Emeklilik Şirketleri Fon Rekabetine Başlayacak - Son Dakika
Ekonomi

Emeklilik Şirketleri Fon Rekabetine Başlayacak

Emeklilik Şirketleri Fon Rekabetine Başlayacak

SPK tasarısı yasalaşırsa bireysel emeklilik fonları artık birden fazla portföy şirketi tarafından yönetilecek.

04.12.2012 08:24  Güncelleme: 09:09

Bireysel emeklilik şirketlerinin fonları, artık farklı portföy yönetim şirketleri tarafından da yönetilebilecek. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), Emeklilik Yatırım Fonları'na ilişkin yönetmelik değişikliği konusunda hazırlanan ön taslağa göre, fon varlıklarının bir kısmı emeklilik şirketinin ilişkili olduğu grup dışındaki bir veya birden fazla portföy yönetim şirketi tarafından yönetilecek.

Milliyet Gazetesinin haberine göre, Emeklilik Gözetim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, bu değişikliğin amacının fon yönetiminde rekabeti artırmanın yanı sıra grup içindeki ilişki ve kurumsal yönetişimin olumsuz etkilerinin azıltılmasına imkan sağlanması olduğunu belirtti.

Bostan, "Bu değişikliklerin yasalaşması durumunda sektörde hem rekabet artacak hem de yatırımcının daha iyi getiriler elde etmesi sağlanacak" dedi. Mevcut uygulamada, emeklilik şirketlerinin toplamış olduğu fonlar, grup içindeki portföy şirketi tarafından yönetiliyor. Bostan, "Katılımcı emeklilik şirketini seçerken doğal olarak portföy yönetim şirketini de seçmiş oluyordu. Bu durumda aynı emeklilik şirketine katkıda bulunurken fonları ise asgari iki portföy yönetim şirketi tarafından yönetilecek fon yönetimine ilişkin kurumsal risk paylaştırılmış olacak" dedi.

Tasarı, fon varlıklarının verimliliğini ve çeşitliliğini de artırmayı amaçlıyor. Buna göre, emeklilik fonları altın veya diğer değerli madenlere dayalı fonlar kurabilecek. Mehmet Bostan 1 Ocak 2013'ten itibaren devlet katkısı sistemi getirildiğini hatırlatarak şunları söyledi:

"1 Ocak itibariyle bireysel emeklilik sisteminin hedef kitlesinin sadece ücretli kesim yerine tüm vatandaşlara yönelik olması dikkate alındığında fon çeşitliliğinin artması önemli bir gelişme. Ayrıca, faiz içermeyen emeklilik yatırım fonu türlerinin çeşitlenmesi de yine toplumun değişik kesimlerinin gereksinmelerine uygun üretilecek yatırım seçeneklerini artıracak, talebin karşılanması daha mümkün olabilecek."

http://ekonomi.milliyet.com.tr/emeklilik-sirketleri-fon-rekabetine-baslayacak/ekonomi/ekonomidetay/04.12.2012/1636727/default.htm

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Emeklilik Şirketleri Fon Rekabetine Başlayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement