Deik Türk Afrika İş Konseyi Başkanı Tamer Taşkın Ttso'da Afrika'daki Yatırım İmkanlarını Anlattı - Son Dakika
Ekonomi

Deik Türk Afrika İş Konseyi Başkanı Tamer Taşkın Ttso'da Afrika'daki Yatırım İmkanlarını Anlattı

Deik Türk Afrika İş Konseyi Başkanı Tamer Taşkın Ttso\'da Afrika\'daki Yatırım İmkanlarını Anlattı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Afrika İş Konseyi Başkanı Tamer Taşkın, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Toplantısı'nda Afrika kıtasındaki yatırım imkanlarıyla ilgili bir sunum yaptı.

28.04.2012 14:19

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Afrika İş Konseyi Başkanı Tamer Taşkın, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Toplantısı'nda Afrika kıtasındaki yatırım imkanlarıyla ilgili bir sunum yaptı.

Afrika kıtasının 1 milyara yakın nüfusu, 800 milyar dolar civarındaki ticaret hacmiyle önemli bir Pazar olduğunu belirten Taşkın, "Son yıllarda ağırlaşan küresel rekabet koşulları ve ülkeler tarafından yeni piyasa arayışlarının etkisiyle özellikle Uzakdoğu, Hindistan ve Afrika yatırımların yöneldiği hedef bölgeler olarak ön plana çıkmaktadır. Ancak bu bölgeler içinde hala en bakir olanı Afrika'dır. Ayrıca sanayi ve dış ticaret yapısı Afrika ekonomilerini tamamlayıcı özellikler taşımakta olan Türkiye'nin özellikle KOBİ'leri için bu bölge hedef pazar konumunda yer alıyor" dedi.

Türkiye'nin Afrika kıtasıyla ilgili ticaretini anlatan Taşkın, "Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ticareti 2001 yılında 4,3 milyar dolar düzeyinden 2008 yılında 16,8 milyar dolara yükselmiş olup bu rakam Türkiye'nin toplam ticaret hacminin yaklaşık yüzde 5'ine karşılık gelmektedir. 16,8 milyar doların 9,4 milyar doları yalnızca Kuzey Afrika ülkeleriyle gerçekleşmiş olup geri kalan Sahra altı Afrika ülkeleriyle dış ticaretimiz 6,3 milyar düzeyinde kalmıştır. Afrika ülkelerine genel olarak demir-çelik, elektrikli makinalar, inşaat malzemeleri, gıda ve tekstil ürünleri ihraç ederken, Afrika'dan petrol, çeşitli hammadde, altın ve mineraller ithal etmekteyiz" şeklinde konuştu.

Afrika kıtasıyla ilgili algıların değiştirilmesi gerektiğini ve bu pazarda Türk firmalarının mutlaka yer alması gerektiğini kaydeden Taşkın, "Afrika'da çok güçlü bir Türk algısı var, bizi çok seviyorlar. Türk malları da Avrupa malları kadar kaliteli ve ucuz. Bunlar bizim Afrika ile ticaret yapmaktaki avantajlarımız olarak öne çıkıyor. Bu imkanlardan yararlanmalı ve Afrika pazarındaki yerimizi almalıyız" diye konuştu.

Trabzon'daki üniversitelerde öğrenim gören Afrikalı öğrencilerin de katıldığı Meclis toplantısında Taşkın'a TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve Meclis Başkan Yardımcısı İbrahim Nalbant plaket takdim etti. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Deik Türk Afrika İş Konseyi Başkanı Tamer Taşkın Ttso'da Afrika'daki Yatırım İmkanlarını Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement