Yunanistan'da 4 Bankaya 18 Milyar Avro'luk Sermaye Enjeksiyonu - Son Dakika
Ekonomi

Yunanistan'da 4 Bankaya 18 Milyar Avro'luk Sermaye Enjeksiyonu

Yunanistan\'da 4 Bankaya 18 Milyar Avro\'luk Sermaye Enjeksiyonu

Yunanistan Merkez Bankası (BoG) Başkanı George Provopoulos, Yunan bankalarının yeniden sermayelendirilmesi programı çerçevesinde 4 Yunan bankasının 18 milyar Avro'luk kaynağı yarın ya da pazartesi günü alacağını söyledi.

24.05.2012 21:18

Yunanistan Merkez Bankası (BoG) Başkanı George Provopoulos, Yunan bankalarının yeniden sermayelendirilmesi programı çerçevesinde 4 Yunan bankasının 18 milyar Avro'luk kaynağı yarın ya da pazartesi günü alacağını söyledi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile Provopoulos'un görüşmesinde, Yunan bankalarının durumu ve büyüme konuları ele alındı.

Ziyartte Papulyas'ın, "Bankalar hakkında birçok şey duyuldu" sözleri üzerine, Provopoulos, "Büyük bir belirsizlik döneminde bankalar için 18 milyar Avro'nun sağlanması önemli. Avrupa liderlerinin büyüme için inisiyatif alacaklarına dair söylemleri olumlu. Ancak büyüme ülkenin kendisinin elinde" diye konuştu.

Provopoulos, 4 Yunan bankasına sağlanacak 18 milyar Avro'nu da yarın ya da pazartesi günü bankalara verileceğini belirterek, büyüme için özelleştirmeleri hızlandırmanın, bürokrasiyi ve yolsuzlukları azaltmanın, AB destekli Ulusal Stratejik Referans Programı (ESPA) fonlarının değerlendirilmesinin önemini vurguladı.

Provopoulos, Yunan bankalarından mevduat çıkışlarıyla ilgili olarak da,

"Bu, reel ekonomiden kaynakların çıkışıyla ilgili. Büyüme sadece bu dediklerimizi yaparsak sağlanabilir" dedi.

Bu arada, Yunan bankaların 50 milyar Avro ile yeniden sermayelendirilmesi planı çerçevesinde 18 milyar Avro, Ethniki Bank (Yunanistan Ulusal Bankası), Eurobank, Alpha Bank ve Piraeus Bank arasında bölüşülecek.

Ethniki Bank 6.9 milyar Avro, Piraeus Bank 5 milyar Avro, Eurobank 4.2 milyar Avro ve Alpha Bank'a da 1,9 milyar Avro sermaye enjeksiyonu yapılacak.

Bankalar, ülkenin Yunan tahvillerini elinde tutan özel sektör kreditörlerine olan borcunun yarı yarıya silinmesi anlaşması çerçevesinde zarar görmüştü.

Seçim sonrası yaşanan siyasi kriz ve ülkenin Avro bölgesinden çıkarak dirahmiye döneceği söylentileri ile de bankalardan mevduat çıkışları olmuştu.

Öte yandan, Atina Borsası'nda ASE Endeksi yüzde 4,53 değer kaybederek, günü 502,52 puandan kapattı. Endeks kapanışta, son 22 yılın en düşük seviyesine geriledi.

- ATİNA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yunanistan'da 4 Bankaya 18 Milyar Avro'luk Sermaye Enjeksiyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement