Yahya Kemal Beyatlı ve Üsküp" Konferansı - Son Dakika
Yerel

Yahya Kemal Beyatlı ve Üsküp" Konferansı

Yahya Kemal Beyatlı ve Üsküp" Konferansı

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ve Köprü Derneği tarafından, Üsküp Çifte Hamam’da “Yahya Kemal Beyatlı ve Üsküp” başlıklı bir konferans düzenlendi.

07.12.2015 17:05

Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ve Köprü Derneği tarafından, Üsküp Çifte Hamam'da "Yahya Kemal Beyatlı ve Üsküp" başlıklı bir konferans düzenlendi.

Türkoloji Projesi kapsamında, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Makedonya Kalkandelen (Tetovo) Üniversitesi, Şarkiyat bölümüne görevlendirilen Kırklareli Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü ve Köprü Derneği'nin düzenlediği programda "Yahya Kemal Beyatlı ve Üsküp" konulu konferans verdi.

Üsküp Çifte Hamam'da düzenlenen programa, Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi İkinci Katibi Yusuf Ziya Kenar, TİKA Üsküp Koordinatörü Teoman Tiryaki, Çayır Belediye Başkan Vekili Süleyman Baki, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Samsakçı, MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, üniversite hocaları, şairler, işadamları, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş, konferansta Yahya Kemal'in çocukluğu, ailesi, Üsküp'teki anıları, eğitimi ve İstanbul'a gidişine kadarki süreçle ilgili çok önemli araştırmalarını katılımcılarla paylaştı.

İlk şiirinin "Ahmed Agah" adıyla Üsküp'ten yayınlanması, inkılapçı Ragıp efendiyi burada tanıması, İshakiye mahallesinde yenilikçi edebiyat arayışının temellerinin atılması, rindane tavrı tekkelere devam ederek alması, dini ve milli şahsiyetinin oluşmasında büyük emeği geçen annesi Nakiye Hanım'ın burada gömülmesi, mektebi edepte 'Sabah' ve 'İkram' gazetelerini okuması gibi sebeplerden dolayı Üsküp'ün Yahya Kemal'in sanatında büyük bir yerinin olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Karakuş, "150'ye yakın camide okunan 5 vakit ezanı, Fatih devrinin ruhani bir mezarlığı olması, Rumeli'de Türklüğün tekasüf ettiği şehir olması gibi nedenlerden ötürü Üsküp, Yahya Kemal Beyatlı'nın fikir ve sanat dünyasının özüdür" dedi. - KIRKLARELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yahya Kemal Beyatlı ve Üsküp' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement