Malatya'da Türk Dünyası ve Medeniyet Tasavvuru konulu konferans düzenlendi.
Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezinin (BİLSAM) İl Özel İdaresinin toplantı salonunda düzenlediği konferansa Prof. Dr. Orhan Kavuncu konuşmacı olarak katıldı.
BİLSAM'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kavuncu, Türk dünyası bir araya gelirse adalet temeline dayalı bir dünyanın, düzenin, medeniyetin kurulabileceğini belirtti.
Türk dünyasının yaşadığı coğrafya hakkında bilgi veren Kavuncu, "Türk dünyası olarak nitelediğimiz coğrafya yaklaşık 12 milyon kilometrelik bir coğrafyadır. Bu coğrafyada anadili Türkçe olan halklar yaşadığı gibi anadili Türkçe olmayan halklar da yaşamaktadır. Bu coğrafyada bağımsız Türk Cumhuriyetleri, özerk bölgeler ve Türkçe konuşmasa da kendimizden ayıramayacağımız halklar var. Tüm bu unsurları Türk dünyasının mümtaz bir parçası olarak kabul edip bunların hepsini bu dünya içerisinde mütalaa etmemiz gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilan ettiğini ifade eden Kavuncu, şunları kaydetti:
"Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla hazırlıklı olmadığımız fiili bir durum karşımıza çıktı. Fakat bu duruma Türkiye olarak hazırlıklı ya da hazırlıksız yakalanmamızdan öte, bu durum Türk dünyasının güçlü olmasını sağlayacak tarihi bir süreçti. Birleşmiş Milletler'de artık bizimle aynı dili konuşan, aynı kıbleye dönük devletler vardı. Rus boyunduruğundan kurtulup bağımsızlığını kazanan soydaşlarımızı ilk tanıyan Türkiye oldu. Aramızdaki ilişkileri geliştirebilmek için her Cumhuriyete 250 milyon dolar yardım ettik. Öğrenci mübadele programı oluşturduk. 1993'de cumhurbaşkanlarının imzaladığı bir antlaşma olan TÜRKSOY halen yürürlüktedir ve Türk dünyası için faydalı işler yapmaktadır."
Prof. Dr. Kavuncu'ya plaket ve kayısı takdim edildi. - Malatya
Son Dakika › Yerel › Türk Dünyası ve Medeniyet Tasavvuru Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?