17. Avrasya Ekonomi Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

17. Avrasya Ekonomi Zirvesi

17. Avrasya Ekonomi Zirvesi

BTK Başkanı Acarer: "İthal ettiğimiz telefonlara ödediğimiz para artıyor.

06.02.2014 12:05

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'nin ithal ettiği cep telefonlarına yapılan ödemenin arttığını belirterek, "Eskiden ortalama 100 dolar diye hesaplarken şimdi 300 dolara çıktı" dedi.

17. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde, bilişim sektörünün artık bir yaşam tarzı haline geldiğini, dünya nüfusu kadar mobil abone olduğunu anlatan Acarer, "Yaşayan insan kadar mobil abone var. Dünyada 3,5 milyar da diş fırçası var. Yani dünyada yaşayan insan sayısı kadar mobil abone var ama insanların yarısının diş fırçası yok. O kadar yaşantımızı kuşatmış bir sektörden bahsediyoruz" dedi.

Özellikle internetin her alanda köklü değişikliklere yol açtığın, bazı kavramları değiştirdiğini, eskiden "Anne, baba ve çocuklar"dan oluşan çekirdek aile kavramının artık "Anne, baba çocuklar ve internet"e dönüştüğünü ifade eden Acarer, sektörün Türkiye'deki gelişimi ve gelinen noktaya ilişkin şunları anlattı:

"Geçen ay AB Bakanlığı'nın açıkladığı 2013 yılı, bilgi ve iletişim teknolojilerine ait ilerleme raporunda, Türkiye'yle ilgili birincil mevzuatın çok büyük ölçüde AB ile uyumlaştırıldığı yer aldı. Raporun detayında, işletmecilerin bizim kurumumuza sunması gereken, bilgi ve belgelerin kapsamı daraltılarak, idari külfetlerin özellikle azaltıldığı, acil yardım çağrı hizmetleri kapsamında işletmecilerin arıza giderme sürecine ilişkin ölçüt ve kuralların çok net şekilde belirlendiği, özellikle ara bağlantı ve mobil çağrı sonlandırma ücretlerinin çok ciddi şekilde düşürüldüğü ve tesis paylaşım uygulamasının getirilerek, kısmi kiralık devre hizmetinin de uygulamaya girdiği geniş şekilde raporda yer aldı."

Yapılan düzenlemeleri AB ilerleme sürecindeki olumlu gelişmeler olarak yorumlayan Acarer, Türkiye'de son yıllarda bilişim sektöründe önemli gelişmeler olduğunu, 10 yıl önce 20 bin olan geniş bant abone sayısının 2013 yılı sonunda 33 milyona çıktığını dile getirdi.

Geniş bant abone sayısının 8,5 milyonunun sabit geniş bant, yaklaşık 24,5 milyonunun da mobil geniş bant abonesi olduğunu belirten Acarer, şunları kaydetti:

"Yani Türkiye'deki geniş bant internet abone sayısının neredeyse dörtte biri sabit geniş bant, dörtte üçünden fazlası da mobil geniş bant. Bu aradaki farkın daha da artacağını düşünüyorum. Çünkü yaşantımızda artık akıllı ekipmanlar her geçen gün daha fazla yer alıyor. Türkiye'ye her yıl yaklaşık 17 milyon cep telefonu geliyor. Tam bir yıl önce bu zamanlar bu sayının yüzde 46'sı smart telefon diyordum, şu an da yüzde 83'ü smart telefon. Normal telefon yok artık."

Bu sayının çok önemli olduğunun altını çizen Acarer, geniş bant abone kullanıcı sayısı dikkate alındığında, Türkiye'de geniş bant kullanıcı penetrasyonunun yüzde 65 civarında olduğunu, aylık internet kullanım süresinin de yaklaşık 33 saat olduğunu ifade etti.

Acarer sosyal paylaşım siteleri kullanıcı sayısının ise 36 milyon olduğuna vurgu yaparak, "Toplam mobil abonelerin yüzde 32'si 2G, yüzde 68'i 3G. Bu oranın giderek 3G'nin lehinde gelişeceğini düşünüyorum" dedi.

Son 10 yılda sektördeki önemli artışlardan birinin, internet kullanım oranında olduğu bilgisini veren Acerer, "İnternet kullanım oranı yüzde 152 arttı. Sektörün cirosu yaklaşık yüzde 315 arttı. 10 yıl önce sektör 11,5 milyar dolarlık bir toplam ciroya sahipken, 2013 yılı rakamlarını tam alamadık ama muhtemelen geçtiğimiz yıl da 47-48 milyar olacak" öngörüsünü paylaştı.

-"Asıl fırsat IT sektöründe"

Türkiye'de smart telefonların sayısının artmasına dikkati çeken Acarer, bu artışın ne anlama geldiğini ise şöyle özetledi:

"Birincisi ithal ettiğimiz telefonlara ödediğimiz para artıyor. Eskiden ortalama ödediğimiz para 100 dolar diye hesaplarken şimdi 300 dolara çıktı. Ülkeler bir araya gelerek ortak telefon üretme konusunda işbirliği yapabilir. Akıllı ekipmanları kullanmanın diğer bir sonucu da sabit ve mobil şebekelerde dolaşan data miktarının her gün biraz daha artması. Data miktarı tüm dünyada her yıl ikiye katlayacak şekilde artıyor. Bir süre sonra sabit ve mobil şebekelerimiz tıkanacak. Gerekli önlemleri kısa sürede almamız gerekli."

Tayfun Acarer, Türkiye'de 2012 yılında bilişim sektörünün hacminin 42 milyar dolar olduğunu, dünyada ise 1,45 trilyon dolar olduğunu hatırlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"2015 yılında 1,68 milyar dolar olacak, yani 23 milyar dolarlık bir artış olacak. Ama trendde bir değişim var. Bilişimi iletişim artı IT olarak düşünürsek, 2012'den 2015'e kadar, iletişim sektöründe 60 milyar dolarlık azalma olacak. Yani iletişimdeki gelir giderek azalacak. Artış IT kısmından kaynaklanıyor. Bizim gibi genç ülkeler için bu çok önemli bir fırsat. Bu artışı değerlendiren ülkeler bu işten karlı çıkacak. Asıl fırsat IT sektöründe..."

Konuşmasında sabit şebekelerin fibere dönme zorunluluğuna da değinen Acarer, sözlerini "Bu kadar yükü bakırla taşımak artık mümkün değil. Ana omurga zaten fiber olacak orada sorun yok, ama sabit geniş bant için kılcal damarlara kadar fiber yapmamız lazım. Mobil geniş bant için de, daha ufak ama daha fazla sayıdaki baz istasyonlarıyla artan trafiği taşımamız gerekecek" diye tamamladı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement