Çin Gezisinde Skandal - Son Dakika
Ekonomi

Çin Gezisinde Skandal

Çin Gezisinde Skandal

Zafer Çağlayan'ın, Gerginleşen Türk-Çin İlişkilerine Yeniden İvme Kazandırmak İçin Yaptığı Çin Gezisi Bir Dizi Skandalla Sonuçlandı.

02.09.2009 11:21

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan’ın, 5 Temmuz olaylarından sonra gerginleşen Türk-Çin ilişkilerine yeniden ivme kazandırmak için Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “özel temsilcisi” sıfatıyla yaptığı Çin gezisi bir dizi skandalla sonuçlandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın davetlisi olarak Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle Cumartesi gününden bu yana Pekin’de bulunan Çağlayan, önceki gün beraberindeki heyetle Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne geçti. Önce bölgenin Valisi Nur Bekri’yle görüşen Çağlayan, esnafla sohbet etti ve Hantangri Camii’sinde namaz kıldı. Uygur Türklerinin yoğun ilgisiyle karşılanan Çağlayan, ayrıca fuar ve iki

adet fabrika gezdi. Gezi boyunca oldukça neşeli olan Çağlayan’ın keyfi Urumçi Havaalanı’nda kaçtı.

Listeye rağmen arama

VIP bölümü olmayan havaalanında, Çağlayan ve beraberindeki Türk heyeti, normal yolcuların geçiş yaptığı bölüme alındı. Heyet buradaki koltuklarda uçağa biniş saatini beklerken, Çin polisinin, önceden VIP listesi bildirilmesine rağmen, Bakan Zafer Çağlayan dışındaki Türk heyetini arayacağını bildirmesi olayların fitilini ateşledi.

Çağlayan, duruma tepki göstererek, tek başına VIP muamelesi görmeyi reddetti. Türk heyetle birlikte gümrük geçiş sırasına girdi.

Koruma amiri araya girdi

Bu esnada bir Türkmen kadının, çıkış yaparken havaalanı polislerince tartaklanması, alanda buz gibi bir hava estirdi. Henüz bu olayın şoku yaşanırken, ikinci bir şok dalgası da Çağlayan’ın x-ray’den geçirilmek istemesiyle gerçekleşti. Heyetle beraber çıkış yapan Çağlayan, heyettekilerin geçtiği x-ray cihazının yanından yürümek üzere çıkışa yöneldi.

Ancak, Çinli havaalanı polisi kolunu uzatarak, Çağlayan’ı x-ray cihazına yönlendirmeye yeltendi. Bunun üzerine, Çağlayan’ın koruma amiri Elbruz Akyol, Çinli görevliye sert bir şekilde müdahale etti. Zafer Çağlayan yoluna devam ederken, havaalanı polisleri Akyol’u, pasaportunu sorma bahanesiyle sıkıştırdılar.

Akyol, havaalanı güvenlikçilerinin en kıdemlisini x-ray cihazının üzerine iterek, “Kim oluyorsun sen?” diye bağırdı. Bu tepki, Çinli güvenlikçilere geri adım attırdı. Bakan Çağlayan, uçağa gitmesi için özel araç ayarlandığını söylemek üzere yanına gelen Çinli protokol görevlisine ise “Ben normal otobüsle gideceğim. Otobüs yoksa bisikletle, gerekirse yürüyerek de uçağa giderim” diye çıkıştı.

Bir de bilet skandalı

Ancak olaylar burada bitmedi. Çağlayan, uçağa giden körüğe binerken, Çinli güvenlikçinin önüne doğru kolunu uzatarak biletine bakmak istemesi üzerine, güvenlikçinin kolunu itti. Bütün bu gerginliğin ardından Çağlayan, beraberindeki gazetecilerle birlikte otobüse binerek uçağa geçti.

Çin’e acil nota talimatı

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, olay üzerine Pekin Büyükeçisi Murat Esenli’ye “Yarın Dışişleri Bakanlığı’na git ve nota ver. Çin Başbakanı’na da mektup yaz. Eğer özür dilemezlerse, 28 Eylül’de yapılmasını kararlaştırdığımız KEK’i iptal ederiz” talimatı verdi.

Çağlayan, “Ben vatandaş Zafer Çağlayan olsam neyse. Hiç umrumda olmaz, koltukların üstünde de yatarım. Ama ben Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Bakanıyım” dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Çin Gezisinde Skandal - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement