Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB) Ajansı etkinlikleri kapsamında, Kamu Araştırmaları Vakfı (KAV) tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Sivil Toplum Zirvesi" başladı.
Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı ve KAV Kurucular Kurulu Başkanı Ulvi Saran, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen zirvenin açılışındaki konuşmasında, küreselleşmeyle birlikte, siyasi, ekonomik açılardan ortaya çıkan yeniden yapılanma gereklerinin 21. yüzyılın başından itibaren tüm dünya ülkelerini hızlı bir değişim dönemine soktuğunu, bundan en çok Balkanlar, Hazar ve Orta Asya'yı kapsayan Türk dünyası ülkelerinin etkilendiğini söyledi.
Türk dünyası ülkelerinin, bir taraftan çok hızlı değişen dünyaya ve küresel rekabete ayak uydurmaya çalışırken, diğer taraftan hızlı sosyal ve kültürel değişimlerin siyasi ve idari yeniden yapılanma gereklerinin ürettiği sorunlarla baş etmek zorunda kaldığını anlatan Saran, 21. yüzyılda ortaya çıkan uluslararası düzende hak ettiği yeri alabilmesinde sivil gelişme dinamiklerinin ve sivil toplumun önemli bir katkısı olduğunu dile getirdi.
"Toplumların gerek kendi içi uyumlarının sağlanması ve ekonomik ve sosyal kalkınma ihtiyaçlarının sağlanmasında gerek vatandaş devlet ilişkisinin sağlıklı kurulması, halkın talep ve beklentilerinin siyasi ve idari yapılanma sürecine dahil edilmesinde sivil toplum kuruluşları etkili birer köprü işlevi görmektedirler" diyen Saran, şöyle konuştu:
"İşte burada gerçekleştirdiğimiz, Sivil Toplum Zirvesi, Türk dünyası ülkelerinin paylaştıkları ortak tarihi ve kültürel mirastan doğan sorumluluklarının gereği, toplumsal ve ekonomik kalkınmalarını sağlamada, siyasi ve idari sorunlarının çözümünde gelişmiş bir sivil toplum kültürü üretmeyi, tecrübelerin ve fikir alışverişlerinin ortaya konulacağı bir paylaşım platformu oluşturmayı amaçlamaktadır. Türk dünyası ülkelerinde sivil toplum felsefesiyle, toplumların sivilleşme süreçlerinin zenginleştirilmesine katkıda bulunmak, sivil toplum kuruluşları ve akademik kurumlar aracılığıyla toplumlar arasındaki ilişkileri ve bağları güçlendirmek gibi amaçlar da gözetilmektedir. Buluşma kapsamında Türkiye, Balkanlar, Kafkasya, Hazar ve Orta Asya'dan 39 ülkeden sivil toplum kuruluşları ve akademik kurumların temsilcileri olarak 213 katılımcı bir araya gelmiş olacak ve program süresince 3 paralel salonda gerçekleşecek 38 oturumda 170 bildiri sunulmuş olacaktır."
ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen de sivil toplum kuruluşlarının demokratik ülkelerin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu ifade ederek, "Bu kuruluşlar düşüncelerini ifade etmenin yanı sıra proje üreten, sorunlara çözüm bulan, hizmet arayan, demokratik barışçı sistemlerdir. Bu kuruluşlar elbette halkın sesidir. Dernek ve halk arasında kurulan köprüdür. Bunların önemi Türkiye'de daha çok kavranmalı, halk daha çok şuurlandırılmaldır" dedi.
Prof. Dr. Gönen, etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de kamu, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri bir araya gelir, üzerlerine düşen görevi yaparlarsa, ülkelerin hızlı gelişeceğini söyledi.
Açılışta, sivil toplum kuruluşları adına Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Ebubekir Ceylan, Türk dünyası sivil toplum kuruluşları adına Mukhtar Shakhanov, Eskişehir TDKB Ajansı adına yönetim kurulu danışmanı İbrahim Akgün ve misafir öğrenci temsilcisi Elda Eço da konuşma yaptı.
Açılış törenine, Eskişehir Vali Yardımcısı Azmi Çelik, KAV yönetim kurulu üyeleri, Türk dünyasından gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve akademisyenler katıldı. "Devletler Arası İlişkiler ve Sivil Toplum" oturumuyla başlayan zirve, 13 Mayıs'ta sona erecek.
Son Dakika › Yerel › Türk Dünyası Sivil Toplum Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?