Türk-Fransız İş Forumu - Son Dakika
Ekonomi

Türk-Fransız İş Forumu

Türk-Fransız İş Forumu

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Biz bu hedefe ulaşırız. 20 milyar avroyu da daha fazlasını da yaparız. İki tarafın da oldukça başarılı olduğu sektörler var" "Türk iş dünyası olarak geçtiğimiz yıl 83 milyar dolarlık makine teçhizat yatırımı yaptık ama maalesef Fransa bu pastadan yeterince pay alamadı" "AB’ye.

28.01.2014 13:25

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iki ülke cumhurbaşkanlarının her iki ülkenin özel sektör paydaşlarına 20 milyar avro ticaret hacmi hedefi koyduklarını anımsatarak, "Biz bu hedefe ulaşırız. 20 milyar avroyu da daha fazlasını da yaparız. İki tarafın da oldukça başarılı olduğu sektörler var" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türk-Fransız İş Forumu'nda Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilerin özel sektöre etkilerine değinerek, son yıllarda iki ülke arasındaki ticaret hacminin önemli oranda gelişmesinin işbirliğinin göstergesi olduğunu, küresel kriz olumsuz etkilese de 14,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olduğunu söyledi.

Türkiye'deki Fransız yatırımının 7 milyar dolar, Türk şirketlerinin Fransa'daki yatırımının da 1,5 milyar dolar seviyesine çıktığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, dün iki ülke cumhurbaşkanlarının özel sektör paydaşlarına 20 milyar avro ticaret hacmi hedefi koyduklarını anımsattı.

Bu rakamın iki ülke arasındaki ticaret hacmini iki katına çıkarma anlamına geldiğini, hedefi yakalamak için çalışmalara başladıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

Biz de iş konseyi başkanımız Sani Şener, Fransa'nın iş dünyasının temsilcisi Mouvement des Entreprises de France'dan (MEDEF) karşı kanat başkanı Jean Lemierre ve değerli dostum Fransa Odalar Birliği Başkanı André Marcon ile bu hedef için çalışmalarımıza başladık. Biz bu hedefe ulaşırız. 20 milyar avroyu da daha fazlasını da yaparız. İki tarafın da oldukça başarılı olduğu sektörler var. Bu sektörlerde gerek ikili ilişkilerimizi geliştirebilir, gerekse Türk şirketlerinin rekabet üstünlüğü olan Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika coğrafyasında ortak proje ve yatırımlar gerçekleştirebiliriz.

Ama siyasi liderlerimizden bir talebimiz var. Lütfen önümüzdeki engelleri kaldırın. Bizler, Türk iş dünyası olarak, Gümrük Birliği felsefesine ters bir şekilde vize ve taşıma kotası engelleriyle karşılaşıyoruz. Yani, mal satacağız ama seyahat özgürlüğümüz yok. Sattığımız malı göndereceğiz, ama taşıma özgürlüğümüz yok. Bu durum doğal olarak ticaret hacmini de iş yapma hevesini de etkiler. Bakın bir örnek vereyim. Türk iş dünyası olarak geçtiğimiz yıl 83 milyar dolarlık makine-teçhizat yatırımı yaptık. Bunun önemli bir kısmını da ithal ettik. Ama maalesef Fransa bu pastadan yeterince pay alamadı. Çünkü, Fransa'ya gidemiyoruz. Siyaseten, bürokratik engellerle karşılaşıyoruz.  Bu yaklaşım hepimize kaybettiriyor. Bakın 2001 yılına kadar Fransız şirketleri Türkiye'de 1. sıradaydı. Bugünse Fransız yatırımları 7. sıraya gerilemiş durumda... Yani 6 ülke Türkiye pazarında sizlerin önüne geçti. Yabancı yatırımlar içinde Fransa'nın payı geriledi. İşte bunu tam tersine çevirip, yeniden ortak olmamız gerekiyor."

"Ziyaret, iş dünyasının bir çok sorununun çözülmesini sağlayacaktır"

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye ziyaretinin tarihi bir fırsat olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, Fransa'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı düzeyindeki son resmi ziyaretin, dönemin Cumhurbaşkanı ?François Mitterrand tarafından gerçekleştirildiğini, neredeyse çeyrek asır sonra yapılan ziyaretin, iş dünyasının bir çok sorununun ivedilikle çözülmesini sağlayacağını ifade etti.

Türk iş dünyası olarak iki ülke arasındaki köklü dostluğun Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği ile taçlanmasını istediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, "Bildiğiniz gibi Fransa'nın 1789'la beraber tüm dünyaya yaydığı, "özgürlük, eşitlik, kardeşlik" sloganı hem Fransız Bayrağı'nın renklerini hem de devletin temellerini işaret ediyor. Biz bu değerleri benimseyen Fransa'nın, AB'ye üyelik sürecinde ülkemize,  tarihçilere bırakılması gereken tarihi konuların tutsaklığından kurtulurcasına özgür, gelmiş ve gelecek tüm aday ülkelere davranıldığı gibi eşit, geçmişten gelen kadim dostluğumuza binaen kardeşçesine yaklaşacağına tüm kalbimizle inanıyoruz" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türk-Fransız İş Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement