Sudan ile Türkiye Arasında Mutabakat Zaptı İmzalandı - Son Dakika
Ekonomi

Sudan ile Türkiye Arasında Mutabakat Zaptı İmzalandı

Sudan ile Türkiye Arasında Mutabakat Zaptı İmzalandı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sudan ile ticaretin artırılması için Türkiye’nin elinden gelen çabayı gösterdiğini vurgulayarak sadece Türkiye'nin Sudan'a değil, Sudan'ın da Türkiye'ye ihracatının artmasını istediklerini söyledi.

01.05.2014 10:10

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sudan ile ticaretin artırılması için Türkiye'nin elinden gelen çabayı gösterdiğini vurgulayarak sadece Türkiye'nin Sudan'a değil, Sudan'ın da Türkiye'ye ihracatının artmasını istediklerini söyledi.

Sudan ile Türkiye arasında Yatırımların Teşviki ve Korunması Anlaşması ile Serbest Bölgeler Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Ekonomi Bakanlığı'nda düzenlenen törenle imzalandı.

Törende bir konuşma yapan Bakan Zeybekci, Sudan heyetini Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek imzalanan anlaşmaların iki ülkenin de karşılıklı menfaatlerini artırması ve dış ticaretlerini en üst seviyelere çıkarması dileğinde bulundu.

Sudan'ın bulunduğu coğrafyanın, Ekonomi Bakanlığının öncelikli alanlarından olduğuna dikkat çeken Bakan Zeybekci, 2002 yılından bu yana iki ülkenin dış ticaretinde de önemli gelişmeler yaşandığını ifade ederek 2003 yılında 70 milyon dolar olan dış ticaret hacminin 270 milyon dolar seviyelerine ulaştığını söyledi.

Zeybekçi, iki ülke arasındaki ticareti geliştirmek için Türkiye'nin elinden gelen çabayı gösterdiğini vurgulayarak sadece Türkiye'nin Sudan'a değil, Sudan'ın da Türkiye'ye ihracatının artmasını istediklerini kaydetti.

Bakan Zeybekci, karşılıklı dış ticaret hacminin milyar dolar seviyelerine ulaşmasını arzu ettiklerini belirterek şunları dedi:

"Biz, ülkemizin ekonomik ve coğrafi tüm avantajlarını Sudanlı kardeşlerimizle paylaşmaya sonuna kadar hazırız."

Sudan Ulusal Ekonomi ve Maliye Bakanı Bader Eldin Mahmud Abbas ise iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin sağlam bir yapıya kavuşması açısından imzalanan anlaşmaların önemine dikkat çekti.

Konuk Bakan Abbas, Sudan'da bol miktarda doğal kaynaklar yer aldığını ancak bu kaynakların şimdiye kadar rasyonel bir şekilde kullanılmadığını kaydederek imzalanan anlaşmalar ile Türk yatırımcılara Sudan'ın kapıları tamamen açıldığını söyledi.

Sudan Tarım ve Sulama Bakanı İbrahim Mahmud Hamid ise yaptığı konuşmada, dünyada gıda yetersizliği sorunun yaşandığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Tarımı iyi yapabilirsek biyoenerji veya tarıma dayalı petrol üretimi de yapabiliriz. Moringa veya bir başka bitkiden petrol üretimi konusunda Türk tarafıyla çalışmalarımız devam ediyor."

Bakan Zeybekci, anlaşmaların imzalanmasının ardından konuk bakanlara Osmanlı tarzı firuze lokumluk hediye etti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Sudan ile Türkiye Arasında Mutabakat Zaptı İmzalandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement