- Gelibolu'nun Tayfur köyündeki yaklaşık 500 yıllık çınar
ağacının gövdesine onlarca kişi aynı anda girebiliyor
Köyün muhtarı Ramis Sarıgöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir çeşmenin hemen yakınındaki ağacın, köyün simgesi haline geldiğini, köye ziyarette bulunanların çınarı görmeden gitmediğini söyledi.
Ağacın çevre düzenlemesinin 2006 yılında 2. Kolordu Komutanlığı tarafından yapıldığını dile getiren Sarıgöl, yerleşim merkezinin eskiden 700 haneli Rum köyü olduğunu bildirdi.
Geçmişi yaklaşık 500 yıla dayanan ağacın, eski dönemlerde gövdesinde bir kunduracı dükkanının bulunduğunu anlatan Sarıgöl, "Çocukluğumuzda çınarın olduğu yerde avcı bayramları olurdu. Avcılar, avlarını burada pişirir, köy halkını da davet ederek yemek verirlerdi, eğlenceler yapılırdı. Ağacın birkaç kez gövdesi yandı. Büyük dalları hasar gördü" diye konuştu.
Sarıgöl, çınarın altında yer alan kuyu ve su kaynağının yakınındaki çeşmeye bağlandığını ifade ederek, "Rumların zamanında ağacın yakınında bir de kilise varmış. O yıllarda burası merkez bir köy konumundaymış. Kasımbahçe mevkisinde yer alan ve gövdesine aynı anda onlarca kişinin girebildiği çınarın bulunduğu bölgede, günümüzde ise Hıdırellez döneminde mevlit okutuluyor, kazanlarla pilav pişiriliyor ve katılımcılara ikram ediliyor" diye konuştu.
Öte yandan, Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, ağacın tescil edilmiş "anıt ağaç" statüsünde olmadığını kaydetti. - Çanakkale
Son Dakika › Yerel › 'Ulu Çınar' Tarihe Tanıklık Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?