İzmir Ticaret Odası ve Akbank Arasında Kredi Protokolü İmzalandı - Son Dakika
Ekonomi

İzmir Ticaret Odası ve Akbank Arasında Kredi Protokolü İmzalandı

İzmir Ticaret Odası ve Akbank Arasında Kredi Protokolü İmzalandı

İzmir Ticaret Odası (İTO) üyelerine, uygun koşullarda kredi kullanma imkanı sağlayan kredi protokolü İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ile Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil'in...

15.10.2012 18:33

İzmir Ticaret Odası (İTO) üyelerine, uygun koşullarda kredi kullanma imkanı sağlayan kredi protokolü İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ile Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil'in katıldığı törenle imzalandı.

Kredi protokolü imza töreninde konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2001 ekonomik krizinde, İTO üyelerine daha iyi koşullarda kredi imkanı sağlamak için bankalarla kredi protokolleri imzalamaya başladıklarını belirterek, uygulamayı Türkiye'de ilk kez kendilerinin başlattığını söyledi.

Demirtaş, bu uygulamayı Türkiye'de başlatan ilk Oda olduklarını belirterek şöyle konuştu: "Bizden sonra pek çok oda ve kuruluş üyeleri için bankalarla protokol imzaladı. Bugün de Akbank ile 47'inci kredi protokolümüzü imzalıyoruz. Akbank ile imzalayacağımız protokol halen yürürlükte olan 18. kredi protokolümüz olacak ve üyelerimize özel şartlarda kredi imkanı sunan banka sayısı da 14'e yükselecek."

İlk protokolü imzaladıkları 2001 yılında Türkiye'nin derin bir kriz içinde olmasına karşın bugün tüm dünyayı etkisi altına alan küresel krizden Türkiye'nin çok daha az hasarla ve büyüme rekorlarıyla çıktığını belirten Demirtaş, buna karşın dünya ekonomisindeki belirsizlikler nedeniyle ihtiyatlı olmak gerektiğini söyledi.

Demirtaş, Türkiye'nin çok çetin bir coğrafyada bulunduğunu belirterek şunları söyledi: "Böyle bir ortamda doğruyu yapıyor. Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan, 3 yıllık Orta Vadeli Plan'ı geçen hafta açıkladı. Bu ortamda büyüme hedeflerimizin revize edilmesini son derece yerinde buluyoruz. Orta Vadeli Programın, yönümüzü tayin etmede pusula görevi göreceğini düşünüyoruz. Türkiye bu programla

tüm dünyaya güvenli yatırım limanı olduğunu tekrarlamış oldu. Enflasyon beklentileri yükselirken, faizler de hala yüksek. Oysa büyümemizi sürdürmemiz için üretmeye, üretmek için yatırıma, yatırım için de üyelerimizin kredi desteğine ihtiyacı var. O nedenle bankalardan beklentimiz faizleri makul seviyelere indirmeleridir."

İmzalanan protokol ile, Akbank'ın üyelerine bir çok özel imkan sunduğunu belirten Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti:

"KOBİ Destek Paketi ile Avantajlı Krediler Paketi bunlardan sadece birkaçı. 150 bin TL'nin üzerinde KOBİ Destek Kredisi kullanmaları halinde üyelerimiz, bir çok ürünü ücretsiz alabilecekler. Akbank ile böyle bir protokol imzalamaktan mutlu olduğumuzu özellikle vurgulamak istiyorum. Çünkü Akbank, 960 şubesi ve 16 binin üzerinde çalışanı ile ülkemizin en önemli bankalarından biri. 'Türkiye'nin En Değerli Banka Markası' olmasının yanı sıra 'EMEA (Ortadoğu ve Afrika Bölgeleri) Bölgesi'nin En Başarılı Kuruluşu' seçilmesi artık küresel bir marka olma yolunda ilerlediğini gösteriyor. Sadece bankacılık alanında değil, sosyal sorumluluk anlamında da Akbank'ın ayrı bir yeri var."

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer de, Türkiye'nin global krizde yükselen değer olduğunu belirterek, protokolün hayırlı olması temennisinde bulundu. Ülkemizin birçok alanda üst üste çok başarılı performans gösterdiğini anlatan Dinçer, şunları söyledi: "Eksiklerimiz var, ekonomide bazı açılardan yapmamız gerekenler var ama bütün resme baktığımız zaman hakikaten Türkiye bu global krizde yükselen değer olmuştur. Kendi ekonomik gücünü tüm dünyaya duyurmuştur. Bugün nereye giderseniz gidin ister Uzakdoğu, ister ABD, ister Avrupa'ya gidin 'Türkiye' dediğiniz zaman herkes çok iyi biliyor. Herkes merak ediyor. Bu, Türk insanının hep birlikte yapmış olduğu başarıdır. Bu protokolün İzmir'e ve İzmirliler'e hayırlı olmasını diliyorum."

Dinçer, Türkiye'nin kredi notunun artıp artmayacağına yönelik soru üzerine, 'cari açık ve tasarruf oranındaki düşüklüğün' ekonominin zayıf karnı olduğunu vurguladı. Dinçer,bir başka soru üzerine şunları söyledi: "Türk kağıtlarındaki primlere bakıldığı zaman not artışını piyasalar satın almış görünüyor ama bu not artırımı hangi tarihte olur bunu söylemek, kestirmek zor. Türkiye'nin ekonomik performansı iyi gitti ama cari açık ve tasarruf oranlarının düşüklüğü bizim ekonomimizin zayıf karnı. Buradaki dengeli ekonomik büyüme ve sorunlu alandaki çalışmaları yabancı yatırımcılar yakından takip ediyor. Türkiye'nin 10 yılda gösterdiği performans iyi bir geçmiş olmuştur ama önümüzdeki yıllarda da aynı disiplinde aynı ekonomik performansı göstermemiz gerekmektedir. Not verenler de sanırım bu performansın nasıl olacağını orta vadeli ekonomik programın nasıl uygulanacağının analizini yapıyorlardır. Biz biraz sabırlı olmalıyız."

Protokol ile İTO üyeleri KOBİ destek paketi, taksitli ticari kredileri, ticari işyeri kredileri, gayrinakdi kredileri avantajlı bir şekilde kullanılabilecek. Anlaşma kapsamında, KOBİ destek kredilerinden yararlanarak, ticari artı para kredisi ile ticari kredi kartı kullanan tüm KOBİ'ler üç ay boyunca pek çok avantaja sahip olacak. 150 bin liraya kadar KOBİ destek kredisi kullanan müşteriler, Akbank şubelerinden 10

havale, 10 adet EFT, 10 adet çek tahsilatı, internet üzerinden sınırsız havale ve EFT işlemini ücretsiz gerçekleştirecek.

10 yapraklı çek karnesine vergi hariç ücretsiz sahip olurlarken Akbank POS hizmetini kullanmaya başlayanlardan da POS hizmet ücreti alınmayacak. 150 bin lira üzeri KOBİ destek kredisi kullanan müşteriler, Akbank şubelerinden 20

havale, 20 adet EFT, 20 adet çek tahsilatı ile internet üzerinden sınırsız havale ve EFT işlemini ücretsiz gerçekleştirecekler. 25 yapraklı çek karnesine vergi hariç ücretsiz sahip olurken; Akbank POS hizmetinin kullanmaya başlayanlardan da POS hizmeti ücreti alınmayacak. İTO üyeleri, aidat ödemelerini de Akbank şubelerinden ya da hesaplarından verecekleri otomatik ödeme talimatıyla yapabilecek. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İzmir Ticaret Odası ve Akbank Arasında Kredi Protokolü İmzalandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement