TUĞBA YARDIMCI - Türk Kızılayı Göç İdaresi Müdürü Kemal Pehlivanlı, 11 ilde sığınmacıların kaldığı kamplarda 2011 yılından bu yana insani yardım faaliyetlerini aralıksız sürdürdüklerini belirterek, bundan sonraki süreçte, 72 şehre dağılmış mültecilere yönelik çalışmalar yürüteceklerini söyledi.
Pehlivanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köklü bir kuruluş olan Türk Kızılayı'nın, insan acısı yaşanan her coğrafyada, bu acıyı dindirmek için 146 yıldır faaliyet yürüttüğünü belirtti.
Türk Kızılayı'nın, komşu ülkelerdeki sıkıntılar ve iç çatışmalardan kaçıp Türkiye'ye sığınan mültecilerle ilgili "Göç ve Mülteci Hizmetleri Müdürlüğü" yapılanması gerçekleştirdiğini ifade eden Pehlivanlı, yaklaşık 10 aydır çalışmaları göç ve mülteci hizmetlerine yoğunlaştırdıklarını söyledi.
Pehlivanlı, Türk Kızılayı'nın insani ve acil yardım malzemesi dağıtımının yanı sıra orta ve uzun dönemli projelerle özellikle şehirde yaşayan mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığına işaret ederek, "Bunlar, çok yönlü ihtiyaçlar. Mültecilerin ülkelerine dönecekleri ana kadar geçen süreyi kapsayan projeler geliştirmeye çalışıyoruz. İlk etapta ulusal paydaşlarla, hayırsever vatandaşlarımızın destekleriyle bu projeleri yürütmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde özellikle şehirlerde yaşayan, Türkiye'nin 72 iline dağılmış mültecilere yönelik çalışmalar yürüteceğiz" dedi.
Türk Kızılayı'nın 2011 yılından itibaren 11 ildeki kamplarda insani yardım faaliyetlerini aralıksız sürdürdüğüne dikkati çeken Pehlivanlı, "1,6 milyon Suriyeli'nin Türkiye'de olduğunu ve bunların 1,4 milyonunun da şehirlerde yaşadığını düşünürsek, bundan sonraki dönemde, şehirlerde yaşayan mültecilere yönelik projeler geliştirme gayreti içinde olacağız" diye konuştu.
Pehlivanlı, sadece ülkeye sığınan insanların ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik değil, ev sahibinin de kabullenmesi adına gayret sarf ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Yaşanan gelişmelere bağlı olarak, sosyal barışın sağlanması, ayrımcılık yapmama, onların hak ve hürriyetlerine riayet etme ve uzun dönemde entegrasyon çalışmalarına hız vermek adına gayret sarf ediyoruz. Gerek devletimiz gerek biz, bu anlamda projeleri geliştirmeye çalışıyoruz. BM Yüksek Komiserliği'nin raporlarına göre ve ülkemizin etrafındaki komşu ülkelerdeki siyasi sıkıntılar ve savaş ortamı da düşünüldüğünde mültecilerin kısa dönemde ülkelerine dönemeyecekleri aşikar. Onun için sosyal bir sıkıntı yaşanmaması adına geliştirilecek projeler üzerinde çalışmak istiyoruz."
Kemal Pehlivanlı, çalışmalar kapsamında, Kırşehir Valiliği'nin talebi üzerine, kentte yaşayan ihtiyaç sahibi 250 mülteci aileye (bin 250 kişi) gıda, battaniye ve hijyen malzemesi yardımı yaptıklarını belirterek, yardımlarının devam edeceğini söyledi. - Kırşehir
Son Dakika › Yerel › Türk Kızılayı, Kentlerdeki Sığınmacıları da Unutmayacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?