Ünlü Fotoğraf Sanatçısı Yusuf Tuvi Ayvalık'ta Sergi Açtı - Son Dakika
Yerel

Ünlü Fotoğraf Sanatçısı Yusuf Tuvi Ayvalık'ta Sergi Açtı

Ünlü Fotoğraf Sanatçısı Yusuf Tuvi Ayvalık\'ta Sergi Açtı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, bu yıl ilk kez organize edilen 1.Fotoğraf Günleri kapsamında, Türkiye'nin en usta fotoğraf sanatçılarından biri olarak kabul edilen Yusuf Tuvi sergi açtı.

03.05.2012 17:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, bu yıl ilk kez organize edilen 1. Fotoğraf Günleri kapsamında, Türkiye'nin en usta fotoğraf sanatçılarından biri olarak kabul edilen Yusuf Tuvi sergi açtı.

Ayvalık Kültür ve Sanat Derneği (AYKÜSAD) öncülüğünde, Türkiye'nin dört bir yanından davet edilen fotoğraf sanatçılarının katılımıyla başlayan Fotomaraton Günleri'ne ilginin oldukça yoğun olduğu gözlenirken, etkinlikte en büyük ilgiyi usta sanatçı Yusuf Tuvi gördü.

AYKÜSAD ve Ayvalık Turizm Alt Yapı Geliştirme ve Hizmet Birliği (AYTUGEB) tarafından organize edilen 1. Fotomaraton yarışması bugün saat 18.00'de Ayvalık Sanat Fabrikasında düzenlenen açılış kokteyli ile başladı. Açılışta; Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Yöneticilerinden ve İFOD Onur Üyesi Yusuf Tuvi, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, CHP ayvalık İlçe Başkanı Fatih Ayyürek ve çok sayıda sanatsever hazır bulundu.

Açılışta konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, fotoğraf sanatının tarihi anların kayıt altına alınması konusunda çok büyük bir öneminin olduğunu vurgulayarak, "Ayvalık'ın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin belgelenmesi adına düzenlenen 1. Ayvalık Fotomaraton Günleri etkinliğini çok önemli buluyorum" diyerek, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılışta konuşan Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin ise, Dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Sarımsaklı ile Küçükköy'de, beldenin tarihine ışık tutabilecek bir müze kurma hazırlıklarında olduklarını kaydederek, "Türk kültürüne ne yazık ki belgelemek ve kayıt altına almak gibi bir alışkanlık yok. Bu yüzden de zaman geçerken, an içinde yaşanılanları kayıt altına alınarak, gelecek nesillere taşınabilmesi adına bu tür etkinliklere her daim destek verilmesinden yanayım" dedi.

5 gün sürecek olan 1 Fotomaraton yarışması kapsamında yarışmaya katılan sanatçıların, Ayvalık ve yakın çevresine ait en güzel fotoğrafları çekmek için birbirleriyle kıyasıya mücadele etmeleri beklenilirken, Ayvalık'ta geleneksel hale getirilmesi amaçlanan Fotoğraf Günleri etkinliğinin ilk gününde saat 16.00'da yapılan açılış kokteylinin ardından, Ayvalık Belediyesine ait Fuaye Çok Amaçlı Salonda,

Türkiye'nin Ara Güler gibi en ünlü fotoğraf sanatçılarından biri olan Yusuf Tuvi'nin 'İnsana Dair' ve Osman Ürper'in 'Dansa Dair' isimlerini taşıyan karma sergisi açıldı.

Sergi'ye Ayvalık ve çevresindeki ilçe ve beldelerden birçok fotoğraf meraklısının katıldığı gözlenirken, serginin sade açılışının ardından görüşlerini aldığımız ünlü sanatçı Yusuf Tüvi, Ayvalık'ta olmaktan ve böylesi bir organizasyonda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Bölümünden Elektrik Mühendisi olarak mezun olduğunu hatırlatan Tüvi, "1974 yılından bu yana fotoğraf sanatıyla uğraşıyorum. Bu benim için artık bir yaşam tarzı oldu. Hele hele emekli olduktan sonra artık günlerim fotoğrafla yatıp, fotoğrafla kalkmak oldu" dedi.

Ara Güler ile birlikte yaklaşık 10 arkadaşıyla birlikte Türkiye'de fotoğraf sanatını diri tutmaya çalıştıklarını kaydeden Yusuf Tüvi, "Ben yolumu insanı araştırarak, insanın yaşam gizemini fotoğraflayarak bulabildim. Belki de ben, insanların fotoğraflarını çekerek kendi kendimi de sorgulamış olabilirim. Çünkü birçok arkadaşım, çektiğim fotoğraflarda kendi kendimi sorguladığımı söylüyor. Ama bir sanatçı için dünyada insandan daha önemli bir konu yok" dedi. Fotoğraf sanatına yeni başlayanlar için, olgun bir fotoğraf sanatçısının çekmiş olduğu fotoğrafların hayranlık uyandırabileceğini kaydeden Yusuf Tuvi, "Fotoğraf Sanatında kimi arkadaşım doğayı, kimi arkadaşım farklı objeleri kendisine tema olarak seçmiş olabilir. Ben ise insanı konu ediyorum fotoğraflarımda" ifadelerini kullandı.

Ayvalık'ta ilk kez düzenlene Fotomaraton Günleri ile ilgili olarak da sorularımızı yanıtlayan usta fotoğraf sanatçısı Yusuf Tuvi, "Etkinliğin iyisi kötüsü olmaz. Ama ben bu etkinliğin birkaç günlük değil, daha geniş bir zaman dilimine yayılmış olarak organize edilmesini arzulardım. Umarım ilk kez gerçekleştirilen ve gelenekselleştirilmesi amaçlanan bu etkinliğin, gelecek yıllarda daha geniş bir zaman diliminde organize edilmesi sağlanır" diye konuştu. Ayvalık'taki 1. Fotomaraton Yarışmasının iletişim koordinasyonunun Suat Şerifeken ve Hüseyin Yanık tarafından yürütüldüğü öğrenilirken, şenliklerin ikinci gününde saat 21.00'de Ayvalık Sanat Derneği'ne ait Sanat Fabrikasında, Yusuf Tüvi'nin 'Basmane Otller Sokağı' adlı sunumu yapacağı kaydedildi.

02-06 Mayıs tarihleri arasında sürecek olan yarışma sırasında da usta fotoğraf sanatçılarının eserlerinden oluşan fotoğraf sergilerinin sanatseverlerin ilgisine sunulacağı kaydedilirken, bu yıl birincisi düzenlenen Fotomaraton yarışmasında; Ayvalık'ın doğa, insan, zanaatkar, sanayi, eski evler, tarihi bölgeler, zeytin ve zeytin ağacı gibi kültürel değerlerinin tanıtılıp, belgelenmesini sağlayabilmenin amaçlandığı vurgulanıyor. Yarışma kapsamında; Cunda adası, Kozak Yaylası, Küçükköy ve Altınova, Şeytan sofrası, Ayvalık içi sokak ve tarihi bina gezileri, civardaki eski zeytin ağaçlarının bulunduğu bölgelerde fotoğraf çekimlerinin yapılacağı belirtiliyor. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ünlü Fotoğraf Sanatçısı Yusuf Tuvi Ayvalık'ta Sergi Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement