostu" leylekler, tilkiler ve yılanların fareleri yediğini anlattı.

Şu anda en başarı gösterdikleri yöntemin, leylek, tilki ve yılanla yaptıkları mücadele olduğunu anlatan Şahin, "İkinci mücadele de zehirle yapılan mücadele olacak. Tilki, leylek ve yılan, farenin baş düşmanları. Çiftçilerimize tarlalarını anız yakmadan derin sürmelerini tavsiye ediyoruz. Bu şekilde sürüm yapıldığında fareler yuvalarından çıkıyor, leylek, tilki ve yılanlara yem oluyor. Leylekler traktörün arkasına sürü olarak geliyor ve arkasından fareleri yiyor. Çöl bölgesindeki çiftçilerimizin yüzde 50'sinin traktörleri güçlü. Toprağı derin sürme konusunda sıkıntıları olmaz" ifadesini kullandı.

Kırşehir Valiliğinin biyolojik ve kimyasal maddelerle mücadelede çiftçilere büyük destek verdiğini aktaran Şahin, İl Özel İdare kaynaklarından yaklaşık 100 bin lirayla, insan eli değmeden fare zehri yapan makineler alınarak üreticilere dağıtılacağını kaydetti.

Farelerin insan eli değince ten ve ter kokusu sinen zehri yemediğini ifade eden Şahin, "Kimyasal mücadele başarı sağlayabilmemiz için el değmeden fare zehri yapılması lazım. Bunun için de el değmeden ilaç hazırlayabilen makine alacağız. Özel İdare kaynaklarından bu makineler alınarak çiftçilerimize verilecek. Ocak ayı itibarıyla da ter kokusu değmeden otomatik sistemle homojen olarak hazırlanmış fare zehirlerini hazırlayacağız" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarla Farelerine Karşı 'Biyolojik' Başarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement