Tekirdağ Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, son zamanlarda artan grip vakıalarıyla ilgili vatandaşları uyardı.
Tekirdağ Halk Sağlığı İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Grip, her yıl, ülkemizin de içinde bulunduğu Kuzey Yarımküre'de, sonbahar aylarında başlayıp ilkbahar aylarında azalarak devam eden bir seyirle görülmektedir. Ülkemizde gribin seyri Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmekte, grip sezonunda hangi grip virüslerinin mevsimin hangi döneminde etkili olduğu belirlenmektedir" denildi.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de vakaların artmasını beklediklerini belirten Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları, "İzleme çalışmalarıyla içinde bulunduğumuz haftalarda grip enfeksiyonlarının görülmeye başladığı tespit edilmiştir. En sık tespit edilen virüsler İnfluenza A(H1N1) ve A(H3N2) alt tipleridir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hastalananların ve hastaneye yatırılanların artması beklenmektedir" İfadeleri kullanıldı.
Türkiye'de alınması gereken önlemlerin gözden geçirildiğine değinen açıklamada, "Türkiye'de Güncel durum, Grip Bilim Kurulu'ndan bilim adamlarımızın katılımlarıyla değerlendirilmiş ve ülkemizde alınması gereken önlemler gözden geçirilmiştir. Özellikle hastalık açısından dikkat edilmesi gereken risk grupları ve aşılanmanın önemi vurgulanmıştır" İfadelerine yer verildi.
Gribin sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırılan, influenza adı verilen bir virüsün neden olduğu, bireyler ve toplumlar üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip, mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalık olduğunu belirten Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, gribin kendisini ateş ya da titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik, çocuklarda yetişkinlerden daha sık olmak üzere bazen kusma ve ishal ile gösterdiğini söyledi.
Soğuk algınlığının ise bu belirtilerden daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile görüldüğünü ve genel olarak gripte olduğu gibi ciddi sağlık sorunları oluşturmadığına vurgu yapan yetkililer, soğuk algınlığının gribe göre daha hafif seyrettiği bilgisini verdi.
Gribin en çok 2 hafta süreceğini belirten açıklamada, "Grip en fazla 2 haftada ve çoğunlukla da 7-10 gün içerisinde iyileşir. Ancak, özellikle risk gruplarında olmak üzere bazen zatürree gibi hastalıklara neden olarak hayatı tehdit eden sağlık sorunları oluşturabilir. Hastalık esas olarak gripli birinin öksürük, hapşırma ve konuşması esnasında etrafa yayılan damlacıklarla bulaşmaktadır" denildi.
Tekirdağ Halk Sağlığı İl Müdürlüğü yetkilileri, gribe karşı alınacak önlemleri şöyle sıraladı:
"Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat etmelidir. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Risk gruplarına grip aşısı uygulanmalıdır. El yıkama ve kişisel hijyen gripten korunmada önemli yöntemlerdendir. Hasta kişilerle temastan kaçınılmalı, kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre kalınmamalıdır." - TEKİRDAĞ
Son Dakika › Yerel › Tekirdağ Halk Sağlığı İl Müdürlüğü'nden Grip Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?