İsrail Dışişleri Orduyu Uyarmış - Son Dakika
Dünya

İsrail Dışişleri Orduyu Uyarmış

İsrail Dışişleri Orduyu Uyarmış

Haaretz Gazetesi, İsrail Dışişleri'nin, Uluslararası Sularda Müdahale Edilmemesi Konusunda Orduyu Uyardığını Öne Sürdü.

10.06.2010 11:07  Güncelleme: 11:58

HAARETZ: İSRAİL DIŞİŞLERİ, YARDIM FİLOSUNA ULUSLARARASI SULARDA MÜDAHALE EDİLMEMESİ İÇİN ORDUYU ÖNCEDEN UYARDI

ESKİ İSRAİL BAŞBAKANI OLMERT: TÜRKİYE'Yİ ŞER EKSENİNE İTMEYİN

İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesi, İsrail Dışişleri'nin, Gazze'ye yardım filosuna uluslararası sularda müdahale edilmemesi konusunda orduyu uyardığını öne sürdü. Ancak gazeteye göre ordu, 20 millik karasularına girdikten sonra yardım filosunu durdurmak artık çok geç olacağını savunarak bu uyarıyı dikkate almadı.

Haaretz'e göre iddia, bir İsrail Dışişleri yetkilisi tarafından ortaya atıldı. İddiaya göre, yardım filosunun ola çıkmasından önce yapılan bir toplantıda Dışişleri yetkilileri, filoya uluslararası sularda müdahale etmenin yasal açıdan bir sakıncası olmadığını belirtti. Ancak yetkililer yine de böyle bir müdahalenin uluslararası kamuoyuna anlatılmasında güçlük yaşanacağı uyarısında bulunarak, yardım gemilerinin İsrail'in 20 millik karasularına girmesinin beklenmesini istedi.

Haaretz'e göre bir İsrail Dışişleri yetkilisi, bu konuda bir hırsız örneği vererek ordu yetkililerine şöyle bir uyarıda bulundu:

"Bir hırsız kapınızı kırıp içeri girerse onu vurmakta yasal açıdan sakınca olmaz. Ama hırsızı daha evinizden birkaç sokak ötede vurursanız, o zaman sorun olur."

Haaretz, ordu yetkililerinin bu uyarıya, 20 milin filoyu durdurmak için artık çok geç olabileceği teziyle karşı çıktığını yazdı. Buna göre ordu yetkilileri, İsrail'in 20 millik karasularına giren gemileri durdurmayı başarana kadar gemilerin Gazze açıklarına varma ihtimalinden çekindi.

OLMERT: TÜRKİYE'Yİ ŞER EKSENİNE İTMEYİN

Öte yandan, eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Türkiye-İsrail ilişkilerinin Tel Aviv için stratejik önem taşıdığını belirterek, bozulan ilişkilerin düzeltilmesi için büyük çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Yediot Ahronot'a göre Hayfa Üniversitesi'nde konuşan Olmert, "Biz Türkiye'yi şer eksenine mi itmek istiyoruz, yoksa onu şer ekseniyle aramızda bir tampon olarak tutmak mı istiyoruz? Türkiye'yi şer eksenine itmeyin" diye konuştu.

TEL AVİV - DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya İsrail Dışişleri Orduyu Uyarmış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement