P&g Türkiye'den 20. Yılında 1,5 Milyar YTL Ciro - Son Dakika
Ekonomi

P&g Türkiye'den 20. Yılında 1,5 Milyar YTL Ciro

P&g Türkiye\'den 20. Yılında 1,5 Milyar YTL Ciro

Türkiye Pazarına 1987 Yılında Mintax Deterjan Sanayi A.ş.'ye Ortak Olarak Giren Tüketim Ürünleri Firması Procter & Gamble (P&g), 20. Yılında Yeni Hedeflere Koşuyor. Bu Yıl Türkiye'de 20'nci Yılını Kutlayan P&g'nin 2006-2007 Mali Yılı Cirosu 1.5 Milyar YTL Olarak Gerçekleşti.

16.08.2007 14:26

Türkiye pazarına 1987 yılında Mintax Deterjan Sanayi A.Ş.'ye ortak olarak giren tüketim ürünleri firması Procter & Gamble (P&G), 20. yılında yeni hedeflere koşuyor. Bu yıl Türkiye'de 20'nci yılını kutlayan P&G'nin 2006-2007 mali yılı cirosu 1.5 milyar YTL olarak gerçekleşti.

P&G'nin Türkiye'de 20'nci kuruluş yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan P&G Kafkasya ve Orta Asya Bölge Başkan Yardımcısı ve P&G Türkiye Genel Müdürü Saffet Karpat, P&G Türkiye olarak 20 yıldır tüketicilerin ihtiyaç ve isteklerini dinleyip en iyi şekilde çözüm getiren markalarla yaşamları iyileştirmeyi hedeflediklerini ve stratejileri bu hedef doğrultusunda belirlediklerini söyledi.

Bugün Türkiye'de her dakika 500'den fazla ürünün tüketiciyle buluşması ve Türkiye'deki hanelerin yüzde 90'ında en az 2 P&G markası bulunduğunu anlatan Karpat, "Bu, tüketicilerin bize güvendiğinin, onların kalplerini kazandığımızın önemli bir göstergesi ve bizim için en büyük ödül. Elde ettiğimiz başarı ve liderlikler bizi geleceğe yönelik daha çok çalışmaya teşvik ediyor" dedi.

P&G Kafkasya ve Orta Asya Bölge Başkan Yardımcısı ve P&G Türkiye Genel Müdürü Saffet Karpat, şöyle konuştu: "P&G'de kariyer fırsatları kişinin ve şirketin ihtiyaçları doğrultusunda yurt içi ve yurt dışında gelişebiliyor. İnsan kaynakları yönetimimizin temelinde içeriden terfi sistemi yer alıyor. Açık İş İlanları sistemi sayesinde çalışanlar yaptıkları kontrollerle kariyer planları çerçevesinde farklı pozisyonlara başvurabiliyor. Tüm bu sistemin yanı sıra bulunduğu bölge itibarıyla Türkiye'nin dinamik

yapısı yöneticilik tecrübesi açısından deneyim kazanma imkanı da veriyor."

2006-2007 mali yılını 1.5 milyar YTL ciro ile kapatan P&G Türkiye, sahip olduğu tüm kategorilerde pazarda liderliğini koruyor. Tüketim ürünleri kategorilerine göre pazar payı dağılımına bakıldığında P&G Türkiye, deterjanda yüzde 42, şampuanda yüzde 40, kadın hijyen ürünleri kategorisinde yüzde 53, saç boyaları kategorisinde yüzde 34, tıraş bıçaklarında yüzde 59, epilatörde yüzde 48, alkalin pil kategorisinde yüzde 59'luk paya sahip. Başarılı performansı P&G Türkiye'yi Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve

Afrika (CEEMEA) bölgesinde şirketin doğrudan faaliyette bulunduğu 52 ülke arasında 2.'liğe yükseltti.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi ve Şekerpınar'da deterjan, çocuk bezi, hijyenik ped ve çamaşır suyu üretimi gerçekleştiren P&G için Türkiye, bu ürünlerde önemli bir üretim üssü olarak konumlanıyor. P&G'nin Gebze'deki fabrikası üretim kapasitesi açısından Avrupa, Orta Asya, Ortadoğu ve Afrika'daki 44 fabrika içinde 7'inci sırada yer alıyor.

ÜRETİMİN YÜZDE 35'İ İHRACATA

P&G'nin Türkiye'deki üretiminin yüzde 35'inden fazlası Kafkasya, Orta Asya Cumhuriyetleri ve Rusya gibi yakın pazarlar ile Fransa ve İtalya gibi Avrupa ülkeleri dahil 25 üzerinde ülkeye ihraç ediliyor. Şirketin kategori bazında ihracatına bakıldığında, bebek bezi üretiminde yüzde 56, hijyenik ped üretiminde yüzde 47 ve toz deterjan üretiminde yüzde 22 oranında ihracat gerçekleştiriliyor. P&G Türkiye, ihracata başladığı 1995 yılından bu yana ülke ekonomisine 1.2 milyar dolarlık döviz girdisi sağladı.

Şirketin ihracattaki performansı Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından kağıt ürünlerinde 7 yıldır, temizlik ürünlerinde ise 2 yıldır birinciliğe layık görülüyor. Türkiye'deki 3 üretim tesisi ve yönetim merkezinde toplam bin bordrolu çalışanı bulunan ve 6 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlayan P&G Türkiye, insan kaynakları uygulamaları açısından tüm dünyada öncü konumda bulunuyor. Tüm dünyada en çok çalışılmak istenen şirketler arasında yer alan P&G, Türk yöneticilerinin dünyaya açılımına da katkı

sağlıyor.

Türkiye'de insan kaynakları açısından örnek uygulamaları hayata geçiren P&G Türkiye bugüne kadar bu konuda çok sayıda ödül kazandı. Bunlardan sonuncusu geçen yıl Hay Group ve Platin Dergisi'nin 'Liderler İçin En İyi Şirketler Araştırması'nda kazanılan birincilik oldu.

(EY-YK-HO-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi P&g Türkiye'den 20. Yılında 1,5 Milyar YTL Ciro - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement