"Türkiye Güneş ve Rüzgar Zengini" - Son Dakika
Ekonomi

"Türkiye Güneş ve Rüzgar Zengini"

"Türkiye Güneş ve Rüzgar Zengini"

Türkiye'nin tüm elektrik ihtiyacını güneş ve rüzgardan sağlayabileceği belirtildi.

05.03.2014 09:59  Güncelleme: 10:12

Türkiye'nin tüm elektrik ihtiyacını güneş ve rüzgardan sağlayabileceği belirtildi.

Gediz Üniversitesi İşletme ve İnovasyon Kulübü ile Kariyer Planlama Merkezi, önemli bir etkinliğe imza attı. Yeşil İnovasyon Sohbetleri'nin ilki yapıldı. Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği (Eurosolar) Türkiye Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Dünya Değişim Platformu Türkiye Direktörü Dr. Uygar Özesmi, yazar Rahmi Aydemir, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden Yrd.Doç.Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu ile Gediz Üniversitesi'nden Prof.Dr. Funda Yercan ve Yrd.Doç.Dr. Ümit Çalı konuşmacı olarak katıldı. Daha temiz ve yaşanabilir bir dünya, sağlıklı nesiller için yapılması gerekenler ele alındı.

SİGORTA BİLE YAPMIYORLAR

Eurosolar Türkiye Başkanı Prof.Dr. Tanay Sıdkı Uyar, 1970'li yıllarla birlikte ABD ve Avrupa'da çevreci enerji kaynaklarının kullanımı yönünde bilinç oluştuğuna, bizim de onların gerisinde kaldığımıza işaret etti. Güneşlenmek için ülkemize gelen Almanların, bize göre güneşten çok daha fazla elektrik ürettiğini anlatan Prof.Dr. Uyar, şöyle konuştu:

" Almanya, 2050'ye kadar tüm elektrik ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedefliyor, bu yönde yatırımlar yapıyor. ABD, 2030'a kadar elektrik ihtiyacının yüzde 20'sini rüzgardan karşılamaya hazırlanıyor. Dünya, çevreci kaynaklardan elektrik üretimini teşvik ediyor, biz ise adeta yapılsın istemiyoruz. ABD, 1978'de yeni nükleer santral kurmama kararı aldı, bunu uyguluyor. Sigorta şirketleri bile riskleri nedeniyle artık nükleer santralleri sigortalamıyor, Batılı ülkeler bu tesisleri terk ediyor; biz ise kuruyoruz.Nükleeri çözüm olarak düşünmemiz bile yanlış, zihnimizden çoktan silmeliydik..."

"Bu işte bir terslik yok mu" diye soran Prof. Dr. Uyar, Türkiye'nin aslında rüzgar ve güneş zengini olduğunu, istese tüm elektriğini çevre dostu bu kaynaklardan sağlayabileceğini dile getirdi.

ENERJİ POLİTİKASI DEĞİŞMELİ

Türkiye'nin mevcut kurulu elektrik üretim gücünün 64 bin megawatt, rüzgardan elektrik üretme potansiyelimizin 150 bin megawatt olduğunu anlatan Uyar, sözlerini şöyle sürdürdü: "şu anki kurulu gücümüzün 2 katından da fazla. Güneşten elektrik elde etme potansiyelimiz çok daha yüksek. Nükleer seçeneğinden önce akla gelmesi gereken rüzgar ve güneş gibi 2 önemli kaynağımız var. Eğer enerji ve ekonomi politikalarımız değiştirilirse ülkemiz elektrik sorununu hem çevreci hem de ucuz olan yenilenebilir kaynakları değerlendirerek çözebilir. İstersek 2023'e kadar yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçebiliriz."

Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik de konuşmacılara teşekkür etti. Prof.Dr. Çevik, yenilenebilir enerjiyi öncelikleri arasına aldıklarını, bu yönde projeler yürüttüklerini belirterek "Ülkemizin enerji sorununu çözerken, bugünden çok yarınları düşünmeliyiz. Geleceğe bırakacağımız en güzel mirasın, temiz bir doğa olacağı gerçeği akıldan çıkarılmamalı. Bunun yolu da çevreci kaynaklara yönelmekten geçiyor" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 'Türkiye Güneş ve Rüzgar Zengini' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement