Tgsd Bşkanı Negrin: "2013 Hazır Giyimin Yılı Olacak" - Son Dakika
Ekonomi

Tgsd Bşkanı Negrin: "2013 Hazır Giyimin Yılı Olacak"

Tgsd Bşkanı Negrin: "2013 Hazır Giyimin Yılı Olacak"

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, teşviklerin hazır giyimin yıldızını parlatacağını ve 2013'den itibaren sektörün özellikle ihracat açısından yukarı yönlü bir ivme kazanacağını ve mevsimsellik etkisiyle Mart ayında...

05.06.2012 13:43

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, teşviklerin hazır giyimin yıldızını parlatacağını ve 2013'den itibaren sektörün özellikle ihracat açısından yukarı yönlü bir ivme kazanacağını ve mevsimsellik etkisiyle Mart ayında hem ihracatta hem de iç pazarda kısmi bir toparlanmanın başladığını bildirdi.

İSTANBUL Başkanı Cem Negrin, teşviklerin hazır giyimin yıldızını parlatacağını ve 2013'den itibaren sektörün özellikle ihracat açısından yukarı yönlü bir ivme kazanacağını söyledi. Cem Negrin, mevsimsellik etkisiyle Mart ayında hem ihracatta hem de iç pazarda kısmi bir toparlanmanın başladığını bildirdi.

Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri'nin TGSD için hazırladığı Hazır Giyim Endeksi'nin Mart ayı raporu yayınlandı. Faaliyet raporunun sonuçlarını değerlendiren Cem Negrin, geçen yılın Mart ayı ile bu yılın Mart ayını karşılaştırıldığında faaliyet endeksinde yüzde 12-13'lük bir artışın gözlendiğini söyledi.

-"AVRUPA EKONOMİLERİ İYİ İZLENMELİ"-

Faaliyet endeksinin alt kırımlarını incelendiğinde bileşik ihracat endeksinin yukarı yönlü hareketinin dikkat çektiğini söyleyen Negrin, şöyle devam etti:

"Hükümetin çıkardığı teşvikler önümüzdeki sene hazır giyimin yıldızını parlatacak. Sektör özellikle ihracat açısından bu sene durağan bir yıl geçirse de, 2013'te yukarı yönlü bir ivme kazanacak. Bu noktada Avrupa Ekonomisi'ne izlememiz gerekiyor. Çünkü biz hazır giyim sektörü olarak ihracatımızın yüzde 80'ini Avrupa'ya gerçekleştiriyoruz. Avrupa'daki kriz nedeniyle fiyatları arttırmak zorunda kaldık. Ayrıca krizden etkilenmemek için başka pazarlara da kaymaya çalışıyoruz. Ama şunu da unutmamak gerekir ki eninde sonunda Avrupa ve Euro batmayacak. Ben Avrupa'nın dağılacağını düşünmüyorum. Avrupa'nın dağılması demek, tüm dünya ekonomisinin çalkantıya sürüklenmesi anlamına geliyor. Buna da kimse izin vermez."

-"KATMA DEĞERLİ ÜRÜN ADETLERİNİN DE ARTMASI LAZIM"-

İhracatçılar olarak uzun süreden beri Avrupa'ya kaliteli, katma değeri yüksek ürün sattıklarını belirten Negrin "Belli bir noktadan sonra katma değerli ürün satışındaki adetlerin de arttırılması gerekiyor. Biz eğer katma değerli ürün yapmayı öğrenmeseydik Türkiye'deki tekstil bu kadar ilerlemezdi. İç satışlarda ise yeni sezonun ve fiyat artışlarının etkisini görüyoruz. Nisan-Mayıs aylarında hazır giyim enflasyonu da çok belirleyici oldu. İthalat rakamlarını incelediğimizde geçtiğimiz dönemlere göre aşağı yukarı aynı yerlerdeyiz. Bu da aslında ithalatı azaltmak amacıyla alınan önlemlerin etkili olmadığını gösteriyor. İç satış ve ihracattaki artış nedeniyle üretimde de yükselen bir grafik kaydedildi. İstihdamda da sınırlı ölçüde artış var. Doğal olarak firmalar için işin en önemli kısmı karlılık. Karlılık endeksi Mart ayında düştü. Döviz kurları artışı tek başına hazır giyim de karlılığı arttırmıyor" dedi.

İşlerin açıldığı dönemlerde karlılık endeksinde düşüş görüldüğüne dikkat çeken TGSD Başkanı Cem Negrin, maliyetlerin de sürekli artış eğiliminde olduğunu kaydetti. - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Tgsd Bşkanı Negrin: '2013 Hazır Giyimin Yılı Olacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement