Hintli Mahindra 2 Yılda Türkiye'ye Girdi, İlk Sözü 'Üretim' Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Hintli Mahindra 2 Yılda Türkiye'ye Girdi, İlk Sözü 'Üretim' Oldu

Hintli Mahindra 2 Yılda Türkiye\'ye Girdi, İlk Sözü \'Üretim\' Oldu

6 Milyar Dolarlık Cirosu ve Yüzde 51.5'lik Pazar Payı ile Hindistan'ın En Büyük Kuruluşlarından Biri Olan Mahindra Grubu, 2 Yıl Uğraşarak Girdiği Türkiye'yi Otomotivde Avrupa'nın Üretim Üssü Olarak Seçti.

31.05.2008 01:42

6 milyar dolarlık cirosu ve yüzde 51.5’lik pazar payı ile Hindistan’ın en büyük kuruluşlarından biri olan Mahindra Grubu, 2 yıl uğraşarak girdiği Türkiye’yi otomotivde Avrupa’nın üretim üssü olarak seçti.

Dünyanın en büyük üçüncü traktör üreticisi ve Hindistan’ın lider ticari araç üreticisi olan Mahindra’nın Otomotiv Grubu Başkanı Pawan Goenka, "İlçe Grubu’yla birlikte Türkiye’de araçlarımızı satmaya başlıyoruz. Ama asıl olarak biz Türkiye’de üretim yapmayı düşünüyoruz. Bu yüzden 40 tedarikçimizle birlikte İstanbul çıkarması yaptık. Türkiye’de üretim yaparak Avrupa’da büyümek istiyoruz" dedi.

Türkiye çok ilginç pazar

Hintli Mahindra’nın hem traktör hem de ticari araç modellerinin Türkiye temsilcisi olan İlçe Otomotiv, dün düzenlendiği basın toplantısıyla resmi olarak faaliyete geçtiğini duyurdu. Hintli Mahindra, Türkiye verdiği önemi toplantıya 50 kişilik bir heyetle yaptığı çıkarmayla gösterdi. Mahindra Otomotiv’in üst düzey yöneticileri toplantıda hazır bulunurken, 40’ın üzerinde tedarikçisi de düzenlenen toplantıyı izledi. Mahindra Başkanı Pawan Goenka, Hürriyet’e yaptığı özel açıklamada Türkiye’nin çok ilginç bir pazar olduğunu belirterek, "Ürettiğiniz araçların yarısını ihraç ediyorsunuz. Kullandığınızın ise yarısını ithal ediyorsunuz. Başka hiç bir ülkede bu durum yok. Diğer taraftan Türkiye’de tüketiciler pazara yeni giren yabancı markaları dışlamıyor. Hemen benimseyip satın alabiliyorsunuz. Bu bizim için büyük bir avantaj" dedi.

Türkiye’nin vergi avantajı var

Mahindra’nın otomotiv üretiminde şu anda 5’i Hindistan’da olmak üzere 7 fabrikası olduğunu belirten Goenka şöyle konuştu: "Fabrikalardan biri Mısır, diğeri Brezilya’da. Mısır’daki fabrikamız Kuzey Afrika’ya, Brezilya’daki fabrikamız ise Güney Amerika için üretim yapıyor. Traktör hariç toplam 250 bin adedin üzerinde bir üretimimiz var. Bu açıdan Türkiye bizim için çok önemli. Çünkü Türkiye’de gelişmiş bir tedarik altyapısı var. Biz açıkçası Türkiye’de üretim yapmak istiyoruz. Bu konuda kesin bir karar verilmedi ama Türkiye bizim için Avrupa’ya açılmada önemli bir kapı olacak. Avrupa’da şu anda İspanya, İtalya ve Fransa’da Mahindra markalı araçları satıyoruz. Ama biz bu araçların AB normlarına uyan Türkiye’de üretilip oraya satılmasını istiyoruz. Türkiye’nin Gümrük Birliği’nde olması da vergi avantajı yaratacaktır."

GOA ve Pick Up üretiriz

Mahindra olarak en büyük 40 Hintli tedarikçileriyle birlikte 4 günlük İstanbul çıkarması yaptıklarını hatırlatan Goenka, "Türkiye’de yatırım koşullarını inceleyip, biran önce bu konuda karar vermek istiyoruz. Üretim kararı verilirse, şu an Türkiye’de satışa sunulan 4x4 modelimiz GOA ve pick-up modelimiz ’Pik Up’ı üretiriz" diye konuştu.

36 bin YTL’ye SUV

MAHİNDRA, Türkiye’de tümü ticari araç segmentinde olan 4x4, pick-up ve traktör satıyor. SUV görünümündeki GOA isimli aracı, boyutları ile kompakt bir 4X4 görünümüne sahip. 4X2 ve 4X4 olmak üzere iki farklı seçeneğe sahip GOA, yüksek yapısı sayesinde hafif arazi şartlarında kolaylıkla ilerleyebiliyor. 2.6 litre hacminde turbo dizel motor ile donatılmış. 108 beygir güç üreten bu motor 1800-1900 d/d ise 270 Nm maksimum tork değerine ulaşabiliyor. GOA’nın tüm modellerinde ABS, klima, eve takip et aydınlatması, otomatik dört cam, merkezi kilit, uzaktan kumandalı alarm, radyo/MP3/CD çalar, direksiyon yükseklik ayarı, far yükseklik ayarı, ön/arka sis farları, parçalı hareketli ve kayar arka koltuk ve yan basamaklar standart olarak sunuluyor. 4x2 GOA, Türkiye’de 35 bin 939 YTL’ye satılırken, 4x4 versiyonunun fiyatı 39 bin 982 YTL.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Hintli Mahindra 2 Yılda Türkiye'ye Girdi, İlk Sözü 'Üretim' Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement