Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar Açıklaması

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar Açıklaması

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, “Bu uçaklarımız hava kuvvetlerinin kullanımına girdiğinde birçok ülkenin ilgisini çekecek.

26.12.2013 16:53

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, "Bu uçaklarımız hava kuvvetlerinin kullanımına girdiğinde birçok ülkenin ilgisini çekecek. Dünyada bu kategoride 4 uçak var. Bu 4 uçağın rakibi olarak pazara çıkacak ve dünya hava kuvvetlerinin de envanterlerinde temel yeri olan bir hava aracıdır" dedi.

Yeni Nesil Eğitim Uçağı Projesi HÜRKUŞ-B sözleşmesi imza töreni, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ve TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı'nın katılımları ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tesislerinde gerçekleştirildi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, böyle bir uçağın uçuşunu gerçekleştiren 22 ülkenin var olduğunu ancak Türkiye'nin bu aşamaya 70 yıllık bir süreçten sonra geldiğini, 70 yıllık bir miktar verimsiz geçirilen dönemi kapatmanın gerekliliğine vurgu yaparak şöyle devam etti:

"Bunun da bir başlangıç adımının olması gerekiyor. Havacılık hiçbir zaman hatayı kabul etmez. Dolayısıyla bunun bütün süreçlerinin uluslar arası standartlarda yapılması gerekir. Bu uçak baktığınız da havacılık dünyasında en iddialı hava platformları arasında olmayabilir ama o platformların geçtiği bütün süreçlerden geçen bir uçaktır. HÜRKUŞ A, sivil sertifikasyon sahibi ilk uçuşunu yapan uçak, HÜRKUŞ B dediğimiz bugün sözleşmesini yaptığımız uçak tam dijital bir kokpite sahip olacak ve HÜRKUŞ A'nın üzerine bu farklar itibariyle askeri sertifikasyondan geçecek. Devamında ise bu sözleşmenin içerisinde icra komitesinin de bize verdiği talimat ile HÜRKUŞ C versiyonu ile sadece eğitim amaçlı değil keşif gözetleme, yakın hava desteği ve belli silah fonksiyonları da kazandırılacak."

Uçakların hava kuvvetlerinin kullanımına girdiğinde birçok ülkenin ilgisini çekeceğini belirten Bayar, dünyada bu kategoride 4 uçağın olduğunu ve bu HÜRKUŞ-B'nin bu 4 uçağın rakibi olarak pazara çıkacağını söyledi.

TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı ise, HÜRKUŞ projesinin hikayesine dikkat çekerek, "2005 Ocak ayında savunma sanayi icra komitesinden çıkan bir kararla HÜRKUŞ uçağının temel eğitim uçağının geliştirilmesi konusunda şirket olarak bir görev aldık. 2004 yılında başlayan pazarlıklar ile 2005 yılının Ocak ayında bu şirketin satın alınması ile şirkete devletimiz iş koymaya başladı, üstelik risk almaya başladı ve hemen hemen şu projelerin tamamı 2 yıl içerisinde imzalandı. 2009 sürecinden itibaren Hava Kuvvetleri de HÜRKUŞ projesine sahiplendi, bizi motive etti ve bizi ileri götürecek önlemler aldı, fikirler verdi. Uçuşumuzu yaptıktan çok kısa bir süre sonra icra komitesinden karar çıkarak bir başka alternatifler olmasına rağmen bizi seçtiler ve biz de bir sorumluluk alarak zamanında birinci sınıf olarak temin edeceğiz. Ben inanıyorum ki ANKA için ATAK için ne kadar ihracat şansı var diye konuşuluyorsa HÜRKUŞ B için de o kadar ihracat şansı var. Fazlası var eksiği yok. ASELSAN ile beraber ve 30'a yakın bizim için üretim yapacak yan sanayi şirketlerimizle birlikte çalışarak bu projeyi zamanında gerçekleştirmeye çalışacağız" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement