Yozgat Akdağmadeni'nde Geçimlerini Elleriyle Yaptıkları Turşuları Satarak Sağlayan Kadınlar, Makineli Üretime Geçti - Son Dakika
Yerel

Yozgat Akdağmadeni'nde Geçimlerini Elleriyle Yaptıkları Turşuları Satarak Sağlayan Kadınlar, Makineli Üretime Geçti

Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Oluközü Beldesi’nde yaşayan ve geçimlerini organik olarak yetiştirilen sebzelerle, evlerinde hazırladıkları turşuları satarak sağlayan kadınlar; İlçe Tarım Müdürlüğü ve belediyenin desteği ile makineli üretime geçti.

05.11.2022 12:12  Güncelleme: 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Oluközü Beldesi'nde yaşayan ve geçimlerini organik olarak yetiştirilen sebzelerle, evlerinde hazırladıkları turşuları satarak sağlayan kadınlar; İlçe Tarım Müdürlüğü ve belediyenin desteği ile makineli üretime geçti.

Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesi Oluközü Beldesi'nde sirke ve limon tuzu kullanılmadan hazırlanan yöreye özgü tuşu, belediye tarafından yapılan başvuru ile coğrafi işaret aldı. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan belde halkından kadınlar, yetiştirdikleri organik sebzelerle yaklaşık 18 çeşit turşu hazırlayıp, pazara sunarak geçimlerini sağladıklarını belirtti.

KOP DESTEKLİ TURŞU ÜRETİM TESİSİ KURULDU

Akdağmadeni İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan projeye, KOP İdaresi tarafından mali destek verildi. Oluközü Belediyesi hizmet binasında Turşu Üretim Tesisi kuruldu. İlçenin ve beldenin tanıtımına katkısı ile birlikte bölge halkına istihdam sağlaması amacıyla kurulan tesiste günlük 2 ton turşu üretiminin yapılabildiği kaydedildi. İşletmede turşu üretimi yapan belde halkından Elif Aydın, tesisin 3 ay önce açıldığını, şu an 9 arkadaşıyla birlikte turşu üretimi yaptıklarını söyledi. Akdağmadeni ilçe tarım müdürlüğü ve belediyenin desteği ile tesise kavuştuklarını aktaran Elif Aydın, tesise kavuştukları için çok mutlu olduklarına vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Önce biz kendi köyümüzün ürünlerinden aldık. Köylülerimizin ürünü bittikten sonra Akdağmadeni'nden almaya başladık. Turşularımız çok güzel sirkesiz, limon tuzsuz, 18 çeşit turşumuz var. Lahanamız var, havuç turşumuz var, gördüğünüz gibi sarımsak turşumuz var, salatalık turşumuz var, karışık turşumuz var, kahvaltı turşumuz var, çeşitlerimiz çok yani. Buradaki turşularımız yeni yeni açılmaya başlandı, bayağı satış yapıyoruz. Arkadaşlarımızla kendi evimizin bütçesini kurtarmaya çalışıyoruz. Emeklerimizin karşılığını da aldık, alacağız, öyle düşünüyoruz. Bin 500 bidon turşu ürettik, 100-150 liraya kadar fiyatlarımız var, çeşit çeşit değişiyor. Pazar sıkıntımız yok, buradan elden alan da var. Festivallere katılmaya başladık, çok gurur verici. Bize festivale katılmamız için destek de veriyorlar, başkanımız Ankara'ya götürdü bizi. Anadolu kadını üretiyor, çalışıyor, ekonomiye destek veriyoruz, işimizi sağlıyoruz, sağlayacağız inşallah. Bundan sonra daha güzel olacağını tahmin ediyoruz biz arkadaşlarla."

"GURUR DUYUYORUZ KENDİMİZLE"

Üretim yapmaktan mutlu olduklarını, kendileri ile gurur duyduklarını belirten işletmede turşu hazırlayan kadınlardan Emine Yılmaz, "Çiftçiyim ev hanımıyım, burada çalışıyorum katkıda bulunmak için, evime katkıda bulunmak için. Arkadaşlarla geliyoruz, kimimiz yıkama yapıyor, kimimiz sarımsağı bölünüyoruz, doğrama yapıyoruz, turşu üretiyoruz. Bin 500 adet turşumuz var. 250 civarında da satmış olduk. Güzel bir şey, duygulu. Gurur duyuyoruz kendimizle. Buradan geçimimizi sağlıyoruz. Geçimimize katkıda bulunuyor; kendimize, evimize. Çok güzel seviyorum, içimden gelerek yapıyorum" diye konuştu.

"OLUKÖZÜ TURŞUSU PİYASALARDA DA RAĞBET GÖREN BİR TURŞU"

Oluközü Belediye Başkanı Hasan Aydınsoy ise, KOP İdaresinden alınan mali destek ile projenin hayata geçirildiğini, kendilerinin de istihdama katkıda bulunmak için gerekli desteği verdiklerini söyledi. Aydınsoy şunları söyledi:

"Oluközü turşusu tescilli bir markaydı. Geçmişte atalarımızdan gördüğümüz gibi aynı markayı aynı lezzeti hiç değiştirmeden devam ediyoruz. Oluközü turşusu piyasalarda da rağbet gören bir turşu. Herkesin de yemesini tavsiye ediyoruz. Oluközü turşusu deyince Çubuk turşusunun üstünde turşu olduğunu herkes söylüyor. Tescilli markamız Allah izin ederse daha da büyütmeyi düşünüyoruz. Belediye olarak kooperatifin kurulmasından KOP'tan makine alınmasına her türlü desteğin desteği sağladık. Üretimimiz devam ediyor, satış noktalarımızda da satışlarımız devam ediyor. Dünyaya duyurmayı düşünüyoruz, Allah nasip ederse. Kadınlarımız da çalışıyor. Kadınlarımız kooperatif üzerinden çalışmalarına devam ediyor."

Yozgat Akdağmadeni\'nde Geçimlerini Elleriyle Yaptıkları Turşuları Satarak Sağlayan Kadınlar, Makineli Üretime Geçti
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Yozgat Akdağmadeni'nde Geçimlerini Elleriyle Yaptıkları Turşuları Satarak Sağlayan Kadınlar, Makineli Üretime Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement