Uzmanlar, yılbaşı akşamı ağır ve yağlı yiyecekler tüketilmemesini öneriyor.
Trakya Üniversitesi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Diyet ve Beslenme Polikliniği diyetisyeni Selda Tahmazoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılbaşı sofralarında sunulan ikramların bir çoğunun yüksek kalorili ve besin değeri düşük yiyecekler olduğunu, bu nedenle vatandaşların her besin grubundan yemeye özen göstermesi gerektiğini belirtti.
Yılbaşı sofralarında yemek tüketiminde aşırıya kaçılmaması ve daha çok evde hazırlanan yiyeceklerin tercih edilmesinin sağlık açısından önemli olduğunu vurgulayan Tahmazoğlu, şu önerilerde bulundu:
"Yılbaşı gecesinde ağır ve yağlı yiyeceklerin tüketimi konusunda dikkatli edilmeli. Yılın ilk günü, sabah kahvaltısının arkasından 45-60 dakikalık bir yürüyüş yapılmalıdır. Keyifli bir yılbaşı sofrası için dengeli bir menü seçimi hazırlanmalıdır. Yemeğe peynir, domates ve yoğurtlu mezelerden oluşan bir tabak ve salata ile başlanıp et yerine tavuk-hindi veya balıkla devam edilmelidir. Yenilen yemeğin miktarı ve pişirme yöntemi de önemlidir. Pilav ya da makarna tüketiyorsanız, börek ve ekmek tüketimi sınırlandırılmalıdır. Tatlı konusunda ise şerbetli hamur tatlılarının yerine sütlü tatlılar ya da meyve tatlıları ya da mevsim salatası tercih edilebilir."
"Kronik hastalığı olanlar daha dikkatli olmalı"
Diyetisyen Zuhal Yargıtay ise özellikle kronik hastalığı olan kişilerin yılbaşı gecesinde yemek yerken daha dikkatli olması gerektiğini belirtti.
Özellikle nitrit ve nitrat içeren gıdalar kullanıldığında beraberinde mutlaka meyveler ve salata gibi C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi ni öneren Yargıtay, şunları kaydetti:
"Kullanılacak besinlerin posa içeriğinin yüksek olmasına özen gösterilmelidir. Bu nedenle kuru fasulye pilaki, kısır, yeşil mercimek salatası, sebze ve meyveler soframızda yer almalıdır." - Edirne
Son Dakika › Yerel › Yılbaşı İçin Beslenme Önerileri' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?