Şimdi 'İhtiyat' Zamanı, Tek Hisse Bile Satmam - Son Dakika
Ekonomi

Şimdi 'İhtiyat' Zamanı, Tek Hisse Bile Satmam

Şimdi \'İhtiyat\' Zamanı, Tek Hisse Bile Satmam

Türkiye'ye Yatırımcı İlgisinin Sürmesini Beklemekle Birlikte Bu Yıl Aynı Fiyatların Verilmeyeceğini Söyleyen Özince, Bu Dönemde Kendilerinin Bir Adet Şişecam Hissesi Bile Satmayacaklarını Söyledi.

29.03.2008 01:37

Türkiye’ye yatırımcı ilgisinin sürmesini beklemekle birlikte bu yıl aynı fiyatların verilmeyeceğini söyleyen İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bu dönemde kendilerinin bir adet Şişecam hissesi bile satmayacaklarını söyledi. Özince, Halkbank’ın da bu yıl özelleştirilmemesini, yapılacaksa da halka satılmasını istedi.

ULUSLARARASI piyasalardaki likidite krizi nedeniyle bu yılın aktif satışları açısından olumsuz bir yıl olacağını belirten İş Bankası Ersin Özince, böyle bir dönemde satış yapmanın doğru olmadığını savundu. Dün yapılan genel kurul öncesinde İş Bankası’nın 2007 yılı finansal sonuçları ve 2008 hedefleri hakkında bilgi veren Ersin Özince, içerde ve dışardaki gelişmeleri de değerlendirdi. Siyasi ve ekonomik risklerine rağmen Türkiye’nin görece olarak fırsatların da olduğu bir ülke konumunda bulunduğunu vurgulayan Özince, buna karşın yatırımcıların aynı fiyatları vermeyeceklerini, aktif satışları açısından olumsuz bir döneme girildiğini dile getirdi.

HALKBANK HALKA SATILSIN: İş Bankası’nın iştiraklerine yönelik bir soruyu yanıtlarken, bu konuda mevzuata harfiyen uyduklarını, sınırları zorlamadıklarını söyleyen Özince, çıkmalarını gerektiren bir durum bulunmadığını ve içinde bulunulan konjonktürde de bunun doğru olmayacağını dile getirdi. "İş Bankası iştirak satışı yapacak olsa, diyelim ki bir adet Şişecam hissesi satacak olsa, böyle bir dönemde satılır mı" diyen Özince, banka özelleştirmeleri dahil bu konunun dikkate alınmasını önerdi. "Halkbank’ın bu yıl özelleştirilmemesi gerektiğini mi söylüyorsunuz" sorusu üzerine de Özince, şöyle konuştu: "Siz malınızı düşük fiyattan satar mınız? Halkbank hepimizin, ben vatandaş olarak bu yıl, bu ortamda satılmasını istemem. İlla bu özelleştirme yapılacak derlerse de o zaman halka satış yapsınlar."

TEDBİR VE İHTİYAT ÖNEMLİ: 2008 yılına ilişkin değerlendirmelerini içerdeki gelişmelerden daha çok dışardaki gelişmeleri dikkate alarak yapan Özince, İş Bankası olarak izledikleri seçici ve özenli tutumu devam ettireceklerini vurguladı. Özince, uluslararası likidite krizinin görünenden daha derin ve daha uzun süreli olma ihtimaline karşın, tedbirli ve ihtiyatlı yaklaşımın önemine dikkat çekti. Bu yıl kredilerde bir yavaşlama olabileceğini belirten Özince, bunun nedeninin içerdeki ve dışardaki belirsizliklerden iş hayatının etkilenmesi olacağını kaydetti. Özince, "Böyle bir ortamda yatırımcı biraz bekleyebilir, harcama yapacak olanlar dahi harcamalarını kısabilir. Yoksa bankalar kredileyi kesmeyecektir" dedi.

İNŞALLAH MAHCUP OLURUM: Mevcut gelişmeler doğrultusunda Türkiye’de büyümenin biraz yavaşlayacağı sinyalinin aldıklarını, enflasyon hedefinin yakalanmasını zor göründüğünü dile getiren Özince, "İnşallah bu söylediklerimde mahcup olurum. Beklentilerim çıkmazsa hiç üzülmem" diye konuştu.

