Gerhard Schröder: "Yerli Otomobil Markası Yerine Eldekini Geliştirin" - Son Dakika
Ekonomi

Gerhard Schröder: "Yerli Otomobil Markası Yerine Eldekini Geliştirin"

Gerhard Schröder: "Yerli Otomobil Markası Yerine Eldekini Geliştirin"

Almanya Eski Başbakanı Gerhard Schröder, Türkiye'nin yerli otomobil markası geliştirmeye odaklanmak yerine, elinde var olanı geliştirmesinin daha iyi olabileceğini söyledi Almanya Eski Başbakanı Gerhard Schröder, Türkiye'nin yerli otomobil...

26.04.2012 18:27

Almanya Eski Başbakanı Gerhard Schröder, Türkiye'nin yerli otomobil markası geliştirmeye odaklanmak yerine, elinde var olanı geliştirmesinin daha iyi olabileceğini söyledi Almanya Eski Başbakanı Gerhard Schröder, Türkiye'nin yerli otomobil markası geliştirmeye odaklanmak yerine, elinde var olanı geliştirmesinin daha iyi olabileceğini söyledi.

Haliç Kongre Merkezi'nde Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği'nin (OYDER) düzenlediği, "Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Markalaşmanın Gücü" kongresine katılan Almanya'nın eski başbakanı Gerhard Schröder, otomotiv endüstrisinin Almanya ekonomisinin çekirdeği ve en önemli kalbi olduğunu vurguladı. Uluslararası rekabet içerisinde ayakta kalması için Avrupa'nın hem politik hem ekonomik potansiyelleri itibarıyla Avrupa'ya uygun, güçlü ortaklara ihtiyacı olduğunu söyleyen Schröder, "Avrupa için en önemli ortak Türkiye'dir. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne kabulü, güvenlik açısından hem Avrupa hem Türkiye için ciddi bir avantaj teşkil edecektir" dedi.

-"İSLAM İLE MODERN TOPLUM ARASINDA ÇELİŞKİ YOK"-

Türkiye'nin, on yıllardır Almanya ve Avrupa için önemli bir ortak olduğuna dikkati çeken Schröder, "Türkiye sağlam bir NATO müttefikidir ve terörizmin her türü ile mücadelede kararlılığımızı paylaşmaktadır. Avrupa ve Asya arasındaki ara bölgede önemli bir konumda yer alan Türkiye, Avrupa'nın dünyadaki siyasi duruşunu da geliştirebilir. Ancak, katılım sonucu artan güvenlik dikkate alındığında meselenin hayati noktası, Avrupa değerlerine bağlı demokratik Türkiye'nin açık bir kanıt olması ve İslam inancı ile modern toplum arasında hiçbir çelişkinin bulunmamasıdır. Bu Türk modeli müthiş bir fırsattır. Bu modelin teşviki ise Avrupa'nın menfaatinedir" dedi.

-"TÜRKİYE'DE BÜYÜME RAKAMLARI ÇOK ETKİLEYİCİ"-

Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne ne kadar yaklaşırsa, ekonomik potansiyelin de o kadar büyük olduğuna işaret eden Schröder, geçen yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 6'dan fazla büyüdüğünü, bunun çok etkileyici bir rakam olduğunu ve dış ticaretinin hızla geliştiğini kaydetti. Bu arada Avrupa Birliği'nin, Türkiye'nin dış ticaretinin yaklaşık yüzde 50'sini oluşturduğuna işaret eden Schröder, "Bu da, Avrupa Birliği ile daha yakın bağların getireceği karşılıklı avantajların bir başka kanıtıdır" ifadelerini kullandı.

Schröder, uygulanan sıkı mali politika, yerli ve yabancı yatırımcıların güvenlerinin artması ile emeklerin karşılığını aldığını söyledi. Bu ters eğilimin, bir reform programı düzenleyip hayata geçirmekle, cesaretin ve kararlılığın ürünü olduğunu belirten Schröder, "AB kanunlarının ve gerekliliklerinin uygulanması Türk ekonomisindeki istikrarı daha ileriye taşımıştır. Bu şekilde, bilhassa Avrupalı şirketler için bildik ve sağlam bir çerçeve ortaya çıkacaktır. Bu, Türkiye'ye yatırımı ve Türk ortaklarla iş birliğini daha da kolaylaştıracak bir çerçevedir" dedi.

-"İŞBİRLİKLERİ ENERJİ VE ULAŞTIRMADA ÇIKABİLİR"-

Schröder, Almanya ve Türkiye'nin her zaman, çok eskilere uzanan, yakın ve gerçekten de dostane ilişkiler içerisinde olduğunu, bu bağlamda Almanya'da yaşayan 2.5 milyonu aşkın Türkiye kökenli vatandaşın bulunduğunu söyledi. Bu vatandaşların çoğunun halihazırda ikinci ve üçüncü nesil olduğunu dile getiren Schröder, yine bu vatandaşların, on yıllardır Almanya'nın ekonomik gücünün geliştirilmesinde aktif rol aldığını kaydetti.Almanya'nın, uzun süredir Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olduğunu belirten Schröder, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İş birliği konusunda güçlü olanaklar, Türkiye'nin ekonomik büyümesini destekleyen önemli altyapı projeleri çerçevesinde önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacaktır. Böyle bir iş birliğinin, temel alanları arasında ulaştırma ve enerji olarak yer alacaktır. Fakat çevre koruma konusu da önümüzdeki yıllarda Türkiye için önemli zorluklar arz edecektir.Bu ilişkinin diğer tarafında bakıldığında ise Almanya'da Türk şirketleri için cazip bir yatırım yeridir."

-"BU RÜYANIZI GERÇEKLEŞTİRMENİZİ İSTERİM"-

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Schröder, yerli otomobil konusundaki bir soruya, "Türk arkadaşlarımın bunu başarmalarını dilerim. Fakat birkaç konuya dikkati çekmek isterim. Yeni bir markanın gelişimine odaklanmaktansa, elinde var olanı geliştirmek daha iyi olmaz mı? Otomotiv yan sanayide üretim yapan iyi eğitimli çalışanlar ve mühendisler var. Sizin bu rüyanızı gerçekleştirmenizi isterim" karşılığını verdi. - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Gerhard Schröder: 'Yerli Otomobil Markası Yerine Eldekini Geliştirin' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement