Zonguldak'ta 17 Mayıs 2010'da 30 işçinin yaşamını yitirdiği grizu patlamasıyla ilgili hazırlanan 6'ncı bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu.
TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodundaki patlamayla ilgili iş güvenliği uzmanlarından oluşan heyetin hazırladığı 42 sayfalık bilirkişi raporu tamamlandı.
Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan raporda, önceki raporlarda da değinilen yer altı koşullarının bilinmezliği nedeniyle kaçınılmazlık faktörünün kazada etkili olduğu belirtildi.
Kurumda 30 Mart 2005'teki sözleşmeyle başlayan taşeron uygulamasının İş Yasası'na aykırı olduğuna işaret edilen raporda, asıl işveren-işveren uygulamasının sorumluluk, yetki, iş tanımlarının yapılmasında zorluk, karmaşa yarattığı, işçi sağlığı ve iş güvenliği kursunu bitirme ve işe başlama belgelerinin düzensiz tutulması, işçilere yeterli düzeyde işçi sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmemesi, ölen işçilerden Engin Düzcük'ün aşçı yardımcısı gösterilmesine rağmen, yer altında çalıştırılması gibi aksaklıklara yer verildi.
Raporda, degaj sonucu açığa çıkan metan gazının ısı kaynağıyla teması sonucu patladığı kaydedilerek, "Teknik nezaretçi atanması ve görevi konusundaki yasaya göre, 'eksiklik ve aksaklıkların öneri ve önlemlerin rapor edilmesinden teknik nezaretçi, bunların yerine getirilmemesinden ruhsat sahibi sorumludur' denildiğine göre, izah edilen nedenlerle TTK Genel Müdürlüğü kusurludur" görüşüne yer verildi.
- Sonuç ve kanaat
Raporun sonuç ve kanaat bölümünde ise çalışma yerinde gerekli iş güvenliği ve işçi sağlığına ilişkin önlemlerdeki eksiklik ve yanlışlıkları nedeniyle Yapı-Tek'in grizu patlaması konusunda asli kusurlu olduğu kanaatine varıldığı bildirildi.
İşin yürütülmesinden çalıştırdığı işçilere karşı iş sağlığı ve güvenliği yönünden asıl sorumlu alt işveren, davalı sanık Halim Köse, şantiye şefi Kadir İpek'in asli kusurlu bulunduğu belirtilen raporda, dönemin TTK Müessese Müdürü İsmail Güner, Karadon Etüt Şube Müdürü, teknik nezaretçi ve Yapı Denetim Grup Başkanı Mustafa Küçük ile bir sanığın da tali kusurlu olduğu kanaatine varıldığı aktarıldı.
Raporda gaz izleme istasyonu görevlileri Taşkın Oruç ve Özcan Güneyoğlu konusundaki değerlendirmenin mahkemenin takdirine bırakıldığı, diğer sanıklar ve kazada yaşamını yitirenlere ise kusur bulunmadığına işaret edildi.
TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodunda 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu patlamasının ardından taşeron galeri açma işini yürüten firmanın 30 çalışanından haber alınamamıştı. TTK ekipleri, 20 Mayıs 2010'da kurtarma kafesine yaptıkları donanımla eksi 540 koduna inmeyi başarmış, 28 ceset yer üstüne çıkarılmıştı. İşçilerden Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cesetlerine ise faciadan 8 ay sonra ulaşılmıştı.
Olaya ilişkin 28 tutuksuz sanık halen yargılanıyor.
Mahkeme heyeti, sanıkların hangi eylem ve kusurlarının belirlenmesi, önceki 5 rapor arasındaki çelişkinin giderilmesi için yeni bilirkişi raporu talep etmişti. - Zonguldak
Son Dakika › Yerel › Zonguldak'taki Grizu Faciası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?