Herkes işini yapsın, kendi işine sağduyu göstersin

SON günlerde artan siyasi gerginlik endişeleri üzerine iş dünyasından yükselen sağduyu çağrılarını İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Herkes kendi işini yapsın" değerlendirmesi yaptı. Türkiye’de son günlerde yaşanan gelişmelere yönelik sorular üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "Herkesin işini yapmaya devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Hepimiz birden uyarı yapacağımıza, işimizi yapalım. Bizler işimizi, görevlerimizi noksansız sürdürürsek, bütün gelişmelerden vatandaş olarak da, ülke olarak da, şirket olarak da daha az etkileniriz. Bizler işimizi yaparsak ekonomideki kazanımlar geri gitmez. Daha iyileşir mi? Bu sadece iç değil, dış konjonktüre de bağlı. Bizim reformları hızma sürdürmemiz lazım. Biz kimseye telkinde bulunacak değiliz. Kendi işimizi hassasiyetle yapacağız. Sakin ve emin adımlarla işimizi yaparsak, sorunlar doğmaz. Herkes önce kendi işine sağduyulu olsun. Hep bir ağızdan ’aman dikkat’ dersek olmaz."

Yatırımcı ’kumar oynar’ gibi teşvik edilmez

TÜRKİYE’nin sahip olduğu iç pazar potansiyeli ve risklerine karşın görece kuvvetli fırsatları ile belli alanlarda yabancı sermayenin ilgisini çekmeye devam edeceğini söyleyen Ersin Özince, "Ancak yerli olsun, yabancı olsun yatırımcıları daha kalıcı yatırım yapmaya yönlendirmek lazım" dedi. Özince, bu konuda akıllara Başkent doğalgaz ihalesindeki yöntemi getiren şu değerlendirmeyi yaptı: "Bulgaristan’a yatırım yaptık. Devlet bizim arsamıza demiryolu çekti. Yatırımlar böyle teşvik edilir. Yoksa bir koy 3 al. Üç koy 5 al mantığıyla olmaz. Kumar oynar gibi yatırımcı davet edilmez. O şekilde kalıcılık beklenmez."

Rasyomuz ortada, temettü dağıtacağız

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun uyarılarına karşın İş Bankası’nın bu yıl temettü dağıtacağını açıklayan Ersin Özince, "Bizim sermayemiz yeterli, rasyomuz ortada. Banka olarak yatırımcımıza kár dağıtma yükümlülüğümüz var" diye konuştu.

TUTUCU DAVRANDIK: Özince, "2007’de çok hızlı koştuğumuzu söyleyemem, likidite, kredi, faiz ve kur riski yönetim politikalarında tutucu davrandık" derken, buna karşın yüzde 7’lik artışla artışla 80.2 milyar YTL’ye ulaşan aktif toplamı ile "Türkiye’nin en büyük özel bankası" olduğuna dikkat çekti.

BÜYÜME PLANLARI: Büyüme açısından 2007’den daha büyük bir oran düşündüklerini ancak son gelişmelerin bunu etkileyebileceğini söyleyen Özince, aktif büyüklükte yüzde 15, kredilerde yüzde 20, mevduatta da yüzde 16’lık büyüme öngördüklerini açıkladı. Özince 928 şubesi bulunan İş Bankası’nın hedefinin 1000 şube olduğunu açıkladı.

CHP’den sürpriz atama, Keskin İş Bankası’nda

İŞ Bankası Yönetim Kurulu üyeliklerinin CHP’ye düşen 4 kişilik kontenjanı eski Genel Sekreter Adnan Keskin sürpriziyle sonuçlandı. CHP’nin baraj altı kaldığı 1999 seçimlerine partinin genel sekreteri olarak giren ve ardından da Genel Başkan Baykal’la yolları ayrılan Denizli eski Milletvekili Keskin, İş Bankası’nın yeni yönetim kurulu üyesi oldu. Keskin’in yönetim kurulu üyeliğine atanmasının gerekçesine Baykal, "Yol ve fikir ayrılığına rağmen CHP olan bağlılığını lekesiz bir şekilde sürdürmüş bir arkadaşımızdır. Tecrübelerinden İş Bankası’nda da yararlanılması uygun görülmüştür" sözleriyle özetledi. CHP banka yönetimine Antalya eski Milletvekili Tuncay Ercenk, Sivas eski Millet Ali Sözen ve İsmet Atalay’ı da atadı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Şimdi 'İhtiyat' Zamanı, Tek Hisse Bile Satmam - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement